Bästa nyårsbubblet

Jag har fått flera frågor om jag kan rekommendera några bra mousserande viner och champagne till nyår. Vad svarar man på det?  Självklart ”ja”. De viner jag rekommenderar är enbart sådana jag själv gärna dricker och köper och som jag vet av erfarenhet tilltalar många.

Ska du lägga pengarna på en champagne så undvik till varje pris Moët & Chandon.

En champagne som passar fint som välkomstdrink är 2004 Launois Vintage Blanc de Blancs Brut, en mycket stram, ung, frisk, elegant champagne med mycket tydlig mineralkaraktär. Syran är riktigt aptitretande.  Servera gärna med salta eller syrliga tilltugg som tar udden av syran i vinet.

Mer allround är Pannier Brut Tradition som funkar till aperitif och entrérätter med skaldjur exempelvis. Skrev nyligen om den här. Då beskrev jag den så här: ”Ljust gul färg. Medelstor, frisk, jästig, brödig, fin citruston. Torr, frisk, mycket fruktig med viss mineralton, bra fyllighet och fin citruston. Ren eftersmak med bra längd. En riktigt bra standardschampagne. Sorglös, lättdrucken och välgjord. Svårslaget pris på 209 kronor. ”

En kraftigare, fylligare och mer utvecklad champagne med tydliga fruktighet och chokladtoner är André Clouet Grande Réserve. Vinet är dominerat av pinot noir vilket ger det en struktur sok lämpar sig till smakrikare rätter av fisk och fågel, ja till och med till kalvfilén.

I den kraftigare skolan hittar vi ett mycket säkert kort; Bollinger Special Cuvée Brut. Beskrev den utförligare här med dessa ord: ”…har en utvecklad, fruktig doft med inslag av svamp och nötter. Smaken är fyllig, frisk och välstrukturerad med en lång eftersmak. En klassiker!” Med en stor andel fatlagrade reservviner har denna champagne en utvecklad, mogen stil och viss fatstruktur som gör att den håller från varmrätten över till ostbrickan. Lite dyrare än de andra men värd varenda krona.

Till tolvslaget är det bortkastat med champagne anser jag. Då har vi ätit, druckit och, i värsta fall, rökt cigarr, så att smaklökarna tagit time out. En välgjord, frisk crémant de bourgogne passar utmärkt då. Louis Bouillot Brut är en av de bästa för tillfället och fungerar genomgående som budgetalternativ till champagne. Elegantare och friskare än cava och bara någon tia dyrare. Finns även som magnum.

Alla viner utom Launois ska finnas tillgängliga på alla Systembolag.

Serveringsråd kan du läsa om här.

Etiketter:, , , , , , , , , , , , , ,

Kategorier: Cava, Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Bästa nyårsbubblet”

 1. 29 december 2009 den 19:37 #

  Tack för tips, det vattnar sig i munnen. Vet med mig att jag druckit en annan Launois, mycket mineralig och minnesvärd. Jag dricker dock champagne alltför sällan.

 2. Micke
  14 januari 2010 den 23:39 #

  Ville bara kika in och säga att jag köpte Louis Bouillot Brut för tolvslaget, på din rekommendation. Funkade väl helt ok, men minnena från magnumflaskan Veuve Clicquot bara några timmar tidigare störde nog en del.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Homard Thermidor à la Julia Child « Öhmans Mat & Vin - 29 december 2009

  […] genast med ett gott, vitt bröd och en friskt, fruktigt vitt vin eller champagne. Själv drack jag Minerale+ som passade fantastiskt med sin friska syra och lilla sötma. Undvik […]

 2. Hur serverar man champagne? « Öhmans Mat & Vin - 30 december 2009

  […] Tips på bra bubbel hittar du i denna post. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: