Repris i saluhallen i Jerez

Jag är en saluhalls-spotter. Är jag ute och reser försöker jag alltid leta upp den lokala saluhallen eller marknaden. Jag älskar att vandra runt och insupa dofter och synintryck och att kanske smaka och köpa med en liten kulinarisk souvenir. Saluhallen i Jerez hör till mina absoluta favoriter. Lagom stor, fräsch, välordnad och välsorterad ligger den mitt i centrum med stimmigt fokliv, krimskrams runt om och ett hak på baksidan för frukost, kaffe, nyfriterad fisk eller en iskall fino på stående fot.

Detta var mitt tredje besök och jag bunkrade upp med härliga kryddor som bland annat blir pris till min lilla läsartävling. Salta mandlar blev det också men mojama (lufttorkad tonfisk) fick jag köpa på snabbköpet mitt emot. Det är inte bara säsong för sniglar utan också god tillgång på tjur från arenorna. Enorma köttstycken för 5€ kilot. Det låga priset kanske förklaras av att det bör vara ganska adrenalinrikt och det gör det väl lite beskt. Eller?

Provade faktiskt för första gången churros som väldigt flinka killar friterar i stora spiraler i kioskerna på gatan utanför marknaden. De arbetar också med den tunga smeten i stora tråg. För tio kronor får man en fettfläckig jättestrut med dessa friterade bakverk som liknar mindre söta munkar med aning sälta och har konsistensen hos perfekt friterade, spröda pommesfrites. Dödligt goda i ordets rätta bemärkelse.

Se litet bildreportage nedan.


Kategorier: Råvaror, Resan till Montilla Moriles & Jerez, Sherry, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Repris i saluhallen i Jerez”

 1. 01 juni 2010 den 16:38 #

  Åh, kan aldrig få nog av matmarknader känns det som… Churros är ju bara så goda!

 2. 02 juni 2010 den 10:42 #

  Det är verkligen något speciellt med saluhallar. Det känns som att man kommer ännu närmre inpå staden och folket som bor där.

  Om du kommer till Madrid har dom en jättefin nyrestaurerad saluhall där, som är jättevacker och innehåller alla stånd man kan tänka sig. Köpte smakbitar på allt från sushi till spanska ostar och rödvin där senast, fantastiskt..

Trackbacks/Pingbacks

 1. ”Travel Guide Jerez” « Öhmans Mat & Vin - 05 juni 2010

  […] shoppa: Saluhallen precis intill El Gallo Azul är ett måste förstås. Köp fina kryddor, skinka, korvar, de […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: