Fool Magazine

Detta bildspel kräver JavaScript.

Var återigen och åt den utmärkta lunchen på Saltimporten Canteen. Förutom nyheten att premiären för restaurang är framflyttad till augusti eller september så hittade jag Fool Magazine till försäljning där. Hundra spänn var det värt att för att stilla nyfikenheten kring denna omtalade publikation.

Fool är ett vågat, modigt och passionerat projekt av paret Lotta och Per-Anders Jörgensen med bas i Malmö. Varken namnet eller omslaget skvallrar om att detta är tänkt som det nya husorganet för foodies. Det är knappt man förstår det när man snabbt bläddrar igenom den heller. Inga recept eller traditionella mat- och vinbilder. Fotografierna som fokuserar på människor, miljöer, detaljer och stämningar är fantastiska (Per-Anders är en gudabenådad fotograf), många och dominerar  över de konstnärliga illustrationerna och texten som är på engelska. Det känns som ett magasin för soffbordet men innehållet är varken ytligt eller glättat. Det handlar mycket om porträtt av människorna, tankarna och idéerna bakom restauranger.

Fool är långt ifrån en traditionell mattidning. Den hämtar istället sin inspiration från mode-, design- och kultursfären. Tyvärr tycker jag inte det håller hela vägen. Layouten och typografin spretar och på sina håll är det rent av svårläst som i ”The Proust Questionaire” exempelvis. I delen om ”naturviner” skriver Alice Feiring och Linda Violago sina favoriter. Vinerna presenteras med en konstnärlig tolkning på en helsida, en faktaruta och en mycket kort personlig text som fokuserar på människorna bakom. Annorlunda och kul idé som tyvärr missar målet. Illustrationerna tillför inget om man inte känner vinet eller producenten. Faktarutan redovisar produktionen i antal buteljer, druvsorterna, ålder på vinstockarna och jordmånen men missar vad man gör för vin och var man befinner sig geografiskt. Det sistnämnda kan man i vissa fall lista ut om man läser texten. Vinernas karaktär hamnar i bakgrunden för vinodlarens personlighet. Tjugotvå bortkastade sidor i min mening. Texterna om matpersonligheterna är däremot djup- och ingående med hudnära porträtt. Kanske får vi se det på vinsidan framöver?

Efter den första genomläsningen inser jag att jag inte tillhör målgruppen. Däremot tror och hoppas jag att  satsningen lyckas, för Fool har intagit en alldeles egen nisch och visar med sitt premiärnummer på mod och nytänkande.

Etiketter:, ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: