Sumatraost och pinot gris i bourgognen

Eftersom det är ganska varmt och jag förväntar mig en hel del mat under veckan i Bourgogne I pedagogiskt syfte såklart) så var siktet inställt på en sallad till middag.

På restaurangen där vi slog oss ned fanns det bara sallad som förrätt. Vi försökte lirka med servitrisen om att kanske kunna få en lite större variant som huvudrätt. Hon ställde sig ganska oförstående och sa att den var rätt stor och måttade som en grapefrukt med händerna. Vi gav upp och beställde en förrättssallad och en ”pichet” (haltvliterskaraff) med rosévin var ursprung angavs lite svävande till någonstans i Bourgogne. När salladen kom in täckte den en tallrik stor som en ordinär pizza! Fina salladsblad, finstrimlade morötter och rödbetor, tomater, en ”puck” av lättrimmat fläsklägg och överst ett förlorat ägg perfekt tillagat. Allt indränkt i en senapsmättad vinägrett. Vi var glada att vi inte nådde fram med våra önskemål om en större portion. Glada var vi däremot inte över rosévinet som hade en rostfärgad ton och klart oxiderad näsa. Definitivt ett vin som sett sin sista rosésäsong…för ett par år sedan. Men vi gnällde inte. Orka!

Efter en liten, mycket liten, promenad blev vi sugna på en bit ost och slog oss ned på ett ställe som hade meursault på glas. Den lilla osttallriken vi beställlde var helt utsökt i sin enkelhet och bjöd på tre små läckerbitar; den lokala epoisse, en härligt fet brillat-savarin, och en annan lokal ost av mjölk från charlois-kor vars namn vi uppfattade som ”sumatra”. Finns det någon ostkunnig läsare som kan identifiera vad det var för ost? Edit: Jag fick osten igen under dagens lunch och fick då det korrekta namnet – soumaintrain.

Slutligen hamnade vi på ett totalt oväntat ställe. Mitt bland allt det traditionella låg en butik/vinbar/sushi/tapas/restaurang med namnet KOKI. Otroligt läcker inredning, dukning och attityd. Besticken var så snygga att det var svårt att se på dem. Får nog köpa med mig en uppsättning. Var helt enkelt tvungen att slå mig ner och ta ett glas vin. Det blev en vit Aloxe-Corton på 100% pinot gris! Det här var något jag aldrig tidigare stött på! Mycket annorlunda. Stor, lätt aromatisk doft av mogen citrus och pomerans och en fyllig, koncentrerad och mycket frisk smak. Vinet påminde om de vita grand cru-vinerna från Corton-Charlemagne. Det får nog bli ett par flaskor av detta vin från Domaine Comte Senard i resväskan.

Dag 1 – Check!

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Sumatraost och pinot gris i bourgognen”

  1. 28 juni 2010 den 12:19 #

    Kan vara osten Sumatrain från orten med samma namn i närheten av Auxerre om jag minns rätt.

  2. Anna J
    28 juni 2010 den 15:19 #

    Det är så spännande att läsa dina mat- och reserapporter. Perfekt så här tre veckor innan min egen semester och egna resor… Ha det fortsatt bra på resan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: