Carl Butler: Dillstuvade räkor

Jag har förstått att detta är, eller har varit, en av de populära rätterna i kokboken. Lite skumt låter det dock att den är återskapad ur minnet från en rätt som åts på svenskkrogen The Two Vikings i Bangkok.

(4 personer)
400 gram frysta skalade räkor eller havskräftor
1 rejäl knippa dill

3 dl vitt vin
4 dl kaffegrädde (matlagningsgrädde)

smör

vetemjöl

1 knivsudd cayennepeppar

salt

Tina räkorna. Hacka dillstjälkarna, fräs dem någon minut i lite smör, slå på 2,5 dl vin och låt sjuda sakta utan lock i 30 minuter och sila därefter bort dillen. Fräs 1 msk vetemjöl i msk smör och späd på med dillavkoket samt grädden. Smaka av med ungefär 1 tsk salt och cayennepeppar. Låt sjuda cirka 10 minuter.

I en traktörpanna smälter du smör på hög värme. När smöret skummar slänger du ner räkorna och rör om. Slå på resten av vinet och rör om. Häll på såsen och låt koka upp och häll slutligen i den finhackade dillen. Detta sista moment gör du så snabbt som möjligt för att undvika att räkorna blir sega. Servera med ris.

Här blev något väldigt fel. Jag följde receptet till punkt och pricka men det blev snarare räksoppa än räkstuvning. När räkorna snabbfrästes frigjordes omedelbart vattnet och räkorna krympte ihop. När såsen och vinet adderades blev det väldigt tunt. Kan någon som är klokare än jag förklara vad som gick fel och varför i herrans namn man ska fräsa räkorna? OM jag gör detta recept igen så nöjer jag mig nog med att koka upp såsen (dillavkoket gav mycket bra smak) och sedan snabbt röra ner färska räkor och dill.

Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.

Taggar:, , , ,

Kategorier: lättlagat, Master of Wine Studies, Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Carl Butler: Dillstuvade räkor”

 1. 18 februari 2010 den 21:32 #

  Kan det vara så att dåtidens kaffegrädde är något helt annat än dagens matlagningsgrädde? Mindre vattnig?

  • 18 februari 2010 den 21:35 #

   Det är nog snarare så att matlagningsgrädden är kraftigare/fetare.

 2. 19 februari 2010 den 22:40 #

  Det här testade jag några gånger. Det blev inte soppa. Men räkor måste få tina och rinna ordentligt. Men nog blev de ändå sega så jag ledsnade.

 3. Lotta
  05 februari 2011 den 14:15 #

  Hej, har i slutet av 70-talet och i peridoer fram till nu lagat denna utsökta rätt. Du ska INTE fräsa räkorna utan låta dillsjälkar + räkskal samt vin sjuda enl angiven tid. När hela processen med sås är klar ska du bara snabbt röra ner räkorna som är rumstempererade. De ska inte koka !!!!! Servera omgående med ris eller bröd. En trevlig rätt som är snäll både mot magen och själen. Lycka till

Trackbacks/Pingbacks

 1. Carl Butlers Kokbok – Index « Öhmans Mat & Vin - 02 april 2010

  […] Dillstuvade räkor […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: