Svarta listan 2.0

Jag försöker att skriva min blogg i en positiv anda och dela med mig av det jag upplever, lär och smakar. Men ibland måste jag bara få vräka ur mig över saker jag verkligen inte gillar. Jag har gjort det förr i ”Svarta listan”. Det är dags nu för ”Svarta listan 2.0”.

 • Odlad lax. Tillväxthormoner, färgämnen i fodret, vaccinationer, kannibalism, förorening. Ja det finns en massa anledningar att jag inte äter odlad norsk lax. Det främsta skälet är dock att jag inte tycker den smakar bra. Trist och ofta lite tranig. Vild lax, annars får det vara.
 • Sydafrikansk pinotage. Ge mig en anledning till varför jag skulle köpa en sydafrikansk pinotage när det finns så många sköna, läckra, eleganta, intressanta viner i världen. Ett bra argument. Det räcker.
 • Parfymerat diskmedel. När man börjar plocka bort parfymerade artiklar ur sitt liv går man aldrig tillbaka. Att rensa ut onödiga dofter är det bästa man kan göra. Jag kan inte använda parfymerad tvål när jag tvättar händerna. En attack av Barnängens honung/mandel varje gång fingrarna nuddar ansiktet är inte kul. Jag klarar heller inte längre av att köket och redskapen luktar artificiell citron.
 • Burkmajs. Länge trodde jag att en chili con carne krävde majskorn. Det var enda anledningen till att jag fortsatte att köpa denna onödiga produkt. Men tänk efter; varför ska man sätta i sig ett livsmedel som går opåverkat genom matsmältningsystemet?
 • Kenyanska sockerärtor och peruansk sparris. Dyrt, träigt och smaklöst. De svenska produkterna som fryses ner som primörer är mycket billigare och flera gånger godare. Om det inte är säsong för dessa typiska primörer; köp fryst!
 • Konserverade champinjoner. Varför? Svara mig någon? Vad tillför denna svindyra konserv till någon rätt? Ta upp en gummiaktig gråbrun skiva ur den osunda konseveringslagen och smaka på den. Är den god? Tror inte det. Idag har varenda närbutik färska svenskodlade champinjoner. Köp dem.
 • Quorn. Återigen; varför? Kunde inte marknadsavdelningen hitta på ett mer adekvat namn på denna produkt? Jag har ett förslag. ”Smaklös utfyllnad”. (Nu får jag alla vegetarianer på mig. Jag vet. Jag är jäääääääätterädd)
 • Sladderbacon. Jag gav mig på danskt fläsk i förra listan och de som följer min blogg har redan tröttnat på mitt tjat om riktigt bacon. Men jag säger det igen: KÖP INTE DENNA FUSKPRODUKT! Den gör ingen människa glad. Köp istället en bit fast, rökt sidfläsk och skiva upp efter behov. Billigare. Godare. Sannare.
 • Färdigriven ost. Spelar ingen roll om vi pratar parmesan eller ”pizzamix”. Om du inte har ett rivjärn – köp ett! Hel ost är billigare, hållbarare och godare. Kan du inte riva din ost själv ska du inte laga mat. Punkt.

Så där. Nu känns det bättre.

Etiketter:,

Kategorier: Övrigt, Råvaror

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

17 kommentarer på “Svarta listan 2.0”

 1. 27 oktober 2009 den 1:24 #

  Somliga punkter älskar jag, andra skakar jag på huvudet åt.

  En finner jag dock helt omöjlig att förstå. Jag måste ha missat något väsentligt.

  Hur kan man leva utan Yes diskmedel?

  Vem, vad, hur, gör man – utan parfym – ren den där smör/olivoljefeta illrödtomatiga gratängformen?

  • 27 oktober 2009 den 7:40 #

   Nu är det ju inte parfymen som gör rent.
   Jag använder Grumme oparfymerade. Funkar jättebra.

 2. Staffan
  27 oktober 2009 den 6:18 #

  Hahaha, urbra!
  Fast Karibien: Det räcker väl bra med grön Yes? No?

 3. 27 oktober 2009 den 9:22 #

  Åh så du säger om mina älskade burkchampinjoner!! Nä, dom kan jag inte plocka bort, men i övrigt instämmer jag i din reflektion till fullo! 😉

  • 27 oktober 2009 den 19:08 #

   Man får väl glädjas med burkchampinjonerna att någon älskar dem. 😉

 4. right hand
  27 oktober 2009 den 9:36 #

  Så jag som är neurosedynskadad ska sluta laga mat helt bara för att jag inte kan riva ost?

  • 27 oktober 2009 den 10:21 #

   Jag kan tänka mig att göra ett undantag för dig. 😉

 5. kerstin
  27 oktober 2009 den 10:43 #

  Skulle till Diskmedel vilja adda Ajax som luktar urvidrigt!!! håller i övrigt med. För Anders som inte kan tåla tvåldoften (inte jag heller) rekomenderas turkisk hårdtvål. Duro. Den doftar rent!!!

  • 27 oktober 2009 den 19:06 #

   Flytande tvål på pumpflaska som heter ”Neutral” är riktigt bra.

 6. Antti Heinänen
  27 oktober 2009 den 11:12 #

  Håller med dig på samtliga punkter utom den vad gäller Majs… En Chili Con Carne eller någon annat mexikanskinspirerat blir bara halvklart utan majs. Majs är gott och majs är nyttigt, men Anders, man måste tugga den annars åker den tämligen opåverkad genom matsmältningssytemet, det är skalet som magsafterna har problem med att bryta ner 🙂 Fobo är en bra sida: http://www.fobo.se/artiklar/vaxtodling/gronsaker/ovrigt/majs.shtml

  • 27 oktober 2009 den 19:07 #

   Grillad majs eler kokt vit majs med smör är fantastiskt. Men de där små trilliga gula kornen är bara bortkastat. Tycker jag.

 7. 27 oktober 2009 den 14:13 #

  Hej !

  Ha ha, instämmer på många av dina punkter.
  Mvh
  Björn

 8. biffen
  27 oktober 2009 den 16:27 #

  grön YES innehåller parfym samt lemone

 9. biffen
  28 oktober 2009 den 1:24 #

  Öhman, prova en Pinotage från Kanonkop eller Lavenir till riktigt renskav, inte den skit du köper ryst i block i butiken. Ta antingen en stek som varit fryst någon timme så det går att skära riktigt tunna bitar eller Souvas, bryn renen, tillsätt brynt lök och svamp om man vill häll på grädde och spetsa med lite soja, kikkoman samt svartvinbärsgele och till det en Pinotage. Sydafrikanska viner står inte högt i rang hos mig. Tycker inte om den rökiga smaken och många smakar likadant men just Pinotage till renskav är så sjukt bra, blir ett fantastiskt giftermål tillsammans speciellt om du använder souvas som är rökt i kåta. Testa iaf en gång. Och helst ska vinet ha varit lagrat i ett par år, det är stor skillnad på lagrad Pinotage mycket mer harmonisk än efter ett par år i källaren.

  • 28 oktober 2009 den 6:55 #

   Det där lät riktigt bra! Inte för att jag blev sugen på pinotage, men om jag gör renskav enligt ditt förslag så lovar jag testa med din vinrekommendation.

  • johlie
   28 oktober 2009 den 11:58 #

   Biffen: VIlken sojatyp avser du med ”kikkoman”? Det finns en uppsjö varianter av det märket. Och många andra märken som har likadana sorter.

   Souvas äter jag gärna, efter min tid i Norrbotten. Tack för tips om tillvägagångssätt.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ibland undrar man… « Öhmans Mat & Vin - 27 oktober 2009

  […] oktober 2009 Igår skrev jag en uppdatering av min ”svarta lista”, det vill säga en förteckning av produkter som inte kommer in i mitt kök. En […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: