Vad smakar kött?

Vilken trevlig tillställning! På initiativ av Taffel-Lisa och Pre-Tequila-Maggie bjöds det in till Malmös (Sveriges?) största råbiff. Platsen var förstås Restaurang Brogatan – Sydsveriges råbiffsmecka.

Av inre och yttre tvång, nyfikenhet och tendenser till självspäkelse hade jag anmält mig till detta evenemang. Trevligt sällskap, nya bekantskaper och utvidgade horisonter ska man aldrig tacka nej till. Med detta sagt förstår ni att råbiff inte ligger på min gastronomiska topp-tio-lista.

På plats möttes vi av ett långbord uppdukat med en planka där sex meter fint, magert, hackad nötkött konstfärdigt lagts upp med råa äggulor som måttmarkörer på toppen. Genast försökte jag förtränga tankar på salmonella och köttfärsskandaler.

Beställde in tjeckisk pils och fatlagrad tequila för att förbereda mig för smakdrabbingen. Alla tillbehör fanns på plats; pepparrot, kapris, rödlök, dijonsenap, rödbetor, salt, peppar och äggulor i överflöd. Den första färsklumpen angreps, och mättades med agremangerna. Hmmm. Ganska gott. Det här kunde jag få ner. Ganska milt, där inte senap slog igenom, och smakrikt när inte köttmassan fick dominera. Så länge smaksättarna fick ta plats så kunde köttets platta, smetiga och oansenligt metalliska karaktär förlåtas. Tequilan satt som en måttpassad sombrero (eller smäck) till maten.

I min iver kapade ja åt mig ytterligare en portion av färsen. Geggade ner mer av allt det goda. Nu började jag dock övermannas av det enahanda i smak och konsistens. Inte ens envetet knaprande på knäckebröd hjälpte upp känslan av trist köttsmet dold i starka/syrliga/salta tillbehör. Jag beställde in en skål pommes frites till ”dessert” för att tillfredsställa mitt kolhydratbehov.

Nä. Råbiff är inget för mig. Kanske äter jag det igen som en liten förrätt men det skulle förvåna mig om jag drabbades av ett råbiffsug.

Men en fantastiskt trevlig kväll var det! Särskilt tack till Marcelo som serverade och hanterade matnördarna med elegans.

Etiketter:, ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

11 kommentarer på “Vad smakar kött?”

 1. kerstin
  30 mars 2010 den 10:28 #

  Riktigt modbjudande tillställning med den råa köttmassan som en tarm över bordet, jag som inte ens får ner en mediumstekt köttbit.

 2. 30 mars 2010 den 15:15 #

  Äe, förvisso gillar jag råbiff i vanliga fall men det här tar bort all charm (om det nu fanns någin från början) från rätten.
  Inte okej.

 3. Kalle B
  31 mars 2010 den 13:38 #

  Jättefräscht – råbiff som är så gott! Kul grej att äta alla tillsammans, nästan som en sådan där ätartävling i USA! Hade ni kollat med Guinness – det kanske var åtminstone svenskt rekord i råbiff?

 4. Sara Malmberg
  31 mars 2010 den 14:58 #

  Har verkligen gillat din blogg skarpt hittills, men det här inlägget var ett oväntat bottennapp. Omsmakligt av massa olika anledningar och inte ens roligt som en pk-provokation om det var meningen. Vill ni göra sådant här, så gör det i stillhet och låt oss bloggläsare slippa läsa det. Ta åtminstone bort bilden, den skämmer din i övrigt underbara blogg!

  • 31 mars 2010 den 15:11 #

   Den här bloggen handlar om vad jag äter och dricker om om det uppfattas som osmakligt är det tråkigt.
   Allt jag stoppar i mig är inte gott men jag skulle aldrig äta eller dricka något för att provocera.
   En sex meter lång råbiff är allt för bildmässig för att inte visas. Den ligger kvar.

   Tack för att du läser och gillar min blogg även när jag inte är på topp.

  • Per Stade
   31 mars 2010 den 20:53 #

   Ursäkta men jag begriper ingenting. Vadå bottennapp? Osmakligt av vilken anledning? Vad skulle vara pk-provocerande? Vad är det för fel på bilden?

   • Sara Malmberg
    01 april 2010 den 17:48 #

    När jag skrev osmakligt av flera anledningar tänkte jag ungefär såhär:
    1. En råbiff på en tallrik ser trevlig och aptitlig ut. Flera meter råbiff ser läbbigt ut (min personliga åsikt, som det verkar som om några andra delar).
    2. Den hygieniska aspekten för de som tänker så (spelar i och för sig inte mig någon roll).
    3. Jag äter gärna kött, men försöker hålla det på en måttlig nivå med tanke på en hållbar matproduktion. Läs t ex här: http://bit.ly/djGjSq Denna typ av övning ger mig associationer till amerikanska ättävlingar, som jag såg att någon annan också var inne på.

    Med pk-provokation var jag just inne på detta med att det kanske inte är riktigt politiskt korrekt att frossa i kött, när köttkonsumtionen snarare behöver dras ned på. Jag är fullt medveten om att syftet med den här middagen inte var något frossande, utan bara att på ett trevligt sätt tillsammans njuta av en maträtt man gillar. Det jag kommenterade var att det (särskilt med den bilden) lätt kan framstå som något annat, i det här fallet alltså ett slags frosseri, vilket väl inte har varit politiskt korrekt sedan Gustav II Adolf någon gång.

    Anders har givetvis rätt att skriva om precis vilka matupplevelser han vill på sin blogg, för mig var detta bara ett inslag som direkt kändes främmande den ton han annars brukar ha. Men det var väl bilden som gjorde det. Jag ber om ursäkt om jag upprört några känslor med min kanske klumpigt och i affekt formulerade kommentar. Jag vilar härmed mitt ärende.

 5. 31 mars 2010 den 18:32 #

  Din beskrivning stämmer väl med min upplevelse.

  Intressant att tillställningen verkar så upprörande. Det som inte syns på bilden (eller lite syns det allt) är hur kul det var att träffa nya kompisar.

  Jag är nyfiken på vad mannen tyckte om chilipulvret och min marmelad som han fick med sig hem från burkbytet. Han sitter som tredje person från höger.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Nä! « Griskindspatrik - 30 mars 2010

  […] lite svårt i att se charmen med epitet som världens längsta bokbord, tårta, pepparkakshus etc och nu råbiff. Rätt rejält töntigt om ni frågar mig. Skärpning Lisa och Maggie! Bättre kan ni! […]

 2. Råbiff och långägg — Exkursioner på Taffel.se - 30 mars 2010

  […] Mitt livs första råbiff var inte så dramatisk egentligen. Jag tyckte den var riktigt vacker i hela sin längd. När den första tuggan rått kött försiktigt smakades på var det mest en konsistensupplevelse medan efterföljande smakbitar uppskattades i varierande grad. Jag lyckades inte utröna med vilka tillbehör råbiffen smakade bäst men jag misstänker att pepparroten var ett störningsmoment för mig. Inte tyckte jag att det smakade så mycket egentligen, för vad smakar kött egentligen? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: