Hur billigt kan det bli?

När jag häromsistens var i Danmark besökte jag en Netto-butik och provianterade lite matlagningssherry, dansk pilsner och frysta anklår och ankbröst. På en ingivelse plockade jag med mig två buteljer rött vin som jag tänkte kunde funka som matlagningsvin i alla mina carlbutlerrecept.

Viña Morena är ett vino de mesa, det vill säga den allra lägsta vinklassificeringen. Ingen druva, årgång eller distrikt får anges. Eftersom det är den mycket stora, och kompetenta, producenten Felix Solis som ligger bakom vinet får det väl anses som ganska säkert att druvorna kommer från de enorma vinarealerna i Valdepeñas och La Mancha. Vinet kostade knappt 16 danska kronor (cirka 21 svenska kronor), vilket måste vara extremt billigt även i Danmark med tanke på att de faktiskt också har en ganska hög alkoholskatt på vin.

Innan jag hällde vinet i boeuf bourgignonen provade jag självklart av vinet. Färgen ganska ljust blåröd. Doften medelstor och bärig med toner av lingon, karamell, lite blommig och med en lite omogen ton av tulpanstjälk. Även om alkoholhalten endast kämpat sig upp till 11,5% kändes doften lite eldig. Smaken var lätt, snipig, kärv och med en hög syra och ett litet bittert avslut. Den enda frukt jag kunde känna var en liten skral lingonbärighet. Fick nästan omgående känning av halsbränna.

Vinet var absolut inte felaktigt. Däremot visade det tydligt vad som händer när man tar ut för stor skörd för att kunna tillgodose supermarkets med ett ultrabilligt vin. Trots det heta klimatet i centrala Spanien orkar inte plantan ge mognad till druvorna. Sockerhalten blir låg och därmed även alkoholnivån, färgen blir blek och smakämnena utvecklas inte samt att syran blir mycket hög. För att få ut mesta möjliga av druvorna överextraherar man vinet, man försöker alltså få ut så mycket färg och smak det går. I och med detta får man ett mycket kärvt vin med bitterhet.

Till producentens försvar ska sägas att de inte försökt dölja att de står bakom vinet. Det är heller inte förfalskat eller förvanskat och motsvarar nog vad många sydeuropéer har på middagsbordet till vardags. Jag har faktiskt provat sämre viner på Systembolaget. Men det är inget vin jag skulle dricka. Däremot tror jag faktiskt det funkar i maten.

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Carl Butler: Bœuf Bourguignon « Öhmans Mat & Vin - 27 februari 2010

    […] Det här blev makalöst bra! Kanske inte samma djup som Julias, men med tanke på den minimala arbetsinsatsen så vinner Calle på poäng. Mustig, rik och harmoniskt välsmakande. En fullpoängare trots det simpla vinet. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: