Den perfekta chilin

chili

Varje gång jag gör chili con carne blir det en ny variant. Men varje gång känns det som den perfekta chilin. Nån gång lite fylligare, nästa gång lite hetare och en tredje gång med spännande nyanser. Jag lägger till, drar ifrån och justerar men jag har alltid några grundregler; alltid en stor sats, alltid nötfärs, alltid kakaopulver, aldrig majs, alltid många sorters bönor och slutligen reducera, reducera, reducera.

Denna gång (som resulterade i en perfekt chili) beslöt jag mig för att skriva ner hur jag gjorde: Började med att fräsa 1 kg nötfärs tills all vätska kokat in/bort. Tillsätt i omgångar en flaska (eller 3 burkar) passerade tomater och 4 msk tomatpuré, gärna från Mutti. Häll inte i för mycket åt gången utan låt reducera och koka in efter hand. Därefter smaksatte jag med 3 msk mörkt kakaopulver, 2 msk spiskummin, 2 msk harissa (chilipasta), 4 msk chipotlepasta, 2 msk demerarasocker (eller råsocker), 5 msk thailändsk fisksås och en halv deciliter grovhackade inlagda jalapeños. Låt puttra på svag värme under lock i 20-30 minuter. Tillsätt därefter 5-6 burkar av olika bönor (kidney, svarta, stora vita, black eye, fava etc) och rivet skal av ett par limefrukter. Chilin ska vara ganska ”torr” och stå för sig själv. Värm och smaka av och justera med salt och chilipasta.

Jag serverar med sallad, nachochips och oftast med en guacamolevariant som frisk kontrast och för att balansera eventuell hetta. Mosa avocado med saften av ett par limefrukter, salt och 10%-youghurt samt ett par vitlökar. Kör med stavmixer. Smaka av.

Etiketter:, , , , , , , , , ,

Kategorier: lättlagat, LCHF, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

13 kommentarer på “Den perfekta chilin”

 1. Fredrik G
  15 augusti 2009 den 13:22 #

  Varför envisas du med att använda färs? Det är ju inget som hör hemma i en traditionell Chili con Carne. Däremot ska köttet stå och puttra länge. En tryckkokare är inte heller fel.

  • 15 augusti 2009 den 14:30 #

   Nu gör jag ingen traditionell chili con carne, jag gör en perfekt chili con carne. 😉 Tahiländsk fisksås hör nog inte heller hemma i en chili con carne.
   Har provat ett par gånger bland annat med bitar av innanlår men jag tyckte faktiskt inte att det blev lika bra som med färs. Därför envisas jag.

 2. kerstin
  15 augusti 2009 den 13:48 #

  Den smakade MYCKET bra, MED nötfärs 😉

 3. 16 augusti 2009 den 7:16 #

  Jag har massor fint framdelskött i min frys. Den här hösten ska vi frossa i oxgrytor typ chili, gulasch och boeuf b.
  Härligt tycker fröken Dill

 4. 16 augusti 2009 den 12:48 #

  Intressant tycker jag, speciellt att du har med Thailändsk fisksås. Jag måste nog också börja testa fram den bästa Chili con carnen.

  /Nadja

  • 16 augusti 2009 den 15:52 #

   Jag har fisksås i nästan allt numera. Suverän smakförhöjare.

 5. 18 augusti 2009 den 20:25 #

  Härligt recept, helt klart den godaste chili jag lagat! Hela familjen gillade!

  • 18 augusti 2009 den 20:32 #

   Nej vad roligt!!! Tack för feedbacken. Kul att veta att någon använder sig av recepten jag postar. 🙂

 6. Frans
  06 januari 2011 den 19:28 #

  Så himla bra! Fjärde gången jag gör denna (snart färdig…mmm), och det blir tamejfan godare varje gång. Gjorde en dubbel sats förra nyår som blev succé! Mycket, mycket bra!

 7. 23 februari 2013 den 17:43 #

  Googlade fram detta recept (måste spara undan) efter att länge önskat mig en mer stark och mustig chili på nötfärs. Har ingen harissa eller chipotle så jag får smaksätta med chiliflakes och hoppas det funkar…

  • 23 februari 2013 den 17:50 #

   Det går säkert hur bra som helst! 🙂
   Testa med tabasco också.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lakrits- och kakaochili « Öhmans Mat & Vin - 16 oktober 2011

  […] Pröva också min perfekta chili.  […]

 2. Chili con carne « Öhmans Mat & Vin - 05 december 2011

  […] om jag arbetat mig fram till ett riktigt grymt chilirecept så hindrar det inte att jag kan pröva något nytt ibland. Det här receptet här kommer […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: