”Porc à la Catalane” fritt efter Julia Child

Dags att ge sig i kast med Julia Child igen. Senast gällde det boeuf bourguignon och jag följde hennes recept nästan ned till sista bokstaven.  Idag kände jag mig lite friare. Bollade lite med proportionerna när jag gav mig i kast med denna katalanska köttgryta. Receptet heter egentligen ”Boeuf à la Catalane” men i boken rekommenderas också att göra den på fläskkött. Det fanns också mer fläsk än nöt att välja på denna post-svinskandal-söndag.

Skiva och tärna 2 hg rimmat sidfläsk och stek gyllene i en stekpanna med lite fett. Lägg fläsket i en gjutjärnsgyta. Tärna 1 kilo fint marmorerad fläskkarré/grishals i mindre grytbitar. Torka bitarna torra med hushålspapper eller kökshandduk. Stek på hög värme i omgångar i fläskfettet och lägg över i grytan med hålslev (så fettet blir kvar) när det fått fin färg. Skiva 2 stora gula lökar och stek i samma fett på lägre temperatur tills det blir lite färg. Ner i grytan. Stek 2 dl vitt ris i fettet tills det blir mjölkvitt och börjar knäppa lite. Sätt riset åt sidan tills senare. Fräs ur stekpannan med 2 dl vitt vin så allt det goa bruna sköljs ur. Ner i grytan. Fyll på grytan med 5 dl oxbuljong, 2 krossade vitlöksklyftor, 2 krossade lagerblad, rejält med svartpeppar ur kvarnen och en nypa saffran. Hoppade över receptets timjan (note to self: köp timjan). Koka upp på spisen och sätt sedan in grytan med lock i ugnen på 160° i en timme. Ta ut grytan och blanda ner en burk hela tomater och skjuss in i ugnen 1,5 timme på 190°. Därefter åker riset ner i grytan. Antingen sätter man åter in grytan i ugnen i 20-30  minuter eller låter den puttra på spisen. Jag gjorde det sistnämnda för att få bättre kontrol.

Enligt boken ska man vid servering vända ner riven ost i grytan. Glömde helt av detta men grytan blev ändå mycket smakfull och flera portioner slank ner med en surdegsbaguette och ett friskt vitt vin. Otroligt mört kött, frisk smak av vin, tomat och saffran. Associationerna gick till fiskgryta på grund av saffranstonerna.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Julia Child recept, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

7 kommentarer på “”Porc à la Catalane” fritt efter Julia Child”

 1. Fredrik G
  30 november 2009 den 7:20 #

  Det låter som perfekt höstkäk! Absolut värt att prova.

 2. Maria Amandil
  30 november 2009 den 18:15 #

  En bit rimmat fläsk och en karré ligger på tining… Hur pass illa är det att göra dylika rätter med vin i oemaljerad gjutjärnsgryta i väntan på en le creuset? Jag har sorgligt nog väntat med Julia Childs BB eftersom jag saknar en emaljerad.

  • 30 november 2009 den 20:23 #

   Jag gjorde denna rätt i en oemaljerad Le Creuset. Färgen blev jättefin. Inga problem.
   Jag tror ärligt talat inte att det är problem med BB.n heller.

   Försök hitta en emaljerad orange gryta från Husqvarna. Brukar gå för en hundralapp på loppisar och skrotaffärer. Minst lika bra som de franska.

 3. Malin
  19 januari 2012 den 14:07 #

  Kan man göra den dagen innan och sen värma?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Potage Parmentier à la Child/Thunberger « Öhmans Mat & Vin - 09 januari 2010

  […] Porc à la Catalane […]

 2. Julia Child 100 år | Öhmans Mat & Vin - 15 augusti 2012

  […] på porc à catalane tog jag mig lite friheter […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: