Den illustrerade kockens perfekta köttbullar

köttbullar

Jag har finjusterat receptet och metoden för ett idiotsäkert resultat. Kolla här: https://ohmansmatovin.com/2021/12/19/ohmans-idiotsakra-kottbullar/

Att få till köttbullar är en svår konst. De blir gärna för lösa och tappar formen, faller sönder, bränner fast i stekpannan, blir för hårda eller helt enkelt bara trista. Lite otippat hittade jag det perfekta receptet på svenska köttbullar i den amerikanska kokboken Cook’s Illustrated.  Jag justerade det lite grand och fick till helt perfekta köttbullar. En skvätt olja och en klick smör räckte för att steka hela satsen, inte en enda var ens i närheten av att bränna fast, stekytan blev vacker och snudd på knaprig och alla höll formen. Detta blir numera mitt standardrecept. Variera smaksättningen efter ditt husreceptet. Undvik ”gasad” färs som smakar illa och försök få tag på butiksmald.

Vispa samman 2 ägg, 1 dl vispgrädde med 4 msk ströbröd och 2 msk potatismjöl. Ställ åt sidan att svälla. Riv en liten gul lök fint och blanda omsorgsfullt med 500 g fläskfärs, 2 tsk salt, 2 tsk bakpulver, 2 tsk farinsocker samt kryddpeppar, svartpeppar och muskot efter smak (jag hade i massor). När smeten är ordentligt blandad rör du i ägg- och gräddblandningen och fortsätter att blanda mycket noga. Sist blandar du i 500 g nötfärs och rör tills du har en jämn, fin smet. Forma köttbullar med fuktade händer och stek dem vackert bruna i olja och smör på medelhög värme.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “Den illustrerade kockens perfekta köttbullar”

 1. Örjan
  13 augusti 2013 den 21:38 #

  Smaksättningen ifrågasätter jag, om det skulle kallas ”svenska köttbullar”.
  Men principen med bakbulver är intressant. Anänds bl a för rumänska Mititei http://en.wikipedia.org/wiki/Mititei

  • 14 augusti 2013 den 6:54 #

   Smaksättningen är väl inte främmande för svenska köttbullar? Muskot brukar jag inte använda själv men är vanlig i gamla recept.

 2. L
  14 augusti 2013 den 11:18 #

  Jag trodde kryddpeppar var ”klassiskt svenska” köttbullar, jag använder det alltid, men mamma gör det bara till jul eftersom inte alla i familjen är lika förtjusta i kryddpeppar som jag är. Nödvändigt i kroppkakor också, kan det bli mer svenskt? 🙂

  Jag använder 100% fläskfärs, men det verkar rätt ovanligt? De flesta tycks köra med enbart nötfärs och då blir smaken helt annorlunda. Blandfärs blir nog egentligen bästa smaken till köttbullar, 50% fläsk, 50% nöt, som i ditt recept. Är det grisköttet som gör köttbullarna mer ”svenska”? 🙂

 3. Maria JB
  20 december 2013 den 9:50 #

  Varför ska nötfärsen i sist? Nyfiken på alla detaljer!

  • 20 december 2013 den 9:54 #

   Vet inte. Jag gjorde på blandfärs igår och delade upp den i två omgångar. Funkade också bra.

 4. Mats
  20 december 2013 den 19:33 #

  Tack Anders! Jag utgår från att detta är lika tilltalande som dina vinskriverier och tänker följa detta till punkt och pricka imorgon. Stort tack för alla fina tips du gått under detta året!

 5. Hans Groth
  19 december 2021 den 16:30 #

  Jag har alltid stekt mina köttbullar i 50/50 smör/olja. Mamma gjorde alltid på blandfärs, men när jag lärde känna min svärmor, så var det fläskfärs, eller skinkfärs som många säger. Idag hände vår slaktare öppet här vår franska by, och dom hade nymalen fläskfärs. Så nu är julköttbullarna klara. Jag brukar finhacka löken mycket fint, och svetta den i pannan tills den blir mjuk och glansig. Kryddar med mortlar kryddpeppar, vitpeppar och svartpeppar. Dom blev jävulskt goda.
  God jul Anders och Carina önskar vi från Frankrike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: