Mina nya älsklingar

På min väg till Kullahalvöns Vingård så stannade jag till vid det stora outlet-centret i Höganäs. Alltid gör man några fynd där om man orkar trängas bland alla semestershoppare.

Lite avsides ligger Carl Victor Fabriksbutik som har ett litet urval av köksredskap. Knappt hade jag kommit in i lokalen innan jag fann mig själv kelandes med stekpannor i kolstål. Riktiga proffspannor. Klart att en matbloggare ska ha sådana grejor. Kunde inte motstå dessa skönheter och köpte en stekpanna och en sauteuse för lite drygt 700 kr. Faktiskt riktigt överkomligt.

Kolstålspannor fungerar ungefär som gjutjärnspannor. De ska prepareras och oljas in och får med tiden en yta som släpper fint, en naturlig non-stick-behandling. Det blanka fina stålet mörknar med tiden och blir bara bättre och bättre om man sköter sina pannor. Man får inte förvara mat i dem, de ska inte diskas annat än med hett vatten, torkas av noga med hushållspapper direkt efter användning och hållas väl inoljade.

Ska bli spännande att lära känna dessa pannor och se om de är så bra som det sägs. Gårdagens omelett halkade i alla fall omkring som en viljelös manet i stekpannan.

Följ bloggen på Facebook!

Etiketter:, , , , , , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Mina nya älsklingar”

 1. Johannes
  14 juli 2012 den 23:52 #

  Jag älskar kolstålspannor. Jag har två stycken franska själv. Dina ser dock ut att gå åt det rostfria hållet, litet blankare? De jag köpte hade en rå, grå yta från början, som man fick koka in med potatiskskal, och egentligen inte var så kul att använda från början.

  Nu efter två år på gasspis är de emellertid en dröm; kolsvarta, fetblanka fungerar de nästan som non stick. Nackdelen är att syrliga ingredienser som tomatsås och vin tar kål på den beläggningen. Där är nog dina pannor en fördel gissar jag.

  • 15 juli 2012 den 0:07 #

   Nej. Inte rostfria. Jag fick också koka in dem med vatten och sedan olja.

   • Johannes
    15 juli 2012 den 0:58 #

    Intressant, då har de bara en annan finish och stålblandning. Sauteusen ser underbar ut. De kommer nog bli riktiga trotjänare.

    Hur verkar dina fungera med syrliga ingredienser?

 2. 15 juli 2012 den 1:01 #

  Har inte hunnit testa dem så mycket ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: