Falsk svamprisotto

falsk risotto

Risotto har aldrig varit min grej. Jag äter gärna risotto men det verkar så nervöst att laga till den. Lite gordonramsayångest att den ska bli överkokt, underkokt, för salt eller smaklös. Någon gång har jag provat men utan större framgång. Idag fick jag en krämig rätt av risoni (risformad pasta) till lunch. Sprang genast hem för att testa själv.

6 skivor riktigt bacon steks knaprigt. Ta åt sidan och spara det fina fettet. Skölj och torka ur stekpannan och bryn 1 hg skogschampinjoner och 1 hg ostronskivling i den torra pannan på medelhög värme tills den får färg och tillsätt sedan baconfettet (använd smör om du inte stekt riktigt bacon eller vill ha ett annat tillbehör) lite i taget och fortsätt bryna tills svampen får en fin gyllene färg. Ta svampen åt sidan och koka ur stekpannan med 1 dl vitt vin. Koka 2,5 dl risoni i 1 l grönsaks-, höns- eller kalvbuljong tills pastan har ett par minuter kvar. Häll av buljongen men spara den. I pastagrytan tillsätter du vinet och lite av buljongen till risonin och rör medan vätskan kokar in och späd kontinuerligt med buljongen. Tillsätt minst 1 dl fint riven parmesan eller pecorino och 100 g färskost (typ philadelphiaost) och fortsätt röra så osten blandat sig och ”risotton” får en fin krämig konsistens. Tillsätt sist svampen, finhackad persilja och smaka av med salt och svartpeppar. Servera med baconskivorna på toppen och med en sallad.

Resultatet blev mycket bra. Med risonin fick ”risotton” en len konsistens och en mild grundsmak som lyfte fram den rika ost- och svampsmaken och kompletterade det salta och rökiga fläsket. Tycker faktiskt att denna version smakade bättre än den äkta varan.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Falsk svamprisotto”

 1. 03 oktober 2012 den 10:57 #

  Bästa svamprisotton! Har numera min egen version, utan bacon och med egenplockade trattisar och trumpeter =)

 2. johanna
  26 augusti 2015 den 0:31 #

  Kommenterar på ett gammalt inlägg och hoppas på snabbt svar, hur många personer är detta receptet för? 🙂

  • 26 augusti 2015 den 7:53 #

   Minns inte så noga, men av döma av mängderna så 2-3 portioner.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Risonisallad och chipotlefalu « Öhmans Mat & Vin - 23 maj 2010

  […] hos mig. Däremot gillar jag den slinkiga formen på risoni, som för övrigt är kanon till fuskrisotto. Den här salladen serverade jag till ”chipotlefalu”; hårdstekta, tunna skivor av falukorv som […]

 2. Snabblunch: Piccata milanese « Öhmans Mat & Vin - 30 juni 2011

  […] bestämma mig för om jag skulle ha ris eller pasta till så blev det risoni. Testa att servera falsk svamprisotto […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: