Carl Butler: Butlers paté

Nånting i det här receptet stämmer inte. Smeten blev alldeles rinnig och det tog mycket, mycket längre tid att grädda patén än vad som angavs. Dessutom blev den så obeskrivligt, oaptitligt ful att jag valde att fotografera de obetydligt snyggare extraformarna jag gräddade samtidigt.

Jag gick dessutom ifrån min princip att inte pilla i recepten. Jag bytte ut enbären mot grönpeppar. Helt enkelt för att jag missat att köpa hem enbär.

500 gram grovt malen kalvfärs
400 gram kycklinglever
100 gram rimmat fläsk

1/2 flaska rött vin

2 dl kaffegrädde (matlagningsgrädde)

4 ägg

15 enbär (eller grönpeppar)

1-3 vitlöksklyftor

1/2 tsk timjan

1/2 tsk salvia

2 lagerblad

salt och peppar

Hacka levern smått och skär fläsket i små kuber. Stöt enbär (eller grönpeppar), timjan och salvia i en mortel. Blanda färs, lever och fläsk väl. Slå i vinet, grädden, äggen, kryddorna och pressa i vitlöken. Dra några tag med pepparkvarnen. Låt smeten stå och gona sig över natten. Smaka av och salta. Jag adderade 1,5 tsk salt utan att det blev för mycket. Häll smeten i en terrineform eller kakform med höga kanter. Ska rymma minst 2 liter. Sätt formen i en större panna som du fyller med kokhett vatten. Grädda i ugn på 160°. Butler föreslår cirka 75 minuter eller till patén släpper från kanterna. För mig tog det 2,5 timme! Häll av spadet och låt svalna.

Det här blev en grov, lite grynig paté med mycket leversmak och mild kryddning. Inte värt besväret om ni frågar mig.

Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.

Kategorier: Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “Carl Butler: Butlers paté”

 1. 30 mars 2010 den 8:11 #

  Begriper ingenting. Det här brukar jag använda mig av. Världens enklaste recept. Nackdelen är ju att man har paté för ett regemente, vilket man ju ser av ditt foto om detta bara var sidoformarna. Receptet kan gott halveras.

  • 31 mars 2010 den 18:39 #

   Tycker också det är märkligt eftersom jag följde receptet.

 2. örjan
  30 mars 2010 den 13:51 #

  Rinnig?
  Kanske det kan förhindras genom att saltet tillsätts tidigare(redan med köttfärsen och levern), salt binder ju vätska.

  Jämför med fiskfärs till pateer och queneller där saltet måste med i den malda färsen, innan grädden tillsättes

  • 31 mars 2010 den 18:40 #

   Man skulle uttryckligen inte salta förrän nästa dag.

 3. Per S
  31 mars 2010 den 20:49 #

  Har något minne av att jag har försökt laga den här en gång för länge sedan. Det blev inte speciellt gott, smakade lever.
  Trodde bara att det var jag som var dålig kock 😉

 4. Freddie Eriksson
  23 december 2010 den 2:06 #

  I 43 år, alltid till jul, har jag lagat Butlers paté. Jag har lagat den enligt receptet, på senare år ur minnet och lite på en höft. (Fast nu hade jag glömt antalet ägg). Den blir altid lika god. Det jag har ändrat är antalet enbär, 15 är alldeles för mycket. Jag tar 3. Min paté blir aldrig rinnig. Den ska ju stå inne mycket längre än som anges. För många år sedan besökte jag Svensson & Butler på Rörstrandsgatan för att prova den ”äkta” varan. Jag fick ingen paté, det var en pastej…

  • 01 januari 2011 den 10:55 #

   Är det inte dags att ändra receptets namn till ”Freddies paté”? -Med de modifikationer som du gjort genom åren, och inte minst med tanke på att ”originalet” var mer åt pastejhållet, så torde receptet vid det här laget nog vara ditt.

   Om jag fick råda så skulle jag lägga till en knivsudd dragon och ersätta salvian med rosmarin. Men det är ju bara min åsikt.

   Att dessutom smaka av lite olika viner för att hitta den druva som bäst lierar sig med de övriga smakerna skulle kunna höja denna din kulinariska höjdpunkt till skyarna.

   Kan vi kalla den ”Erikssons paté”?
   : )

Trackbacks/Pingbacks

 1. Carl Butlers Kokbok – Index « Öhmans Mat & Vin - 02 april 2010

  […] Butlers paté […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: