Chablis: Location, location, location.

Vissa provningar är mer lärorika än andra. Exempelvis dagens evenemang med en samling av chablisproducenter som enbart presenterade viner av grand cru-status, företrädesvis årgång 2008. Ett enastående tillfälle att upptäcka de små men viktiga skillnaderna i jordmån och läge.

I Chablis produceras enbart vita viner av druvan chardonnay och här finns sju (åtta om man räknar lite annorlunda och vill vara petig och nördig) lägen med beteckningen grand cru. De täcker inte mer än 100 hektar och är alla koncentrerade på en och samma sluttning i sydvästligt läge och med en hög koncentration av fossilrik kalk.

Det var mycket intressant att gå mellan de olika producenterna och jämföra karaktären på vingårdarna. För att få lite struktur i provningen bestämde jag mig för att koncentrera mig på två lägen; Vaudésir och Les Clos. Den förstnämnda ligger ganska högt på sluttningen och har maximalt med solexponering. Les Clos är den största och mest kända vingården. Stor variation finns här genom att den täcker sluttningen i hela dess fall men vi finner här den största koncentrationen av kalk.

Nästan oavsett vem som odlat druvorna och hur de vinifierat vinerna (mer eller mindre ek företrädesvis) så fanns det en absolut och distinkt skillnad mellan vinerna. Vaudésir var fruktigare med uttalad mogen citruston och hög men balanserad syra. Le Clos profilerade sig tydligt med en stramare karaktär, distinkt hög syra och en mineralitet som satte sig som torrt kritdamm i svalget. Märkligt stor skillnad med tanke på at vingårdarna ligger ett stenkast från varandra.

Därmed inte sagt att vinodlaren/producenten inte kan påverka resultatet. De två viner som verkligen stack ut för mig kom båda från Vaudésir och var helt väsensskilda. Olika, men mycket tilltalande bägge.

2008 Chablis Vaudésir Grand Cru från Château Long Depaquit var nästan sterilt snygg och mineralig. Det bästa sätt jag kan beskriva vinet på är att det doftade som rentvättat linne som torkats i friska luften. Känslan i munnen var som den glatta, svala och silkiga känslan hos linnedukar som stenmanglats. Ett rent, läckert, snyggt och friskt vin med stram karaktär.

2008 Chablis Vaudésir Grand Cru från Domaine Drouhin Vaudon var aromatiskt, parfymerat och utvecklat med ton av pomerans, apelsinmarmelad och nästan exotisk kryddighet. Smaken var fylligare, mer koncentrerad och med en mer balanserad syra mot stor frukt.

Dessa två viner var verkligen undantaget från regeln. Den stora skillnaden var att det sista vinet var odlat enligt biodynamiska principer. Intensivt arbete i vingården kan verkligen ge resultat!

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Chablis: Location, location, location.”

 1. Angelica
  17 mars 2010 den 14:18 #

  Chablis är gott. Having said that, let’s go OT. 😉

  Vill minnas att du i något tidigare inlägg nämnt Debuyers stekpannor. Jag står i startgroparna för att uppdatera – och uppgradera – stekpanneförrådet hemma men blev en smula förvirrad. Är det kolstålpannorna som är de ”bra” stekpannorna? Såg att Debuyer har en del i en lägre prisklass också, men de verkar vara i järn om jag förstått det hela.

  Kanon om du vill sprida lite ljus i förvirringens mörker.

  Angelica

 2. 17 mars 2010 den 15:15 #

  Det var Hackmans Matador jag skrev om. Makalöst bra. Jag älskar dem:
  https://ohmansmatovin.wordpress.com/2009/10/19/matador-hackman/

 3. Per S
  18 mars 2010 den 16:54 #

  Och var hittar jag de här godsakerna? Privatimport?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: