Carl Butler: Böcklingmousse

Har du någonsin rensat ben ur böcklingar? Om du inte har gjort det så är mitt råd; LÅT BLI!

Ett halvt kilo rökta sillar skulle rensas från ben. Ungefär en miljard trådlika ben skulle avlägsnas ur smetigt kött. Jag gav snabbt upp och fick en ljus idé. Eftersom fisken ändå skulle mosas så kunde jag ju lika gärna köra den med mixerstaven och pulverisera benen. Resultatet blev en krämig böcklingpuré från vilken benen stod ut som morrhår. Det såg ut som jag mixat en bondkatt. Jag släppte mixerstaven stående mitt i fisksmeten och dök ner i en låda för att hitta en trådsil att passera eländet igenom. Två skarpa smällar fick mig att snabbt fara upp ur lådan. På golvet låg bunken med det mesta av pastan kvar och resten utspridd som en brungrå hundspya. Alldeles intill låg min handmixer i ungefär fem bitar. Adjöss med den. Efter uppröjning tog jag mig an passerandet men silen var för tät. Snabb språngmarsch till kvarterskrogen där jag fick låna en större variant. Bättre resultat men mycket spill.

Och jag som inte ens ville göra detta recept!

(4-5 personer)

15 böcklingar (cirka ett halvt kilo)
3 dl kaffegrädde (matlagningsgrädde)

2 ägg
1 gul lök

1 knippa gräslök

6 blad gelatin

timjan

tabasco

salt, svartpeppar

Bena ur och mosa böcklingen. Hacka gräslöken fint och riv löken på rivjärn. Vispa äggen pösiga. Värm upp grädden något och vispa ner i äggen. Blanda ner böckling och lök samt en tesked timjan, några stänk tabasco samt salt och peppar. Använd gelatinpulver så slipper du böket och behöver bara vispa ut det i lite vatten och blanda ner i röran. Häll moussen i en skål och låt stelna i kylen under ett par timmar. Doppa formen i hett vatten och stjälp upp på ett serveringsfat.

Bra, mild smak av böcklingen med fin smakbrytning av löken. Trevlig smårätt på buffé eller sillbord.

Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.

Kategorier: Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Carl Butler: Böcklingmousse”

 1. 29 mars 2010 den 8:49 #

  Jag brukar alltid använda en liten matberedare när jag mixar fisk till fiskbullar. ALDRIG stavmixer. Kunde du inte ha använt din nyligen inbytta super-duper Electroluxare?

 2. 29 mars 2010 den 9:08 #

  Sån här mat kräver ofta lite faith. Ser ju sällan smarrigt ut, men smakar inte så läskigt som det ser ut. 🙂

 3. kajsworld
  30 mars 2010 den 20:21 #

  Nja, är nog inget för mig

Trackbacks/Pingbacks

 1. Öhmans mat och mixade katter - 29 mars 2010

  […] Den här gången gör jag det genom att citera det inledande äventyret i hans senaste inlägg om Böcklingmousse. En del av det fantastiskt underhållande Carl […]

 2. Carl Butlers Kokbok – Index « Öhmans Mat & Vin - 02 april 2010

  […] Böcklingmousse […]

 3. Carl Butler: Laxforell vinaigrette « Öhmans Mat & Vin - 01 november 2010

  […] jag presterade var inte mycket bättre. Det här är ett recept som platsar bland bottennappen böcklingmousse och krabbsufflé. Idag är jag med andra ord ganska glad att det bara är tre (3!) recept kvar att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: