En pigg 50-åring

Rubriken handlar faktiskt inte om mig. Det vore orimligt eftersom jag faktiskt har en liiiiten bit kvar.

En god kollega kom idag på morgonen med en halvfull flaska Vouvray från producenten Domaine Bourillon Dorleans. Årgången 1959! Trevlig morgonfika. Minst sagt.

Druvan i Vouvray är chenin blanc som i området ger allt från knastertorra till intensivt söta och även mousserande viner. De torra och framförallt söta vinerna har i många fall en enorm lagringspotential. Chenin blanc ger även mycket intressanta och njutbara viner i Sydafrika.

I glaset möttes jag av en vacker gyllengul ton. Doften var stor, utvecklad och mogen med toner av mandelmassa, äppelkällare, hjortron, tomatjuice, skaldjur, rosor och honung. Komplex doft om utvecklades i glaset hela tiden och under dagen blivit allt intensivare med parfymerad, kryddig ton. Helt hänförande. Smaken torr men med en förnimmelse av sötma som förmodligen kommer från alla de mogna, rika aromerna och den stora, generösa frukten som drog åt det tropiska hållet. Tydligt mogen men med en fantastiskt spänst, fräschör och balans. Aromerna bär fram krusbär, bokna äpple, honung, mandelmassa och en avslutande tydlig mineralton. Lång, elegant och komplex.

Hade aldrig i livet gissat på ett halvsekelgammalt vin. Mest imponerande är att vinet öppnats kvällen innan och utvecklades i glaset under halva dagen utan tecken på att tackla av.

Vinet verkar fortfarande finnas hos importören Janake.

Taggar:, ,

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: