Carl Butler: Currypilaff på räkor

Här verkar Carl ha gått lite vilse i köksvokabulären. En pilaff är, så som jag fattat det, en rätt där riset tillagas genom att fräsas och sedan blandas med buljong och sedan med olika tillbehör. Lite som en lite torrare, asiatisk risotto. Butlers recept har inga likheter med en pilaff, det är bara en currysås som serveras till ris.

Hursomhelst. Såsen är en bas som kan varieras med exempelvis kyckling eller kokt fisk. Ananasinslaget känns väldigt 1970-tal då ananas tydligen var synonymt med FEST!

(4 personer)

1/2 kg skalade räkor eller havskräftor
3 skivor ananas

1
finhackad gul lök
smör

2 msk curry

1 msk tomatpuré

saften av 1/2 citron (eller limejuice)

2 1/2 dl fiskbuljong

3 dl matlagningsgrädde

salt och peppar

2 msk smör

2 msk vetemjöl

Fräs löken i smör på ganska låg värme, den ska inte ta färg. När löken mjuknat rör du ned curry och tomatpuré och häller därefter på 2 dl grädde och fiskbuljongen. Sjud i en kvart och sila därefter såsen. Blanda ihop smör och vetemjöl och vispa ned i såsen och låt sjuda sakta i 6-7 minuter. Slå på resten av grädden samt citronsaften. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner ananasen som du skurit i småbitar samt räkorna/kräftorna och värm snabbt upp så inte skaldjuren blir sega. Servera med ris.

Jag är vanligtvis skeptisk till ananas i mat. Jag är bland annat av uppfattningen att hawaiipizza borde bannlysas i lag. Men det här blev fantastiskt bra. Bra fart i curryhettan som balanserades av syra, sälta och sötman från ananasen som också gav lite tuggmotstånd. Jag använde havskräftstjärtar i lag (utan glutamat) som ger lite mer stuns än räkor.

Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.

Etiketter:,

Kategorier: Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Carl Butler: Currypilaff på räkor”

 1. 30 april 2010 den 20:39 #

  När du drog igång det här Butler-projektet hade jag ingen aning om vem han var. Jag är för ung, tänkte jag.

  Nu inser jag allt mer att ”min mammas recept” ganska ofta är ”Carl Butlers recept”. Många vardagsrätter, däribland den här, är sådana som jag gör på en höft, helt ur minnet från min barndom. Men detta var så likt att det måste vara Butlerskt…

  • 30 april 2010 den 22:13 #

   Jag tror Butler haft större inflytande på svenskarnas matlagning än vad vi förstår.
   Han introducerade lättlagade recept som uppmuntrade till improvisation. Idag har de helt smält in i vårt medvetande och blivit ”mammas recept”.

 2. 11 september 2010 den 8:51 #

  Just currypilaff är min absoluta favorit i Carl Buttlers kokbok och det är lite fascinerande att vi inte lagt upp receptet på Matlyckan än.
  Jag lagar nästan alltid pilaffen på handskalade räkor (kan inte med lagskaldjur – oavsett om det är med glutamat eller inte) och om det ska vara fint så tar jag en färsk annans. Det här är en av de få rätter där det verkligen passar med annans, men kan tänka att det beror på att det är så den här rätten ska serveras.

 3. 11 januari 2017 den 17:14 #

  Helt underbar rätt och annanasen bryter av på ett perfekt sätt. Buttlers kokbok har jag hemma och den är givetvis fylld av diverse såsfläckar.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Carl Butlers Kokbok – Index « Öhmans Mat & Vin - 01 maj 2010

  […] Currypilaff på räkor […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: