Den Femte Smaken på tub

Umami är den femte grundsmaken som tagit plats bredvid sött, surt, salt och beskt. Enkelt uttryckt kan man säga att det är smaken av protein. Den kan beskrivas som ”delikat” och ”välsmakande”, är smakförstärkande, ger fyllighet och återfinns i rikliga mängder i buljong, skaldjur, lagrade ostar, thailändsk fisksås och välhängt kött bland annat. Inom livsmedelsindustrin använder man den i sin rena form monosoduimglutamat (E621) som smakförstärkare och i hemmaköken finns den i buljongtärningar och Aromat exempelvis.

Nu påstås man ha tagit fram en ny naturlig genväg till smakexplosioner i köket i form av ”Taste No5” på tub. Jag har kommit över en sådan tub och är sugen på att experimentera.

Innehållsdeklarationen anger tomatpuré, vitlök, sardelpasta, svarta oliver, balsamvinäger, karljohanssvamp, parmesanost, olivolja, vinäger, socker och salt.

Pastan doftar som en blandning av olivtapenad, tryffel och det där göttigt bruna som sitter fast i stekpannan. Det börjar kurra i magen och saliven rinner till bara av att lukta på den. Smaken är lite plattare. Salt, sött och en liten fet karaktär. Att doften är det intressanta är märkligt då det ska handla om smak. Men det kanske händer grejer när smeten används i matlagning. Jag ska experimentera lite och återkomma med resultatet.

Edit: Umami på tub har fått en återförsäljare i Sverige. Det är Möllans Ost i Malmö som kommer att importera den. Lär ska finna i butiken i månadsskiftet maj/juni och kosta runt femtilappen.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Råvaror

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

10 kommentarer på “Den Femte Smaken på tub”

 1. 26 mars 2010 den 12:16 #

  Passa dig så att du inte sätter på skokräm istället 🙂

 2. Maria
  27 mars 2010 den 18:45 #

  MSG? Trodde att detta var en jättesuspekt produkt! Minns att mina vänner i New York på 80-talet inte kunde tänka sig att äta mat som innehöll MSG!
  Intressant dock att man nu hittat en ny naturlig genväg, undrar dock var det gamla MSG egentligen var för nåt?

 3. 29 mars 2010 den 16:48 #

  Fick en förfrågan från en vän om jag kunde ta med en tub från London. Hittade ingen när jag frågade runt och pallade inte leta vidare. Var köpte du din?

  • 30 mars 2010 den 6:52 #

   Selfridges för den. Jag fick min från en bekant som bor i London.

 4. Berra B
  06 juni 2010 den 16:33 #

  Intressant att man på detta sätt går mot strömmen när alla nu vill äta mat som är ekologisk och utan tillsatser. Jag föredrar att välja bort detta ”nya” (upptäcktes av en tysk på 1880 talet) då jag inte har särskilt stor lust att dra på mig ”the chinese restaurant syndrome”
  Läs gärna Mats Eric Nilssons böcker som beskriver bla detta.
  Den hemlige kocken och Äkta vara.

  • 06 juni 2010 den 16:39 #

   Umami är ingen tillsats utan en smak som finns naturligt i maten. Om du läser bloggposten ovan så ser du också att det endast är naturliga ingredienser i tuben.
   ”The chinese restaurant syndrome” är en myt som numera anses vara vederlagd.

 5. martin
  23 september 2010 den 17:07 #

  Läs detta så klarnar det angående glutamat http://www.nyfikenvital.org/?q=node/2312

Trackbacks/Pingbacks

 1. Den femte smaken testad « Öhmans Mat & Vin - 22 april 2010

  […] med kryddor, piementooliver, grädde, tomater och ost. Dessutom passade jag på att testa den femte smaken på tub. En dos umami kan inte skada i uppvärmda […]

 2. Den femte smaken testad — Gubbröra på Taffel.se - 22 april 2010

  […] med kryddor, piementooliver, grädde, tomater och ost. Dessutom passade jag på att testa den femte smaken på tub. En dos umami kan inte skada i uppvärmda […]

 3. Sake, sill och kaviar | Öhmans Mat & Vin - 05 juli 2012

  […] ihop med liksom sillen. En ägghalva kröntes också av lite skagenröra. Sammantaget massor med umami, sötma och en distinkt syra i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: