Soligt och smakligt i Köpenhamn, del 1

Idag var det åter dags för en tur till Köpenhamn för att möta vinproducenter. Häromdagen var det ett 40-tal vinmakare som presenterade ”naturliga” viner. Idag var det också mindre producenter, över 60 stycken, men denna gång enbart från Frankrike. Många av dem var medlemmar av Terra Vitis som är en organisation för hållbar vinodling och vinmakning.

Provade massor men lyckades förlägga katalogen med alla mina anteckningar någonstans i den danska huvudstaden. Några särskilt intressanta viner och betraktelser kan jag ändå redogöra för.

Jag passade på att prova igenom viner från ett antal producenter från Beaujolais. Det är inte så ofta man har tillfälle att kunna göra en genomgång av viner från detta styvmoderligt behandlade område. Genomgående var det mycket hög kvalitet på vinerna med förvånansvärt mycket fruktighet av mörka bär och med en del av dem mycket välstrukturerade. Viner långtifrån de oförargliga, mjuka lätta och bäriga viner man vanligtvis tänker på. En av de allra mest imponerande var 2006 Moulin à Vent ”Cuvée d’Exception” från Domaine Benoît Trichard som lagrats 12 månader på 100% ny ek. Aldrig smakat maken till beaujolais! Mycket koncentrerad, rik, smakintensiv och med en frukt som mer än väl bar upp den tuffa fathanteringen. Enligt vinmakaren utvecklas dessa viner väl i minst tio till femton år.

Riktigt intressant var det att prova de vita och röda bourgognerna från Château de Villars Fontaine. Druvorna som växer runt Hautes Côtes de Nuits-St-Georges vinifieras traditionellt och lagras sedan tills man anser att det är färdiga att drickas, vilket tar ganska många år. Yngsta vita vinet som presenterades var en 2005 och det äldsta 1996. Mest imponerande var vinet från den rekordvarma årgången 2003 som var atypiskt ungdomligt, elegant och mycket friskt. De röda  vinerna (1994, 1999 och 2000) visade alla upp ursprungstypisk doft med fina mognadstoner. I smaken blev jag mycket överraskad av den mycket strama tanninstrukturen som först började ge sig något när jag kom till det äldsta vinet. Mycket spännande viner med stor lagringspotential. Att vinerna sedan kostar mellan 100 till 150 kronor om man köper dem på egendomen är bara overkligt billigt.

Fick också stifta närmare bekantskap med Château la Tour de By som är ett favoritvin som jag ofta använder i provningar som exempel på en typisk Médoc. Jag provade deras lite enklare ”second label” samt några årgångar som ännu inte släppts i Sverige. Kan bara konstatera att detta slott är mycket jämnt i kvaliteten och håller en mycket konsekvent stil genom årgångarna. Att vinet dessutom är cirka trettio kronor billigare i Sverige än i Frankrike är bara att tacka för.

Riktigt kul var att två producenter från Fronton var närvarande. Detta lilla område i sydvästra Frankrike stöter man mycket sällan på och att dessutom på ett bräde får prova ett helt gäng viner var mycket lärorikt. Den viktiga druvan i området är den lokala negrette som ger fruktig, mörka och aromatiska viner med en lite ton av viol, inte helt olik nebbiolo i karaktären fast med en mjukare struktur. Snudd på sensationellt bra var 2006 Optimum från Château Bellevue la Forêt. Detta prestigevin (cirka 200 kronor) hade en fin, fruktig näsa med intressant aromatisk karaktär och nästan tuggbar fruktighet och massor med mjuka, mogna tanniner. Lång, nyanserad och elegant eftersmak.

Det fanns mycket mer som var intressant (och en hel del slätstruket) men det har gått förlorat i anteckningarna som förskingrades under mina följande äventyr i staden.

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Soligt och smakligt i Köpenhamn, del 2 « Öhmans Mat & Vin - 17 juni 2010

    […] jag klev ut från provningen i gamla Børshuset visade Köpenhamn upp sin allra soligaste och charmerande sida. När strosade genom gatorna var det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: