Ja jävlar va´gott!!!
Det här var till och med bättre än boeuf bourguignonen! Fantastiskt rik, mustig och fyllig smak som jag inte åstadkommit tidigare, och då har jag verkligen varit omåttligt stolt över mina egna versioner. Jag brukar använda tupp men även med vanlig snabbköpskyckling blev resultatet strålande!
Här nedan följer Julia Childs recept ordagrant med mina kommentarer i blått.
Edit: Ett enklare men mycket gott recept är Carl Butlers Coq au Vin.
Coq au Vin
(Kyckling i rödvin med bacon, lök och champinjoner)
Denna populära rätt kallas också för coq au chambertin, coq au riesling eller coq au vilket vin man nu använder att laga kycklingen i. Den lagas med både rött och vitt vin, men det röda är mer karaktäristiskt. I Frankrike serverar man vanligtvis bara persiljepotatis till, men man kan ta med ärter om man vill ha något grönt på tallriken. Servera en ung fyllig bourgogne, beaujolais eller Côtes du Rhône till.
För 4-6 personer
- En bit bacon på 90-120 g
Avlägsna svålen och skär baconet till lardons (strimlor som är 1/2 cm tjocka och 2,5 cm långa). Sjud dem i 10 minuter i 2 liter vatten. Skölj med kallt vatten och torka dem. (Om du använder rimmat eller färskt sidfläsk – vilket både jag och Julia rekommenderar – kan du hoppa över detta steg)
- En tung, 25 cm vid eldfast gryta.
- 25 g smör
Stek baconet sakta i hett smör, tills det är mycket lätt brynt. Lägg upp det på ett fat.
- 1 100 – 1 400 g styckad stekkyckling. (Kycklinglår och lårfile är riktigt bra till detta)
Torka kycklingbitarna noga. Bryn dem i det heta stekfettet i grytan.
- 1/2 tsk salt
- 1/8 tsk peppar
Krydda kycklingbitarna. Lägg tillbaka baconstrimlorna i grytan. Lägg på locket och stek sakta i 10 minuter. Vänd kycklingbitarna en gång under tiden.
- 1/2 dl cognac (Eller brandy)
Tag av locket och häll på cognacen. Håll undan ansiktet och tänd cognacen. Skaka grytan fram och tillbaka tills lågorna dör ut.
- 7 dl fylligt, ungt rödvin, som exempelvis en Beaujolais, en Chianti, en Côtes du Rhône eller en bourgogne
- 2 – 4 1/2 dl mörk kycklingbuljong eller mörk buljong
- 1/2 msk tomatpuré
- 2 krossade vitlöksklyftor
- 1/2 tsk timjan
- 1 lagerblad
Häll vinet i grytan. Späd med precis så mycket buljong att kycklingen täcks. Rör i tomatpurén, vitlöken och örtkryddorna. Sjud upp alltsammans uppe. Lägg lock på grytan och låt sjuda i 25-30 minuter eller tills kycklingbitarna är möra och saften är gul när ni sticker kycklingbitarna med en gaffel. Ta upp kycklingbitarna och lägg på ett fat. (Jag använde mig av Knorrs nya Fond ”Du Chef” som alla berömmer. En ”pod” vardera av kyckling- och oxfond. Hällde i den koncentrerad då vinet täckte mer än väl)
- 12-14 mörkbräserade smålökar* (se nedan)
- 225 g stekta champinjoner* (se nedan)
Gör i ordning lök och champinjoner medan kycklingen sjuder.
- Salt och peppar
Låt vätskan i grytan sjuda en eller ett par minuter medan ni skummar bort fettet. Öka sedan värmen och koka snabbt ihop vätskan tills det återstår ca 5 dl. Smaka av. Ta grytan av värmen och avlägsna lagerbladet.
- 30 g mjöl
- 25 g smör
- Ett tefat
- En gummiskrapa (?)
- En trådvisp
Rör ihop smör och mjöl till en pasta (beurre manié) på tefatet. Vispa ner i pastan i den heta vätskan med trådvispen. Sjud upp under omrörning och sjud i en minut eller två. Såsen ska vara så tjock, att den täcker en sked tunt.
Lägg kycklingbitarna i grytan och arrangera lök och champinjoner runt omkring och ös såsen över.
(+) Om rätten inte serveras genast, täck ytan på såsen med buljong eller klicka ut små smörklickar. Sätt den åt sidan utan lock. Den kan nu vänta nästan hur länge som helst.
En liten stund innan kycklingen skall serveras låter man grytan sjuda upp och öser kycklingbitarna med såsen. Lägg på lock och låt det hela sjuda i 4-5 minuter, tills allt är genomvrmt.
- Färska persiljekvistar
Servera direkt ur grytan eller lägg upp på ett varmt fat. Dekorera med persiljekvistar.
* Lökarna bryns hela i smör tills de får fin färg. Tillsätt mörk buljong och/eller vin (rött, vitt eller sherry), persiljekvistar, ett lagerblad, timjan, salt och peppar och låt sjuda under lock till lökarna är mjuka.
* Stek svampen på medelhög till hög värme i torr panna tills de börjar kvida och knäppa. Tillsätt sedan smör och stek tills gyllenbruna.
Du vet väl att Öhmans Mat & Vin finns på Facebook också? Gå in och ”gilla” så får du blogguppdateringar och annat direkt i ditt facebookflöde. Bra va?
Wow, Julia Child kunde laga mat hon. Lånar receptet!
Julia Child vinner grenen Boeuf B mot Elizabeth David, men när det gäller Coq au vin är resultatet det motsatta, faktiskt. Sök på en blogg i närheten.
Sen har jag en fråga också: vad använder du för typ av vin. Jag föredrar ett från södra Rhône.
Misstänker att det är denna blogg du menar:
http://griskindspatrik.wordpress.com/2009/04/11/kyckling-i-vin/
Vad gäller vin så är huvudsaken för mig att det är av god kvalitet och inte för kraftigt ekat. Denna gång blev det en ganska kraftig bordeaux för hundralappen. Mycket bra resultat!
ehum *lite blygt sådär* jo
Shit. Det här var ett fantastiskt inlägg. Jag som lagade Coq au vin förra veckan. Ur Kafkas Soppa-boken. Men det här låter snäppet bättre.
Jag måste bara meddela att en pod oxfond och en pod kyckling är alldeles för salt. En halv av varje rekommenderar jag, och då hade jag ändå 1,5 kilo kyckling.
Men i övrigt var det alldeles ljuvligt och jättegott. Vi spädde såsen och glufsade.
Jag kanske har hög salttolernas?
Ja, eller så kokade vi ihop såsen för mycket. Men det står ju i receptet att man ska koka ihop den till fem dl, och då tyckte jag att det toksalt så vi spädde till en liter. Men sås är gott så jag borde inte klaga. 🙂
Skall testa denna ikväll för mina vänner! Skall bli spännande, jag har dock förberett med egen kycklingbuljong (ljus) så jag hoppas den får den rätta smaken, eller bättre =)!
Tack för bra blogg!
Hallå!
Receptet verkar toppen och jag ska prova ikväll med lite modifikationer. Tänkte dra i lite purjo och morötter oxå. (Färg och smak).
Men…..har jag missat något ??
Varför ska jag förvärma ugnen till 225 grader?
Jag återkommer med resultatet……
Peter
Strålande!
Testade den här själv för ett par veckor sen och ikväll blir det middagsbjudning för föräldrarna. =)
//Patrik
Det blev för övrigt en hit och pappa tog om två gånger! Dock körde jag med en bättre whisky i brist på cognac och lite mer vin än receptet. Men med lite tålamod och stormkok så gick såsen ihop och blev tjock och smakrik.
Vinet i grytan var Côte du Rhône 2006 vilket varmt rekommenderas.
Gott men inte för tjock sås för min smak, föredrar Per Mobergs recept om man drar ner lite på mängden vin. Har gjort det många gånger och det absolut godaste till måste vara potatismos =)
Tänkte prova detta recept nästa helg, men förstår inte varför man ska ”Förvärm ugnen till 225°”, har jag missat något?
Underbart god! Tack för en bra blogg!
Kul att det smakade bra! 🙂
Nu har jag lagat det här två gånger. Första gången följde jag Julias recept ganska slaviskt. Andra gången fuskade jag friskt, och jag måste säga att det blev lika gott, minst, på halva tiden.
Andra gången lagade jag med vad som råkade finnas hemma och förenklade mycket.
Frysta lårfileer, Scan färdigskivat stekfläsk, torkad istf först timjan, hoppade över konjaksflamberingen. Det blev gott! Jag använde det där tokbilligt portugisiska vinet som Öhman tipsat om här på bloggen.