3 sorters kakor till vin

parmesankakor

När jag besökte Bordeaux häromsistens blev jag bjuden på små parmesankakor till ett sött vin. Vinet har jag glömt men kakan var speciell. Kocken delade glatt med sig av receptet som var löjligt lätt att komma ihåg; 150 parmesan, 150 vetemjöl och 150 smör (eller de löjligt enkla propoprtionerna 1-1-1 enligt ratio-tesen).

Idag kom jag mig för att pröva receptet. Eftersom jag aldrig vill/kan följa ett recept till punkt och pricka ville jag pröva på en annan smaksättning. Parmesan kan ju få en lätt kräkton som inte uppskattas av alla även om en liten touch av spya inte stör mig. Beslöt mig för citron och basilika/tomat.

150 gram parmesan revs fint och blandades med 150 gram(cirka 3 dl) vetemjöl och 150 gram mjukt smör. Arbetades ihop med händerna till en smidig deg. Klumpen delades i tre lika delar. En klump smaksattes med fint rivet skal från en liten citron. I den andra blandades mycket fint hackad basilika och en liten bit soltorkad tomat. Den tredje och sista fick vara naturell. Degklumparna formades till rullar med en diameter som en femkrona, packades in i gladpack och fick vila i kylen för att bli fasta i konsistensen. Ugnen värmdes till 200°, rullarna skivades ett par millimeter tjocka och bakades i cirka 20 minuter tills kakorna fick fin färg.

Kakorna får en rik parmesansmak och en mjäll, fet konsistens som blir knaprigare ju tunnare de skivats. Citruskakan blev en personlig favorit med fin arombrytning och en liten syra. Tomat- och basilikavarianten blev smakrik och fint balanserad. Den naturella tilltalade kära hustrun som tydligen gillade den lite fräna smaken. Tilläggas ska att hon är en hängiven ostbågekonnässör.

Kakorna är perfekta små tilltugg till många olika typer av viner. Den naturella fungerade jättefint till en söt bordeaux, citruskakan lyfte det vita vin vi drack ikväll och det är nog ingen djärv gissning att de går till många röda viner. Rullarna kan förvaras i kylen i flera dagar och du kan skära upp och grädda efter behov.

Detta är säkert ett känt recept men det var nytt för mig. Kul är det i alla fall och lätt att variera.

Etiketter:, , , , , , , ,

Kategorier: Drycker, lättlagat, Recept, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “3 sorters kakor till vin”

 1. 30 juli 2009 den 14:03 #

  Tack för ett bra tips – jag har smakat liknande kakor, men aldrig prövat att själv baka. Känns givet att testa och bjuda på som tilltugg!

 2. 30 juli 2009 den 15:16 #

  Låter finemang. Kanske skulle vara goda till en buljong?

  • Anders Öhman
   30 juli 2009 den 15:24 #

   Absolut toppen till diverse soppor. Skulle kanske baka dem lite tunnare då.

 3. 10 oktober 2009 den 11:12 #

  Idag ska jag testa dessa kakor, och tänker då krydda upp dem med aningen kummin. Tanken är att de ska serveras som tilltugg till miniportioner kantarellsoppa. Tack än en gång för receptidén!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Favoritrecept « Öhmans Mat & Vin - 03 augusti 2009

  […] Ta en kaka till – det perfekta tilltugget till vin […]

 2. Det finns inga dessertviner « Öhmans Mat & Vin - 03 augusti 2009

  […] olika söta bordeauxviner till lika många smårätter. Det var allt från inbakad grön sparris, parmesankakor, kryddigt ankbröst, heta korvar, gratinerad pilgrimsmussla(bilden) och asiatisk wok. Allt var […]

 3. 18 liter vin, 14 kilo äpplen… « Öhmans Mat & Vin - 26 september 2009

  […] 2,5 kilo parmesankakor […]

 4. ”Kanelsnurror” till vin « Öhmans Mat & Vin - 25 juni 2010

  […] Frasiga, smakrika och läckra små ”kanelsnurror” som passade utmärkt med det blekrosa sydfranska vinet. Lika lyckat tilltugg som parmesankakorna. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: