Solaris och Arilds Vingård

Detta bildspel kräver JavaScript.

Igår lanserades boken ”Tjugo skånska vingårdar” vid ett event på Arilds Vingård. Det var samtidigt ett tillfälle för inbjudna journalister, krögare, vinodlare och andra att prova skånska viner av druvan solaris samt lära känna den fina vinanläggningen.

Arilds Vingård är en av de nyare skånska vingårdarna men samtidigt en av de mer ambitiösa och vågade satsningarna. Vingården ligger vackert i anslutning till en gammal korsvirkesgård strax utanför Arild på Kullahalvön med sitt speciella milda klimat. Annette och Jonas Ivarsson har renoverat gården och planterat vin i de mjukt böljande omgivningarna runt den lilla dammen. Men vad som skiljer vingården från många andra vingårdar i Skåne är att man byggt ett komplett vineri med vinpress, rostfria jästankar, provningsrum, konferensrum och tegelvalv för lagring i ekfat samt för framställning av mousserande vin. Här finns också en sommarrestaurang med stor uteservering och en inglasad matsal av korsvirke och med golv av höganästegel. Här kan man äta och dricka av gårdens vin (och andra) och se ut över dammen och vingården. Det finns också lägenheter att hyra veckovis på gården. Ett riktigt semestermål med pittoreska Arild på promenadavstånd. Missa inte denna lilla pärla!

Så var det då provningen av solaris-viner som ett antal vinodlare tagit med och presenterade. Solaris är en grön druva som korsats fram i Tyskland och som visat sig trivas särskilt väl i det skånska klimatet. Den mognar tidigt och med höga sockernivåer samtidigt som den är resistent mot röta som kan vara ett problem på våra breddgrader. Att den dessutom verkar anpassa sig väl till olika jordmåner, ge varierande karaktär och lämpar sig för fatjäsning är ytterligare plus i kanten.

Hur var då vinerna som presenterades? De visade absolut att utvecklingen fortsätter med stora steg mot bättre, fruktigare och mer balanserade viner. Samtliga var välgjorda, korrekta och några var riktigt bra. 2011 Villa Mathilda Solaris med 13,5% naturlig alkoholhalt visade upp en stor doft av tutti-frutti och tropisk frukt och kombinerade fylllighet och rik, mogen frukt med en mycket frisk, äpplig syra och lång eftersmak. Den nya ägaren till Kullahalvöns Vingård presenterade 2010 Solaris. Jätteroligt att denna fina vingård får leva vidare för vinet presterade i god stil stor fruktighet med mogen melon, honung och en medelfyllig smak med en frisk syra som balanserades av av en liten sötma. Rent, snyggt, balanserat och njutbart. 2010 Interkardinal Solaris Kaxig från Vingården i Klagshamn var verkligen ett kaxigt vin. Av botrytiserade druvor har man gjort ett spännande vin med en speciell rökig ton, honung, eldighet och mogen honungsmelon samt en intensiv smak med en riktigt tuff syra och tillbakahållen fruktighet. Ett vin med lagringspotential.

Lite udda i sammanhanget var ett rosévin från Flädie Vingård av den blå druvan cabernet cortis. 2010 Astrid Cabernet Cortis var blekt lökskalsfärgad med en stor och distinkt doft av vit sparris och svarta vinbär. Stram, medelfyllig och mycket frisk smak med bra längd. Mycket annorlunda och riktigt bra. Lovar gott!

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Svenskt vin på riktigt – Solarisprovning på Arilds Vingård - Uppkorkat - hd.se - 08 juni 2012

  […] Det blir mer om vinerna här i Uppkorkat under helgen. Läs också vad Anders Öhman på Öhmans Mat & Vin tyckte! […]

 2. Vinfestival på Österlen « Öhmans Mat & Vin - 08 juni 2012

  […] har varit två dagar med spännande vinutflykter i Skåne. Igår var det Kullahalvön och svenska viner och idag vinfestival med ”naturviner” på Daniel Berlins Krog på […]

 3. Genombrott för Solaris och Mathilda! | Scribere Necesse Est - 10 juni 2012

  […] viner fick med beröm godkänt och vi själva kan inte vara annat än nöjda med t ex vinbloggaren Anders Öhmans […]

 4. Kullahalvöns Vingård | Öhmans Mat & Vin - 11 juli 2012

  […] de goda nyheterna förra månaden att Kullahalvöns Vingård kommer att drivas vidare var det dags att göra ett besök och hämta […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: