1997 Blanc de Lynch-Bages

Ibland är man snäll…tydligen. Fick en trevlig butelj i gåva häromsistens och tog jullugnet som förevändning att testa den.

Blanc de Lynch-Bages från den utmärkta årgången (för vita viner) 1997 kommer från Château Lynch-Bages i kommunen Pauillac.  Då endast röda viner är tillåtna med appellationen Pauillac så är detta vin klassat som en ”enkel” bordeaux blanc. Har snöat in lite på torra vita bordeauxer för tillfället. Älskar både de friska, fruktiga och de mer komplexa och fatlagrade. Som denna:

Briljant, djupt gyllengul färg. Stor, komplex, lätt oxiderad doft av vita russin, apelsinskal, mandelmassa och inslag av ek. Fyllig, torr och med en avrundad, läskande syra och fortfarande bra fruktighet. Smakrik och ganska intensiv med tydliga fattanniner, apelsin- och russintoner känns igen från doften. Lång, rik eftersmak där faten än en gång gör sig påminda.

Vinet har passerat sin topp och tappat lite fokus men är fortfarande njutbart. Passade mycket fint till en bit manchegoost.

Etiketter:,

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: