Mandelfisk Revisited

Jag blev så fruktansvärt sugen på mandelfisk när jag tittade i boken 70-talets mat. Kan inte påminna mig att jag ätit denna rätt sedan jag gick i skolan, men det har jag förmodligen. Mandelfisken hörde till favoriterna i skolbespisningen tillsammans med den grovskurna pyttipannan och spenatsoppan med ägg och korvsmörgås. Jag kan fortfarande återkalla smaken.

Jag satte därför igång att leta recept. De flesta var ganska lika varandra men alla saknade citron. Jag vill nämligen minnas att det fanns en lätt citrussyrlighet i fisken. Därför fick jag hitta på mitt eget recept. Det smakade bra, men inte likadant som i Bogesundsskolans slamriga skolmatsal. Hur gjorde mattanterna egentligen?

Halvtina ett 400 g-paket fryst torsk/sej, dela i fyra bitar och lägg i en smörad form. Finriv lite citronskal över fisken, pressa över en skvätt citron och häll 2 msk vitt vin (kan ersättas med mer citron) i formen tillsammans med 0,5 dl grädde. I 50 g rumsvarmt smör rör du ned en pressad vitlöksklyfta, 1 tsk gurkmeja (bara för färg), 1/2 tsk salt, lite hackad persilja och 1 dl mandelspån. Sist rör du ned 1 dl panko (det blir väldigt frasigt) eller vanligt skorpmjöl. Bred ut geggan över fisken och toppa med lite mandelspån. Grädda i ugn på 200° i cirka 25 minuter. Servera med kokt potatis eller potatismos.

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Mandelfisk Revisited”

  1. Jonas Olsson
    13 maj 2010 den 19:51 #

    ett av mina allra första ”egna” matminnen är av mandelfisk. på semester med morsan i fjällen bestämde sig lille olsson att beställa mandelfisk från den stora menyn. Tyckte det var HUR GOTT SOM HELST., och gör det fortfarande.

  2. 14 maj 2010 den 11:20 #

    Jag tycker att det ser jättegott ut. Mandel är ju gott på det mesta!

  3. Ems
    15 oktober 2011 den 13:48 #

    En av de saker som jag kan tänka mig ger skolmandelfisken dess smak, är lökpulver (kryddhyllan). Prova det nästa gång. 🙂

Lämna en kommentar