Asiatisk mat och bourgogner

Torsdagens temamiddag på bourgognekursen skulle handla om att kombinera bourgogner med asiatiskt mat. Ett upplägg som kändes lite krystat tyckte jag.

Vi samlades på den lilla japanska restaurangen Bissoh där man verkligen lyckats skapa en liten asiatisk oas mitt bland de gamla kalkstenshusen. Med under middagen var vinmakarna Marion Javiller och Béatrice Dubois från Meursault respektive Nuits-Saint-Georges. De presenterade under kvällen sina sju viner till lika många rätter och var mycket intressanta att diskutera med.

Jag blev förvånad över hur väl kraftfulla viner som en vit 2006 Corton-Charlemagne Grand Cru eller en 2000 Clos de Vougeot Grand Cru fungerade till de finstämda och nyanserade små rätterna. Det handlade inte om några smaksensationer i kombinationerna men de fungerade i de flesta fall riktigt bra.

Eftersom jag valde att njuta av stunden (och för att jag var för trött) gjorde jag inga anteckningar, men ett vin och en rätt stod ut särskilt. 2007 Chambolle-Musigny ”Les Combottes” från Domaine Dubois var en liten uppenbarelse med elegans, silkighet, mjukhet och stor doftrikedom. För mig sinnebilden av en en fin, röd bourgogne. Sedan blev jag helt knockad av charolais-biffen som endast hastigt vänts på stekhällen och serverades med soya, sesamsås och rödvinsreduktion. Det var det finaste kött jag någonsin ätit! Serverat nästan rått som det var kunde jag nästan misstagit det för fin tonfisk om det inte hade varit för den fina fettmarmoreringen. Absolut fantastiskt!

Sammanfattningsvis ännu en mycket givande middag!

Kategorier: Övrigt, Resan till Bourgogne/BIVB, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Asiatisk mat och bourgogner”

 1. kerstin
  02 juli 2010 den 7:33 #

  Hur har du det med sömnen? fortfarande besvärligt?

  • 02 juli 2010 den 23:53 #

   Har faktiskt blivit piggare under veckan trots att jag bara sovit knappt 6 timmar per natt.

 2. 02 juli 2010 den 8:54 #

  Charolais-kött ÄR gott. Kankse du hinner en sväng åt sydväst för att de dem stå och beta i de branta backarna. (Det är nämligen ovanligt att man ser att de rör på sig.)

  • 02 juli 2010 den 23:54 #

   De har faktiskt charolais-kor i Mâcon så vi har sett ett gäng.

Trackbacks/Pingbacks

 1. asian style wedneysday « winefinder – the fine wine blog - 18 augusti 2011

  […] som innehåller wasabi, mycket soja eller starka kryddor. Läs gärna Anders Öhmans inlägg om asiatisk mat & Bourgogne.  Eller som sajten Wine & Food utrycker det ‘Riesling loves Asian Food!’. Några […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: