Del 3: Hur konserverar man tomater

Har man riktigt mycket mogna tomater så är passata något av det mest användbara man kan göra. Det är är helt enkelt en naturell, passerad tomatsås som är perfekt till pastasås, grytor och soppor. Billigt att köpa färdigt men gott att göra själv då du kan smaksätta efter eget tycke med basilika, vitlök, chili och så vidare.

Om tomaterna är lite bleka kan du koncentrera smaken genom att halvera dem och slänga in dem med snittytan uppåt i ugnen på 125° någon timme. Är de riktigt mogna och smakrika lägger du tomathalvorna direkt i en stor gryta och drar på värmen ganska högt och låter dem koka 45 minuter. Tillsätt 1 tsk salt per 500 g tomater. Kör tomatblandningen slät med en stavmixer och smaka eventuellt av med lite socker och en skvätt vinäger. Passera det hela genom en trådsil och pressa ut så mycket som möjligt med en slev. Kvar blir kärnor och skal. Nu ska såsen fyllas och konserveras i väl rengjorda burkar.

Om du använder patentburkar med gummiring spänner du fast locket. Vanliga skruvlock skruvar du bara på löst så att ånga kan slippa ut. Ställ in burkarna i ugnen på 110° och låt dem stanna där tills det bubblar. Stäng av värmen. Patentburkarna låter du bara stå kvar och svalna på eftervärmen. Skruvlocksburkarna tar du ut och låter svalna något så det inte utvecklas mer ånga. Skruva på locken ordentligt och ställ in på eftervärmen.

Här finns  del 1 om hur du kokar in färska tomater och del 2 om hur du lägger in halvtorkade tomater.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept, Vegetariskt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

9 kommentarer på “Del 3: Hur konserverar man tomater”

 1. 17 juli 2011 den 1:10 #

  Skalen och kärnorna då?
  du slänger väl inte dom, så mycket umami som det finns i dom rostar du väl både skal och kärnor och blandar i ett par ansjovisar och ett par matskedar god olja
  Vips så har du en fin kopia av Taste No5 !

 2. Ann-Sofie
  08 november 2012 den 14:30 #

  Så bra tips jag hittar här! Tack.

  Har precis gjort Passata och har dock lite synpunkter på ditt recept. Man kan minska mängden salt något. Kanske ½ tsk / kg tomater.
  När man har kört med stavmixern så finns det inget att sila bort….
  Häller man det genom ett durkslag så försvinner bara vätska och Passatan blir lite mer kompakt i konsistensen och saltare!
  Jag valde att inte sila bort någonting.

  Ett annat tips är att smaksätta efter stavmixern och då dela upp så att man smaksätter en del med chili och en del med basilika. Vitlök kan man ha som standard.

  När man ställer in de fyllda burkarna i ugnen så kan det bubbla över. Ställ burkarna i en långpanna/braspanna eller liknande. Så blir inte ugnen kladdig och det är dessutom lättare att plocka ut burkarna.

 3. Erik ENGSTRÖM
  21 mars 2013 den 16:19 #

  Hur länge håller en sådan här konservering? Ex. om jag gör en chilisås, eller är det en helt annan teknik som man ska göra en sådan sås?

  • 21 mars 2013 den 16:22 #

   Håller minst ett år. Behåller du grundreceptet utan större ändringar och kompletterar med chili så ska det fungera utmärkt.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kirchsteigers inlagda tomater « Öhmans Mat & Vin - 17 september 2011

  […] Fler sätt att konservera tomater är Camilla Plums recept på inkokta tomater och inlagda torkade tomater. Prova också att göra passata. […]

 2. Inlagda gröna tomater « Öhmans Mat & Vin - 15 oktober 2011

  […] Testa stekta gröna tomater, det är riktigt smarrigt. Fler sätt att konservera tomater är Camilla Plums recept på inkokta tomater och inlagda torkade tomater. Prova också att göra passata. […]

 3. Grön tomatmarmelad « Öhmans Mat & Vin - 17 oktober 2011

  […] Camilla Plums recept på inkokta tomater och inlagda torkade tomater. Prova också att göra passata. 55.603331 13.001303 Rate this: Share this:TwitterFacebookLinkedInStumbleUponE-postLike […]

 4. Kn*llgoda paprikor 2.0 « Öhmans Mat & Vin - 10 mars 2012

  […] buljongtärning/pod (gärna höns), 1,5 tsk harissa och 1 dl passata (tomatsås, jag använde min egna från i somras). Skölj en burk kikärtor, mosa dem och blanda ner i färsen. Låt koka in på medelhög värme […]

 5. Konservera och ta tillvara tomater | Öhmans Mat & Vin - 22 juli 2012

  […] Koka in passata/tomatsås […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: