Nordic 66 – Nordens bästa restauranger

Detta bildspel kräver JavaScript.

Igår var jag inbjuden till släppet av restaurangguiden Nordic 66 som listar Nordens 66 bästa restauranger. Aldrig hört talas om den? Då är du inte ensam.

Det är tredje året som Bent Christensen ger ut denna guide som har haft ett stort genomslag i de Nordiska länderna…utom i Sverige. Upplägget är lite annorlunda än andra listor och guider. Man ställer samman listningar och poäng från exempelvis The Worlds 50 Best restaurants, White Guide, Guide Michelin (Guide Rouge), Den Danske Spiseguide med flera samt nomineringar och omdömen av lokala jurygrupper.

Den lilla boken och appen presenterade i skybaren på fantastiska Bella Sky. Trots att svenska krogar placerat sig fint på listan med Frantzén/Lindeberg på andra plats efter Noma (surprise!) och med hela sex stycken restauranger i södra Sverige* så fanns inte en enda svensk krog eller media representerade trots inbjudningar. Bara lilla jag.

Tråkigt och lite märkligt att guiden inte uppmärksammas här. Bent Christensen berättade bland annat att 95% av nedladdningarna av appen sker utanför de Nordiska länderna vilket visar på det stora intresset runt om i världen för vår krogar.

Kvällen rundades av med en middag på hotellets The Balcony Restaurant. Verkligen hög ambitionsnivå, men som ofta när gränserna tänjs blir det både applåder och magplask. Här blev det ungefär hälften av varje. Roligast och nästan bäst var nya bekantskapen øllebrød som ingick i desserten. Men en trevlig kväll, intressanta insikter, gott sällskap, spännande hotell och champagne som var kall, torr och gratis.

* Placeringar för sydsvenska krogar på listan: 22 PM & Vänner. 32 Bloom in the Park. 33 Hotell Borgholm. 40 Gastro. 58 Daniel Berlin Krog. 59 Bastard.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Restauranger

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Nordic 66 – Nordens bästa restauranger”

  1. lukastollig
    23 maj 2012 den 14:35 #

    Min mor brukar berätta skräckinjagande historier om det øllebrød som serverades då hon en gång var inlagd på sjukhus i danmark på 60-talet. Det har alltså fått en renässans och serveras numer på finkrogar? Hur smakade det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: