Soligt och smakligt i Köpenhamn, del 2

När jag klev ut från provningen i gamla Børshuset visade Köpenhamn upp sin allra soligaste och charmerande sida. När strosade genom gatorna var det snudd på att jag började tro på den gamla myten  om ”dansk hygge og smil”.  Jag slog mig ner på en uteservering vid en vinbar på Gammel Strand och tog ett alldeles för dyrt glas moselvin. Jag sippade på vinet och beslöt mig göra en liten kulinarisk runda på stan.

Första stoppet blev dock Illum som har en blomsteraffär med fantastiska buketter och låga priser. Jag måste ha med mig något till Kära Hustrun när jag släpar hem omotiverade godsaker. Därefter raka vägen till Kultorvet (raka spåret förbi nämnda blomsterbutik och förbi Runde Torn). Trevligt torg med uteserveringar och gatuartister samt med en hel del fina butiker om man letar ätbart. Det finns säkert bättre områden för gastronomisk jakt i Köpenhman men jag tror inte något ligger så lättillgängligt till för den bekväme dagsturisten.

Här finns en ekologisk slaktare med ett otroligt fint utbud och stadiga biträden i det obligatoriska plommonstopet. Eftersom jag inte kunde köpa med mig allt fick jag begränsa mig till deras egenhändigt stoppade korvar. Det blev en irländsk ”Bloomsday” och en italiensk ”Papagini” samt en liten bajskorvsliknande getkorv. De två första är redan uppstekta och uppätna, fantastiskt goda, fina i konsistensen och välkryddade. Runt hörnan har slaktaren även öppnat en ostbutik med endast ekologisk ost. Av de runt 100 sorterna valde jag en dansk fårcamembert.

Precis intill ligger den gamla Kaffe, Thé Vinkælderen som numera är nästan helt inriktad på ekologiska produkter. Där hittade jag en ekologisk, torr lambrusco till endast 69 DKK samt ett vin från en fantastisk biodnamisk producent jag importerade till Grand Hotel i Lund för tio år sedan.

På hörnan i samma kvarter låg tidigare en bra vinhandel, men där huserar numera Lagkagehuset. Ett stort, lite ocharmigt bageri men med fantastiska bakverk och riktigt bra surdegsbröd. Efter svåra beslutsvåndor valde jag en äppelkaka som ikväll ska avnjutas med vaniljglass.

Snett över gatan finns en bra fiskhandlare en halvtrappa ned. Här blev det en jättestor rökt makrill som jag mest köpte för den var så estetiskt tilltalande. Två stora, feta, rökta bornholmssillar blev det också. Därefter kände jag att jag förtjänat en vanlig, ljus, sval, dansk lager i solskenet på Kultorvet innan jag hastade iväg mot tåget.

På vägen ditt stannade jag till på Irma och provianterade ytterligare. Förutom många bra matvaror har de ibland riktigt spännande vinutbud. Denna gång hittade jag crémant de bordeaux och ett vitt vin från Gaillac. Båda är vintyper som uppenbarligen inte får plats i världens bästa sortiment.

Precis mitt emot Hovedbangården i anslutning till Tivoli ligger Nimb med restaurang, hotell och…ekologiskt mikromejeri. Jag var bara tvungen att köpa med mig smör, yoghurt och chokladmjölk.

Det blev faktiskt ytterligare ett kulinariskt stopp som jag berättar om i nästa bloggpost.

Kategorier: Öl, Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Soligt och smakligt i Köpenhamn, del 2”

 1. Ingela
  17 juni 2010 den 21:33 #

  ParadIS måske?

 2. 17 juni 2010 den 21:39 #

  Åh, Herre min skapare…snålvattnet rinner. Det låter rent ut sagt underbart.Alldeles för längesedan jag var i Köpenhamn. Dessa tips ska jag spara!

 3. kerstin
  18 juni 2010 den 13:14 #

  Låter som en fantastisk dag och välformulerat som alltid. Har du dramaten med dig? det skulle du behöva en sån här vända.

  • 18 juni 2010 den 13:17 #

   Ingen dramaten men nu har jag väldigt långa armar. 😉

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bubblande bordeaux « Öhmans Mat & Vin - 19 juni 2010

  […] i sitt sortiment heller. Jag lyckades få tag på 2007 Crémant de Bordeaux Brut från Dulong på Irma i Köpenhamn (Køb 2 for 129 DKK). Doften var medelstor med tydliga toner av gula och gröna äpplen, citrus och […]

 2. Mat i Köpenhamn - MartinPersson.com - 02 augusti 2011

  […] ska jag till Köpenhamn, längtar till olikamatsällen och matbutiker. Anders och Annas bloggposter känns som trevliga orienteringskartor. Tags: Köpenhamn | mat Levain […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: