Bourgogne – högt och lågt

bouchard
Provade igår ett antal röda och vita bourgogner från anrika firman Bouchard Père & Fils. Som väntat bjöds på både högt och lågt. Mest högt faktiskt. Och då tänker jag inte på priserna.

2005 Gevrey-Chambertin 299 kr
Ganska ljus, briljant klarröd färg. Ren doft av röda bär, hallonmarmelad, lingon och ett grön lite omoget inslag. Kryddiga toner och ett itet inslag av läder. Medelfyllig, mycket frisk smak med låga frukttanniner, diskret inslag av fat, röda bär, hallon och medellång, något kärv eftersmak. Ett typexempel på alldeles för dyr, röd bourgogne som bara är snipig och trist.
Edit: Efter tre dagar provades vinet igen. Aromerna var nu mera utvecklad. Den omogna tonen borta, tanninerna avrundade och fruktigheten mer framträdande. Vinet behöver mer tid i flaskan helt enkelt.

2005 Volnay Caillerets Premier Cru ”Ancienne Cuvée Carnot” 599 kr
Medelhög intensitet, granatröd med något blått drag. Medelstor doft av mogna röda och mörka bär, jordgubb och svarta vinbär. Aromatisk och kryddig med karaktär av kanel och kardemumma. Fyllig, mjuk, mycket fruktig, lite eldig, hög fin syra och väl balanserad fatkaraktär. Lång, smakrik och mycket elegant. Elegant och mjuk och raka motsatsen till det föregående vinet. Så här ska det smaka.

2002 Pommard Rugiens 379 kr
Medelhög intensitet, röd med lite brun kant. Medelstor, utvecklad och något aromatisk och kryddig ton, läder och jordgubbsmarmelad. Fyllig, mycket sträv, höga frukttanniner, mycket fruktig med inslag av mörka bär, tydlig fatstruktur och fin syra. Ung och smakrik med lång eftersmak. En riktig ”käftsmäll” som en pommard ska vara. Behöver ytterligare år på flaska utöver de sju den redan har.

2007 ”La Vignée” Bourgogne Chardonnay 129 kr
Ljust gul, briljant. Ren, frisk doft av söt citrus, liten smörighet, ton av grädde och gula frukter. Torr, medelfyllig, mycket fin syra, bra fruktighet med karaktär av gula äpplen och citrus. Fin struktur, viss längd och bra ”munfyllnad”. Inget upphetsande men välgjort, njutbart och väl värt pengen.

2006 Beaune du Château Premier Cru 249 kr
Klar, ljust gul. Medelstor, nötig doft med inslag av citrus och omogen ananas samt toner av honung och smör. Torr, medelfyllig med avrundad syra och silkeslen frukt. Diskret fatkaraktär och liten kryddighet. Lång, elegant och delikat eftersmak med en liten metallisk ton.

2005 Meursault-Genevrieres Premier Cru 599 kr
Ljust gul med liten grön ton. Stor, mineralrik, smörig, nötig ton av brioche och brynt smör generös fruktighet av lime och honungsmelon.Torr, fyllig, intensiv och mycket frisk med extremt välavvägda fat. Liten eldighet, fet/oljig munkänsla, lång och kraftfull men samtidigt mycket elegant.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

11 kommentarer på “Bourgogne – högt och lågt”

 1. Claes
  20 oktober 2009 den 23:09 #

  Låter fantastiskt, hoppas Ängavallen kan trolla fram en trevlig Bourgogne till gåsen…

  Jag undrar om jag kan få vara så fräck att be om en rekommendation på ett hyfsat vitt respektive rött vin från den illustra Bordershopen i Puttgarden? Jobbar på ett tyskt företag och bunkringen inför julfesten kommer oundvikligen att ske på där. Min förhoppning är att kunna rekommendera mina kollegor att köpa vin jag iallafall kan dricka till någon del av julbordet. (~50 kr/flaskan). Ska dessutom visa inköpsansvarig din krönika om lådvin så slipper man kanske iallafall det 😉

  Finns ju alltid öl som alternativ, men som sagt, vore tacksam för en liten rekommendation….
  /C

 2. Kalle B
  21 oktober 2009 den 11:29 #

  Intressant läsning.

  Om du sätter in de här vinerna i kontexten ”alla viner från hela världen” – finner du då karaktärer och kvaliteter i de bra bourgognerna som gör deras existens och pris motiverade? Vore intressant att höra din åsikt.

  Efter att ha provat bourgogne så får jag alltid samma två intryck:
  1. Det här är bara för bedrövligt dåligt för pengarna – inget annat område i världen skulle komma undan med att göra så snipiga och ogina viner till de här priserna.
  2. Det här är riktigt bra, men priset är ju helt astronomiskt – över allt annars i världen får du i princip superpremium-viner för de här priserna.

  Att kejsaren bourgogne är ganska naken är väl ingen kontroversiell synpunkt (?). Frågan är om upplevelsen man får när man köper de dyraste sittplatserna (så att man slipper se den magra snorren dingla mellan de spinkiga benen och istället bara ser den burriga hårmanen och den ståtliga kronan) gör att det är värt att köpa bourgogne. Jag har de senaste åren t ex provat en rad tyska pinot noir-viner som givit en mig en betydligt större upplevelse till halva priset (gäller alla prisklasser från 100-500 SEK) jämöfört med bourgogne.

  • 21 oktober 2009 den 11:45 #

   Svar: Ja.

   Du kan finna viner vars höga pris motsvarar kvaliteten och upplevelsen. Du finner också riktigt trista viner.
   Du hittar även viner i lägre prisklasser som ger en trevlig upplevelse (möjligtvis inte i Systembolagets sortiment, men på plats finns justa viner för runt 8-10 €).

   Att jämföra upplevelser är svårt. Letar du pinot noir från andra delar av världen kan du få en stor upplevelse för mindre pengar. Men det är inte samma upplevelse.

 3. 21 oktober 2009 den 14:01 #

  Intressant med de röda bourgognerna. Finns det någon som är bra och inte alltför dyr (helst inte mer än 150, absolut inte mer än 200 kronor) på Systembolaget?
  Ordnade en bourgogne-provning för några år sedan och blev rejält besviken…
  Hälsar fröken Dill

 4. 21 oktober 2009 den 16:43 #

  Hmmmm, jag har stor skepsis till beställningssortimentet. Mina roseer som jag beställde i juni har FORTFARANDE inte kommit! Och nu är jag inte så intresserad av dem längre… Men man kanske ska göra ett nytt försök med rött vin denna gång på ett annat Systembolag.
  Funderar Dillen

  • 21 oktober 2009 den 16:46 #

   Du ska inte behöva vänta mer än ett par dagar. Det är bara att vara påstridig och säga att varorna SKA var på plats till helgen. Hota med huvudkontoret om de är tjorviga. 😉

   • Kalle B
    21 oktober 2009 den 16:54 #

    Beklämmande att höra att butikerna inte sköter kundbeställningar från beställningssortimentet – vi får hoppas att SB:s nya beställningssystem över nätet kommer att fungera bättre när det kommer igång (2015?).

 5. 05 november 2009 den 12:05 #

  När jag hade ringt två gånger och tjatat på plats en gång gav jag upp mina beställda viner på Liljeholmens systembolag.
  Suck, tycker Dillen

Trackbacks/Pingbacks

 1. Onödigt gamla viner « Öhmans Mat & Vin - 29 juni 2010

  […] röda viner från området runt Beaune. Jag känner väl till Bouchard sedan tidigare och provade en hel del av deras viner i höstas. Kan bara konstatera att de verkar gå från klarhet till klarhet. Den nya årgången […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: