Vinösa stationer, goodiebag och fransk snabbmat

Så var jag på plats i Beaune för en veckas burgundiska vinstudier.

För att ta mig hit flög jag till Paris, tog snabbtåget till senapshuvudstaden Dijon där jag bytte till lokaltåg. Det är hemskt svårt att motstå frestelsen att hoppa av vid varje station när de heter sådant som ”Gevrey-Chambertin”, ”Vougeot” och ”Nuits-Saint-Georges”, namn som får vintomtar att sucka längtansfullt.

Jag höll mig i alla fall krampaktigt fast i sätet och steg av först i Beaune. Det var skönt att kliva in i det svala hotellrummet efter en svettig promenad i den 30-gradiga värmen. Att sedan hitta en goodiebag förgyllde dagen än mer. I en fånig (men kul) specialväska låg en vit Bourgogne Hautes Côtes de Nuits från Domaine Thevenot Le Brun et Fils (helt okända för mig), dijonsenap smaksatt med cassis (svarta vinbär), kakor från området smaksatta på samma sätt, anispastiller från Flavigny, en korkskruv och ett trevligt välkomstbrev. Jättetrevligt!

Gav mig raskt ut i den söndags- och värmeloja staden för att hitta något lätt att äta så jag skulle stå mig till middagen. Det blev närmaste bar och jag beställde en lite öl och en croque monsieur. Det är för mig ett mysterium hur McDonalds kunnat nå framgångar i det land som frambringat alla varma mackors ur-fader. Vi snackar det ultimata mellanmålet, räddningsplankan och snabbmaten. Dessutom vinvänlig som få andra rätter. När jag kommer hem ska jag bloggposta ett riktigt bra recept på ”krock”. Edit: Nu finns receptet här.

Därefter var jag redo för ett glas vin och hamnade på ett favoritställe; Magnum är både en vinbutik med stort urval av gamla och nyare viner samt en vinbar. Det blev ett stort glas 2006 Meursault ”Les Narvau” från firman Moret-Nominé. Fyllig, smakrik, smörig och nötig med en diskret fatkaraktär, precis som förväntat. Att det sedan kostade som ett ”husets vin” på Lilla Torg därhemma är ju sådant man får ta.

Sedan kikade jag in i några vinbutiker, bland annat hos den rikstäckande kedjan Nicolas. Jag motstod frstelsen att köpa en butelj 2006 Romanée-St-Vivant från DRC. Jo du ser rätt! Den kostade ”bara” 780€.

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Vinösa stationer, goodiebag och fransk snabbmat”

  1. 28 juni 2010 den 8:39 #

    Nu blir jag lite längansfull och nostalgisk här… tillbringade 4 nätter i Beaune i början av juni, körde igenom Gevrey-Chambertin, Vougeot och Nuit-Sainte-Georges – ja dvs vi stannade ju och drack vi också! Väldigt trevlig resa och nu fick jag ett akut ryck av längtar-tillbaks. Ser fram emot fler rapporter!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Croque Monsieur – en pigg hundraåring « Öhmans Mat & Vin - 19 juli 2010

    […] jag häromsistens hyllade livräddaren, bistroklassikern och alla varma mackors ur-fader croque monsieur så lovade […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: