Massor av konjak men serbiskt bäst

25-27 mars anordnande ägarna bakom Restaurang Aroma en mässa om konjak. Bekvämlighet är att ha Sveriges första konjaksmässa tvärsöver gatan. Bara på med tofflorna och hasa över för spännande smaker.

Runt tio hus var representerade och det var inga dåliga drycker som skänktes i glasen. Bra tillfälle att prova olika stilar av konjak. Allt från unga, fruktiga till riktigt gamla, uttorkade och fatpräglade. Ganska tydligt var dock hur vanligt det är med tillsats av socker i konjak för att göra dem mer lättillgängliga.

Den konjak som tilltalade mig mest var Martells Cohiba-blend framtagen för att passa cigarrerna med samma namn. Spriten som ingår har i genomsnitt lagrats på ekfat 40-50 år. Stor fruktighet, toner av tobak och anchoa-chili och läder. Bra frukt och överraskande bra balanserad fatkaraktär samt en känsla av chili/pepparsting. Mycket njutbar tills prislappen avslöjas: 3900 kr per butelj! Jag spottade och hällde ut utmärkt konjak för cirka 150 spänn!

Årgångskonjak är inte så vanlig. Därför var det kul att testa Normandin-Merciers Petit Champagne 1976. Lätt, elegant med liten kryddighet och fin ctruston. Tesseron XO Exception No 29 var däremot präglad av ålder, fat och ett skede av uttorkning. Inte så konstigt kanske med tanke på att blenden bestod av från 1906 till 1929. Bäst var faktiskt den tunga, handblåsta flaska som dock inte på långa vägar kunde berättiga den häftiga prislappen.

En av de roligaste dryckerna var en verklig katt bland hermelinerna. The Norse Cask Gin Project kommer från en norsk independent bottler som tagit en  gin destillerad på enkelpanna och låtit den mogna på bourbonfat i tio år. Därefter har den fått en sista vända på gamla konjaksfat. Resultatet en helt unik stil. Som en blandning av elegant Gammeldansk, Chartreuse och en tjärig single malt. Hur kul som helst.

Bäst var dock spriten jag fick i köket inne hos kocken! Serbiskt plommonbännvin som lagrats 12 år på fat. Stor karaktär av plommon, ren, väldestillerad med mjuk, avrundad och rik fatkaraktär som balanserades av stor fruktighet. Mycket njutbar. Kvällens överraskning!

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Massor av konjak men serbiskt bäst”

  1. Kalle B
    28 mars 2010 den 21:50 #

    Ja, det var ju det där med strunt och snus i gyllne dosor… Mer plommonbrännvin till folket! Eller kanske en riktig brutal orujo direkt från dunken…

  2. 16 december 2010 den 15:58 #

    He he tråkigt med den dyra konjak, och roligt med den som du fick i köket.
    Serbisk plommon brännvin är en naturlig produkt om den görs på den gammla traditionella sättet. Min pappa gör det, hans produkt är en av dem bästa som finns, producerat från grunden, utan några tillsatser. Jag skulle gärna bjuda dig på en smakprov. Det är mycke bättre än de köpta. Ren hälsoefekt, om man drycker 1 om dan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: