Det finns inga dessertviner

sött vin

Det kanske kommer som en överraskning för många att dessertviner inte finns. Däremot finns det väldigt många fantastiska söta viner. Nu är det säkert någon(inte du förstås) som fnyser ”Hårklyverier! Dessertvin och sött vin är ju samma sak”. Det menar jag att det inte är.

Söta viner har så många andra användningsområden än att ackompanjera mer eller mindre söta desserter. Allt fler har upptäckt hur väl viner med sötma passar till ostar. En klassisk kombination är ju söta viner med gåslever. I Monbazillac där det görs viner i sauternesstil rekommenderades vinerna till het curry eller färska ostron. En riktigt bra kombination är ett glas sauternes till en ansjovisstinn janssons frestelse! Överhuvudtaget matchar rik sötma i vin ofta rätter med hetta, fetma, hög sälta eller koncentrerad umami.

Idealet med torra viner(röda och vita) till maten är en ganska ny företeelse. För hundra till hundrafemtio år sedan skulle champagnen vara söt till den svarta kaviaren och tokajer, sauternes och sent skördade tyska viner serverades gärna genomgående till stora middagar. Idag när socker är billigt och allestädes närvarande ses sötma nästan som en defekt i vin, åtminstone som mindre önskvärt.

Vid mitt senaste besök i Bordeaux blev vi serverade elva olika söta bordeauxviner till lika många smårätter. Det var allt från inbakad grön sparris, parmesankakor, kryddigt ankbröst, heta korvar, gratinerad pilgrimsmussla(bilden) och asiatisk wok. Allt var mycket läckert tillsammans. På slutet fick vi faktiskt en enkel dessert med jordgubbar som jag presenterade i min första bloggpost.

Att förpassa söta viner till längst bak i vinlistan under beteckningen ”Dessertviner” och schasa dem till slutet av måltiden är lika begränsande som ”vitt till fisk, rött till kött”. I min bok. Därför stormar jag likt en Don Quijote mot användandet av den oriktiga benämningen ”dessertvin” varthelst den fläktar med sina kvarnvingar(jisses vilken haltande liknelse). Förmodligen en fruktlös kamp, men en ädel och osjälvisk sådan.

Om du inte brukar dricka söta viner men vill prova så rekommenderar jag Moulin Touchais (jag tror att aktuell årgång är 1995)från Loire. Det är ett sent skördat vin med hög, ren sötma som balanseras av en ännu högre syra. Det gör att vinet, förutom att vara extremt långlivat, fungerar till många olika matkombinationer där syra och sötma förekommer(nämn en rätt där det inte gör det). Då sötman tack vare syran inte är så framträdande tilltalar vinet även dem som inte brukar tycka om söta viner. Priset är 199 kr för en helflaska. Kan tyckas vara dyrt men räcker till 10 glas.

Tack till Gitto för inspirationen till denna bloggpost.

I nästa avsnitt ”sällskapsviner” och ”matviner”. 😉

Om du gillade denna post så uppskattar du nog denna om en champagnemyt.

Kategorier: Övrigt, Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

11 kommentarer på “Det finns inga dessertviner”

 1. 03 augusti 2009 den 18:38 #

  Hear hear! Tack för att du reder ut begreppen. Jag har aldrig ens tänkt på det så, vinanalfabet som jag är!

 2. 04 augusti 2009 den 15:07 #

  Anders!
  Strålande inlägg.
  Michael Broadbent sade vid en tasting i London; ”There are only three sweet wines to talk about; Sherry, Port & Madeira”.

  Han kom på sig själv med orden; ”Well, You know Sauternes is of course a fabulous sweet wine. Can You amaging, people serve it with pudding! Savages!”

  Särskrivningar blir man ju också tokig på.
  Stay cool or play wtare polo as we say in Stockholm.

  • 04 augusti 2009 den 15:15 #

   Tack Björnstierne! Kul att höra av dig.
   Engelsmän är härliga. När definitionen på ”vilde” är någon som serverar sauternes till pudding då har man ett härligt kolonialt synsätt.
   ”India you say? Is that still ours?”

 3. Des Bons Vins
  05 augusti 2009 den 13:00 #

  Har provat Asti till hetsöt sichuanmat. Det gick alldeles utmärkt.
  Men håller med om at sött tydligen är fult, för att inte tala om halvtorrt. Man kan ha ruggigt svårt att få folk att dricka halvtorra viner.
  Och Hej Björnstierne!

  • 05 augusti 2009 den 13:02 #

   Fördelen är att det blir mer över till dig och mig. 🙂

 4. Des Bons Vins
  05 augusti 2009 den 14:34 #

  Ett oförglömligt minne från vinbutiken:
  Dam frågar S i infodisken om vintips till en maträtt.
  S rekommenderar en spätlese.
  Dam: Va, tyskt vin? Det är väl sött?
  S ryter så det ekar i marmorhallarna: Säger jaghalvtorrt menar jag halvtorrt. Säger jag stt menar jag sött!

  Men du har rätt, mer godis över till oss.:)

 5. 06 augusti 2009 den 9:10 #

  Härlig läsning för en älskare av söta viner!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mat- & pratviner « Öhmans Mat & Vin - 04 augusti 2009

  […] augusti 2009 Det är lika bra att få det ur mig. När jag nu sagt vad jag tycker om benämningen “dessertvin” kan jag lika gärna avverka “matvin” och “sällskapsvin” med en […]

 2. Teskeden i halsen – en champagnemyt « Öhmans Mat & Vin - 15 augusti 2009

  […] Om du gillade denna bloggpost så uppskattar du säkert denna. […]

 3. Viner i plastpåse – djävulens påfund! « Öhmans Mat & Vin - 20 augusti 2009

  […] Om du gillade denna post om påsviner så kommer du nog att uppskatta denna. […]

 4. Jens Dolk i rutan: Finn Fem Fel! « Öhmans Mat & Vin - 19 november 2010

  […] ”dessertvin…dessertvin…dessertvin…” Som ett mantra upprepar Jens att de söta vinerna han har framför sig endast är lämpade till dessert och gör dem därmed en stor otjänst. Läs här om min uppfattning om begreppet ”dessertvin”. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: