Lägesrapport Svenska Viner

Vårt företag har fått det hedersamma uppdraget av föreningen Svenska Vinodlare att arrangera jurybedömning av svenska viner. Uppdraget är utfört och igår presenterade jag resultatet för medlemmarna vid deras årliga träff.

Finns det svenska vinodlare? Är det inte bara galenpannor som sysslar med vinodling i Sverige? Går vinerna att dricka? Frågorna är många när man nämner svenskt vin. Jag ska försöka bena ut hur det ligger till i dagsläget.

Det som förvånar många är att det överhuvudtaget går att odla vindruvor på friland i vårt klimat. Faktiskt har det under 1600- och 1700-talet funnits ganska omfattande odlingar i Sverige. Det som odlas idag är oftast hybrider eller korsningar som klarar kyla och mognar tidigt. De vanligaste sorterna är den gröna solaris och den blå rondo varav den första är den som, enligt mig, har de bästa förutsättningarna att ge viner av internationell kvalitet. Solaris är ganska neutral i stilen, gifter sig väl med ek och har visat sig kunna ge viner med naturlig alkoholhalt på 15% i vårt klimat! Även om här är svalare än i de vinodlande länderna på kontinenten så kan vi här dra nytta av våra långa ljusa dagar.

Sverige är idag erkänt av EU som ett vinproducerande land och vingårdar planteras i rasande tempo runt om i landet. Många drivs på hobbynivå men ganska många siktar på kommersiell verksamhet. I Skåne, där de flesta vingårdarna ligger, finns idag till och med en route du vin enligt förebild från de klassiska vinländerna. Det produceras också viner i alla stilar från lätta, torra vita viner över de kraftiga röda och fatlagrade till söta viner och bubblande viner à la champenoise. Det produceras också icewine som vinner priser internationellt.

Men hur är kvalitetsnivån på vinerna? Av de 40 viner som bedömdes blev 18 stycken godkända. Detta innebär att vinerna är felfria och har en kvalitet som också skulle kunna passera som godkända även internationellt. Även många av de viner som inte passerade nålsögat hade en grundläggande bra fruktkvalitet och potential. Tyvärr är många av odlarna just odlare och inte vinmakare. Många av vinerna var fördärvade av dålig hantering och/eller överdriven behandling med ek.

Det råder inga tvivel om att det odlas druvor av hög kvalitet i Sverige och att det framställs många bra och njutningsbara viner. Men för att Sverige på allvar ska kunna betraktas som ett vinland och konsumenterna ska acceptera vinerna så krävs mer kunskap hos vinodlarna. De behöver hjälp med tekniken och vinkemin. Men kanske behöver de framförallt lära sig om vin och att förstå vad ett bra vin är.

Svenska viner kommer inte inom överskådlig framtid produceras i stora volymer eller kunna säljas till lägre priser. Det handlar om unika, personliga, hantverksmässigt framställda produkter i små volymer och priser därefter. Därför kämpar vinodlarna med politiker och byråkrati för att få tillstånd gårdsförsäljning av sina viner och inte bara vara hänvisade till närmaste Systembolag. Detta skulle gynna framväxten och förutsättningarna för fler och intressanta svenska viner och också främja en levande landsbygd. Nu kommer nog ett sådant beslut att dröja. Men frågan är om inte det är en bra sak. Den svenska vinnäringen behöver kanske mogna och bli av med de värsta barnsjukdomarna innan vinerna klarar att möta en bredare kundkrets. Annars är risken att den slår krokben för sig själv.

Mer om svensk viner…

Kategorier: Drycker, Svenska viner, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Lägesrapport Svenska Viner”

 1. matpolisen
  04 september 2010 den 12:55 #

  Så du menar att det i alla fall finns potential hos de svenska vinodlarna?

 2. 05 september 2010 den 20:05 #

  Jag tycker det med! Att det finns potential. Och jag tror på att klimatförändringarna kommer att gynna Sverige dessutom. Att de behöver mera tid och kunskap är realistiskt. Kan man bara hoppas på att de håller ut, med alla tuffa förutsättningar, innan det kan bli lönsamt att odla vin i Sverige…

 3. Stefan N
  05 september 2010 den 21:16 #

  Finns det någon uttalad appelation nu när EU erkänner Sverige som odlingsområde eller är det helt och hållet free style som gäller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: