Korvskinnsstoppad korv

Dagens lunch intogs på Le Bistrot de Grand Crus efter ett besök hos den stora chablisproducenten William Fevre. Vi satt ute under parasoller men den över 30-gradiga värmen slog emot oss från alla håll via kalkstenen.

Som omväxling var lunchen avslappnad och utan vinprovning och alla fick också välja fritt från menyn. Eftersom jag aldrig missar ett tillfälle att prova lokala specialiteter så styrde jag raskt iväg från köttbitar (även om charolaisbiff lockade) och lax och gick på lite mer obskyra val. Till förrätt blev det därför oeuf mourette (ägg pocherat i röd bourgogne) och andouilette chablisienne.

Förrätten kan faktiskt enkelt beskrivas som en coq au vin men med förstadiet ägg istället för den fullvuxna kycklingen. Intressant.

Jag älskar fransk mat då den gjort en dygd, konstart och poesi av att ta tillvara minsta slamsa och avskrap och skapa aptitliga maträtter. Andouillette är nog kvintessensen av av det fattiga franska bondköket. Det är en korv och korv gör man genom att stoppa resterna från slakt och styckning i en djurtarm. Men vad gör man när man bara har tarmar kvar? Då stoppar man fjälstret med tarmar. Det är i grunden vad en andouillette är; korv på inälvor. Min beställning väckte mycket munterhet bland mina skolkamrater och ”lustiga” kommentarer haglade från de som var för fega att pröva.

Ärligt talat var det här för mycket även för mig. Korveländet såg väl  ganska aptitligt ut men den luktade en blandning av fläskok, blöt hund och rävgryt. Gud vet hur de hade smaksatt den. Det var helt enkelt bara att hålla andan och tugga i sig. Smaken var helt okej men ”doften” kom tillbaka stötvis. Jag kämpade i mig nästan hela korven men det lär dröja innan jag provar igen. Jag fick faktiskt ta några Läkerol för att bli av med eftersmaken.

Hurrrrv!

Kategorier: Råvaror, Resan till Bourgogne/BIVB, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Korvskinnsstoppad korv”

 1. 02 juli 2010 den 0:16 #

  Usch då, glad att din andedräkt inte är här…

 2. jay
  02 juli 2010 den 1:15 #

  En vuxen karl som inte vågar säga att han inte tycker om maten…
  Varför inte lämna och säga att det inte luktade aptitligt ist. Har aldrig förstått varför vuxna människor ska ljuga varann rakt i ansiktet och säga att det smakade gott när man sitter med kväljningar upp i halsen?

 3. 02 juli 2010 den 8:50 #

  När jag såg rubriken blev jag nyfiken på hur du gillade läget! Detta är faktikskt kanske den enda maträtten i Frankrike, som jag inte riktigt gillar. Beställt den två gånger. Den andra gången av misstag! Jag bara pekade på ”grillkorvar” som ”alla andra” tog på en marknad. För det intressanta är att de ju ÄR populära!

 4. 02 juli 2010 den 11:15 #

  Mitt i prick! Det här har vi diskuterat ända sen vi kom hem från Bourgogne, VAD är det egentligen i en andouilette, och VAD är egentligen oeuf meurette? Vi provade båda, och antingen hade vi mer tur än du (eller också var vi hungrigare) för vi åt upp andouiletten utan större prut. Tyckte det smakade ungefär som haggis, fast i korvform. Inget som jag direkt längtar efter igen, men ätbart. Typ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: