Gittos godaste sås och ryggbiff

ryggbiff

Jag erkänner. Jag har bara gjort bearnaisesås en gång. Resultatet var inget vidare. Har sedan dess hållit mig ifrån liknande såser då jag känner mig lite ängslig inför emulsioner. Men Gittos recept verkade så enkelt och lockande att jag inte kunde låta bli.

Det var verkligen busenkelt. Det tog förvisso lite tid och en förfärlig massa vispande då min såsångest höll mig tillbaka något. Men den blev perfekt! Härligt krämig, smakrik med pigg syra och en liten trevlig hetta. Whiskyn kände jag inte mycket av, men det kan bero på att jag bara hade en ganska snäll Famous Grouse.

Såsen blev ett perfekt tillbehör till en helstekt ryggbiff från Uruguay. Hastigt brynt i ankfett och tillagad på 90° tills innertemperaturen blev 65°. Det tog cirka en timme. Absolut perfekt resultat. Jämnt rosa hela vägen igenom och mycket mört. Råstekt potatis i ankfett såklart. Halverade tomater med olivolja och beströdda med salt och strösocker gick med i ugnen tillsammans med köttet. Snudd på att tomaterna var godast.

Etiketter:,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

13 kommentarer på “Gittos godaste sås och ryggbiff”

 1. 26 oktober 2009 den 6:15 #

  Vad roligt att den blev bra! Och köttet ser verkligen alldeles förunderlig gott ut!

 2. 26 oktober 2009 den 22:09 #

  Det där ser mycket gott ut, trots att bea inte är min favorit. 😉

 3. biffen
  27 oktober 2009 den 0:35 #

  Angående din lista så tycker jag du ska lägga till en sak
  ryggbiff från Uruguay!
  ruggbiff från Brasilien!

  Det enda kött som kan tillåtas så lång transportsträcka kan vara kött från rasen Kobe.
  Har man inte råd att köpa sve hängmörad ryggbiff så ät kött mer sällan tills du har råd. Sen är väl inte biff så jäkla bra kött ig, entrecote är mörare och godare i min mening och kan alltid ersätta biffen. Kolla hållbarheten på köttet. Det håller flera månader i sin vacuumpacke. Äckligt.

  Ser även att du kör med lantbuljong som innehåller jästextrakt vilket i stort sett är samma sak som glutamat.

  • 27 oktober 2009 den 0:59 #

   En stor del av de svenska nötkreaturen utfordras med foder framställt av sojaprotein som transporteras hit från Sydamerika. Sojan odlas på arealer av avverkad regnskog.
   Jag anser att det är vettigare att importera kött från djur som betat fritt på Pampas än att importera mångfalt mer foder (ofta genmaipulerat) för att framställa svenskt kött.

   Skillnaden på hängmörat och vacummörat kött? Inte vet jag. Det vacade är i alla fall inte äckligt. I min mun.
   Sen äter jag nästan bara fläsk vanligtvis. Svenskt sådant. De få gånger jag äter biff eller entrecote så blir det svensk ekologiskt eller från naturbete i Sydamerika.

   Sen är det som du säger att jästextrakt ”i stort sett” är samma sak som ren glutamat. Men det är inte samma sak.

   Slutligen är det min svarta lista och på den sätter jag vad jag vill. Så de så! 😉

   • biffen
    27 oktober 2009 den 1:36 #

    Kolla på datumet nästa gång du köper kött från Sydamerika och fundera på varför det kan ha en så lång hållbarhet. Kolla förpackningsdatum samt bäst före och fundera på det. Tror du det har så lång hållbarhet för djuren har betat på pampas? Ibland kan köttet ha varit förpackat i över åtta månader, det var det jag menade med äckligt. H

    Hängmörat betyder att köttet har hängt så det tappat vätska, köttet blir mörare och smaken mer koncentrerad. Vacuummörad betyder att det sprutas in en gas i förpackningen. Du betalar alltså för vatten, samt smaklöst kött. Det är därför köttet drar ihop sig under stekning samt inte smakar så mycket.

    Du skriver att du äter gris, svensk sådan. Tror du grisarna har det bättre än nötdjuren? Kan bara säga att de har det sämre. Dom vaccineras och pumpas med antibiotika, inte för att de är sjuka utan för att dom inte ska bli sjuka. Enda griskött jag kan rekaommendera vara domta gris, om du inte känner ett nära eko bonde som slaktar själv förståss

 4. biffen
  27 oktober 2009 den 0:41 #

  det är väldigt lätt att lyckas med en bea om man har ungefär samma temp på ingredienserna och inte tar med det vita(vasslen) från det smälta smöret. Pröva det.

 5. biffen
  27 oktober 2009 den 1:59 #

  Vad är det som gör att hållbarheten på färskt kött från Sydamerika är så lång- har produkten behandlats på något sätt t.ex. bestrålats?
  Annerstedt Flodin märker våra konsumentförpackade produkter med en hållbarhetstid på max 120 dagar från förpackning i vakuum. Mmmmm mumma!

  Sen en till sak, Enligt Sveriges Radio har billigt sydamerikanskt kött ofta behandlats med antibiotika.

  djuren i Nord- och Sydamerika utfordras regelmässigt med antibiotika. i både Nord- och Sydamerika är det tillåtet. Bakterierna som finns i och på djuren blir motståndskraftiga mot det antibiotika man ger, och de bakterierna kan sedan förorena köttet. Ur lantbrukarsynpunkt – när ekologiska gårdar tävlar mot antibiotikastinna besättningar från Sydamerika- skiljer det flera hundra kronor på kilopriset i affären.
  – Man måste informera om det här, eller lagstifta att man inte får importera sådan man som inte får produceras i Sverige, säger Elin Rydström, ordförande Ekologiska lantbrukarna

  Fortsätt du gnaga ditt antibiotikastinna kött med hållbarhet på 4 månader, det är ju så gott när djuren får beta fritt, naturbeteskött med antibiotikadropp.

 6. biffen
  28 oktober 2009 den 1:23 #

  Öhman, prova en Pinotage från Kanonkop eller Lavenir till riktigt renskav, inte den skit du köper ryst i block i butiken. Ta antingen en stek som varit fryst någon timme så det går att skära riktigt tunna bitar eller Souvas, bryn renen, tillsätt brynt lök och svamp om man vill häll på grädde och spetsa med lite soja, kikkoman samt svartvinbärsgele och till det en Pinotage. Sydafrikanska viner står inte högt i rang hos mig. Tycker inte om den rökiga smaken och många smakar likadant men just Pinotage till renskav är så sjukt bra, blir ett fantastiskt giftermål tillsammans speciellt om du använder souvas som är rökt i kåta. Testa iaf en gång. Och helst ska vinet ha varit lagrat i ett par år, det är stor skillnad på lagrad Pinotage mycket mer harmonisk än efter ett par år i källaren.

 7. 28 oktober 2009 den 13:57 #

  Mums, något åt det här hållet får bli vårt helgmys under den kommande ledigheten! I frysen finns fortfarande fina bitar av hängmörad oxe, den vi köpte från bonden Bosse i våras. Konstigt nog har framdelskött och ben haft störst åtgång! (Buljong, gryta buljong…)
  Vad rekommenderar du för mustigt, rött vin i 100-kronorsklassen till biff med Giottos sås?
  Undrar Dillen

  • 28 oktober 2009 den 14:26 #

   Jag drack själv ett lite rustikare men fruktigt bordeauxvin till och det funkade utmärkt. Jag kan rekommendera 2006 Château Haut-Canteloup som är just ett lite fylligare, mjukare vin från området. Kostar 109 spänn och ska finnas i alla butiker. Häll upp det på karaff några timmar innan det ska serveras så blir det ännu bättre. Mycket bordeaux för pengen.
   http://systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=3994&Butik=0&SokStrangar=

 8. Ingela
  28 oktober 2009 den 20:31 #

  Det glädjer mig att du behåller kappan på biffen. Att hitta svensk biff med kappa är omöjligt. Picanha ska grillas med kappa. Och ätas. Gött mos!

 9. 05 november 2009 den 12:08 #

  Tack för vintops, det ska jag köpa! Canteloup, som melonen, det borde till och med vin-namns-glömmaren fröken Dill kunna klara av!
  Hälsningar från Dillen

 10. christian celander
  27 februari 2010 den 19:51 #

  Min personliga åsikt om kött är att det ska vara kviga, mellan 3-5 år å kalvat så klart.även oxe(tjur som blivit kasterad) är bra….

  biffen är enligt mej bland de finaste som finns i allafall om du gämför priset mellan oxfile å biff.
  entrecote tycker inte jag spelar i den ligan om den då inte till förmodan är hängmörad

  en av många saker som är viktigt när man väljer kött(nöt) är ju att det är väl marmorerat å inte för sladdrigt, köttet ska vara rumstemp å gärna fått ligga till slutdatum då enzymerna bryter ner köttets fibrer, så destu längre det kan ligga desto bättre…

  köpte häromveckan en brutalt fin bit biff (svensk vaccad)

  det är otroligt svårslaget med en hemvispad bea

  över and ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: