Lunch i solen

zucchinitagliatelle

Äntligen kom solen och värmen tillbaka. Hängde upp skylten ”Gone fishin'” på kontoret, traskade hem, tog ett dopp och slängde ihop en lättlunch.

En favorit när jag kör GI-racet är ”zucchinitagliatelle”, ett riktigt bra alternativ till den kolhydratstinna pastan. Strimla zucchini (squash) i långa strimlor med en potatisskalare. Lägg i ett durkslag och salta för att dra ut vätska. Låt vila i cirka 20 minuter. Under tiden kan du fixa såsen.

Jag brukar göra någon köttfärs- eller tomatsås, men idag blev det pesto då basilikan håller på att ta över altanen. Färsk basilika, vitlök, solrosfrön, salt, pecorino och/eller parmesan och olivolja slängs ner i en mixer och körs till du har en slät sås. Proportionerna är inte så pissenödiga. Gillar du vitlök tar du mycket av det, är du ostälskare och vill ha en krämig pesto tar du mer parmesan. Vill du ha en nötig smak ökar du på solrosfröna. Jag tar hellre solrosfrön än pinjenötter då de är mycket billigare och jag inte är så förtjust i pinjesmaken. En ”äkta” pesto gör man ju inte så här, den ska ju till exempel mortlas. Men för en snabblunch är detta en ljuvligt god sås.

Kokade upp vatten, slängde ner zucchinin i 30 sekunder och serverade sedan med peston, mixad sallad med malvablommor och tomater från altanen. Ett glas svalt vatten till det. Perfekt!

Kategorier: LCHF, Råvaror, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Lunch i solen”

 1. 05 augusti 2009 den 14:24 #

  Anders, ett leksakstips:
  Förra året köpte jag Renée Voltaires slicer: http://www.reneevoltaire.se/produkter/?product=57
  Dyr men kul. Gör underbar meterlånga spaghetti av zucchini, nudlar av jordärtskocka etc.

 2. kerstin
  05 augusti 2009 den 14:40 #

  Ja den pastan är vår favorit oxå. Låter smarrigt och skylten på kontoret och hela initiativet, Broder!!

 3. Ingela
  06 augusti 2009 den 0:11 #

  Det är stoor skilnad på pinjenötter och pinjenötter! De längsmala är från trakterna runt Medelhavet och är goda. De korttjocka är fulpinje från Kina och billigare än medelhavsvarianten och smakar oftast motorolja eller bränd plast (som ju är en oljeprodukt). Blä för fulpinje.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pesto « Öhmans Mat & Vin - 08 augusti 2009

  […] jag använda solrosfrön eftersom jag trodde att jag inte gillade pinjenötter. Efter  att jag torgfört detta på bloggen fick jag veta att det minsann berodde på att jag använde mig av “fulpinje”, det vill […]

 2. Tomatfrossa « Öhmans Mat & Vin - 28 augusti 2009

  […] bestämde tomaterna på altanen och zucchinin i kylskåpet kvällens meny. Utav zucchinin blev det ”smalpasta”. Pastasås skulle det bli och caprese vid sidan av. Nu blev det inte […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: