Croque Monsieur – en pigg hundraåring

När jag häromsistens hyllade livräddaren, bistroklassikern och alla varma mackors ur-fader croque monsieur så lovade jag att återkomma med ett bra recept. Nu är det dags.

Croque monsieur översätts helt obegripligt till ”knaprig herre” eller ”stekt herre”, fast som svensk med en repertoar som innehåller ”gubbröra” så ska man kanske inte raljera. Första gången man kan belägga rättens existens är i Paris 1910 och redan åtta år senare omnämns den i andra bandet av Marcel Prousts mångordiga klassiker ”På spaning efter den tid som flytt”. Av detta kan vi sluta oss till att missbruk av lindblomste och madeleinekakor kan leda till tyngre grejer som gratinerade smörgåsar;

”Or, en sortant du concert, comme, en reprenant le chemin qui va vers l’hôtel, nous nous étions arrêtés un instant sur la digue, ma grand’mère et moi, pour échanger quelques mots avec Mme de Villeparisis qui nous annonçait qu’elle avait commandé pour nous à l’hôtel des «Croque Monsieur» et des oeufs à la crème, je vis de loin venir dans notre direction la princesse de Luxembourg…”

Det finns massor av recept och varianter på hur en ”riktig” croque monsieur ska tillagas. Ursprungligen var den bara en stekt ost- och skinksmörgås men utvecklades så småningom till att bli gratinerad med ost och béchamelsås. Huruvida den ska tillagas med dijonsenap är omtvistat men man ska definitivt smeta ett tjockt lager ovanpå. Ett litet stick i näsan hör till. Följer du mitt recept så blir ”krocken” både frasig och krämig. Serverad med en blandad sallad över vilken man ringlar en vinägrett så blir det en hel måltid.

Börja med att göra en béchamel genom att fräsa 1,5 msk vetemjöl i en rejäl klick smör. Vispa ner cirka 2 dl mjölk. Det ska bli en tjock kräm och inte en sås. Salta försiktigt men riv ner rejält med muskot och svartpeppar vitpeppar. Ställ åt sidan och låt svalna. Sätt ugnen på 225° på övervärme. Riv 150 g gruyère eller emmenthalerost (lagrad grève funkar också). Bred rumsvarmt smör 8 skivor formfranska* och lägg med smörsidan nedåt på ett bakplåtspapper. Bred dijonsenap på alla brödskivorna och strö lite ost på häften av dem och lägg fin kallrökt skinka (schwarzwald eller jambon mignon tillexempel) över. Ytterligare ett lager riven ost och lägg slutligen över de resterande brödskivorna med smörsidan uppåt. Sätt in i nedre delen av ugnen tills det smörade brödet fått fin färg, då tar du ut dem och vänder på dem och gör likadant med andra sidan. Sist tar du ut dem och brer på ett tjockt lager béchamel so ska täcka helt och strör över rejält med ost. Grilla högt upp under grillelementen tills det bubblar friskt och osten får fin färg.

*Jag använder skivat toastbröd med stora skivor. Kolla innehållsförteckningen, det finns några märken som delvis använder surdeg och är jättebra. Givetvis kan du använda fransk lantbröd eller liknande men då blir det inte lika härligt sunkmysigt och gott som på en äkta, fransk bistro eller café.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

11 kommentarer på “Croque Monsieur – en pigg hundraåring”

 1. 19 juli 2010 den 17:11 #

  Jag som alltid fått lära mig att det är risk på nackskott att ha svartpeppar i en bechamel. Ren och vit som en oskulds själ ska den naturligtvis vara med endast vitpeppar. 🙂

  • 19 juli 2010 den 17:14 #

   Eftersom den redan är smutsad av muskot och täcks av ost tycker jag att det funkar bra med svartpeppar.
   Annars håller jag med.

 2. 19 juli 2010 den 17:27 #

  Jag diggar varianten med stekt ägg på toppen, Croque Madame 🙂

 3. 19 juli 2010 den 17:28 #

  Jag diggar varianten med stekt ägg på toppen, croque madame

 4. 19 juli 2010 den 19:37 #

  Croque Monsieur är, jämte Welsh Rarebit och BLT förstås, vår favoritmacka, underbar, underbar! Av någon anledning har vi nästan alltid engelsk ale till. Det är kanske fel, känner vi nu, men ack så gott efter en kulen höstpromenad.

  Vi är ju förtjusta i Proust också men hade missat just croque-referensen. Vi tackar för den och för blogginlägget som väckte så många matminnen!

  Eh…bechamel – vitpeppar, väl?

 5. 19 juli 2010 den 20:37 #

  Men det var ju väldigt vad alla är snabba på att opponera sig när jag tar mig friheter med vitsåsen.
  Har nu ändrat från svart- till vitpeppar. Nöjda? 😉

 6. johlie
  20 juli 2010 den 0:54 #

  Underbart. Detta blev kvällens middag, en med gryuère och en med västerbotten. Drack tre viner till; en Chablis 1er Cru var den mest strålande smakkamraten.

 7. Lakrits
  21 juni 2014 den 18:56 #

  Vitpeppar smakar och luktar som en otvättad häst, bör undvikas i matlagning överhuvudtaget! 😉

 8. Oscar F
  01 augusti 2022 den 14:22 #

  Strålande delning av ett riktigt recept av Croque. Med Bechamel-toppen. Tack

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vinösa stationer, goodiebag och fransk snabbmat « Öhmans Mat & Vin - 19 juli 2010

  […] Gav mig raskt ut i den söndags- och värmeloja staden för att hitta något lätt att äta så jag skulle stå mig till middagen. Det blev närmaste bar och jag beställde en lite öl och en croque monsieur. Det är för mig ett mysterium hur McDonalds kunnat nå framgångar i det land som frambringat alla varma mackors ur-fader. Vi snackar det ultimata mellanmålet, räddningsplankan och snabbmaten. Dessutom vinvänlig som få andra rätter. När jag kommer hem ska jag bloggposta ett riktigt bra recept på ”krock”. Edit: Nu finns receptet här. […]

 2. En litterär kaka « Öhmans Mat & Vin - 05 december 2011

  […] jag skrev om croque monsieur häromdagen var jag så övermäkta stolt över att lyckas peta in ett citat av Marcel Proust på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: