Hur länge håller sherry?

Här är en text jag postade på min stilla avsomnade sherryblogg.

Jag har surfat runt och kollat olika sidor där det skrivs om sherry. Herregud så mycket felaktigheter och missuppfattningar som sprids. Källor som man tycker borde vara välinformerade (importörer, vinskribenter, framstående sommelierer) är inga undantag. Här finns en mission.

En av de vanligaste missuppfattningarna gäller hållbarheten för olika typer sherry. Så här ligger det till:

Oöppnade buteljer
Fino och manzanilla: Fino är något tåligare än den sköra manzanillan men bör inte sparas längre än ett år efter buteljering. Här uppstår genast ett problem då buteljeringsdatum inte finns angivet på buteljerna. Visar vinet minsta tecken på oxidation (gulnad färg, luktar äppelskrutt och smakar kärvt) ska de returneras till Systembolaget. Då kanske de lär sig att hantera vinerna korrekt. Kylförvaring i butiken tack!
Amontillado, palo cortado, oloroso och px: Oxiderade typer av sherry som kan sparas ganska länge på flaska. Ju mer oxiderad (oloroso, px) desto längre hållbarhet. Dock utvecklas inte vinerna efter buteljering utan är färdiga att konsumera.

Öppnade buteljer

Fino och manzanilla: Dessa sherrytyper har under sin utveckling skyddats från syrets inverkan, därför är de också mycket känsliga för oxidation. Högst ett par dagar bevarar de sin fräschör om de förvaras kallt.
Amontillado: Kan sparas många veckor efter öppnandet (korken måste i igen såklart) även i rumstemperatur.
Palo cortado, oloroso och px: Dessa viner har under hela sin utveckling utsatts för medveten oxidation och är därför i princip ”vaccinerade” mot syrets inverkan. Palo cortado och oloroso kan sparas många månader, px upp till ett år.

Köp halvflaskor av fino och manzanilla. Drick en liten aperitif och ett glas till maten. Blir något över kan man alltid skvätta lite i såsen, gryta eller soppan. De oxiderade stilarna är inga problem att köpa helbuteljer av. Ett litet glas då och då till olika tilltugg och smårätter från en öppnad flaska är trevligt. Ger fina egenskaper i mustiga såser och grytor. Fantastiskt bra till svamprätter. Mer om sherry i mat kan du läsa här.

Hur du gör med annat överblivet vin kan du läsa här.

Etiketter:, ,

Kategorier: Sherry, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

15 kommentarer på “Hur länge håller sherry?”

 1. 10 september 2010 den 10:01 #

  Missuppfattningar… testade ju Vacu-vin och åtminstone Frun och jag kunde känna skillnad efter två veckor. Kanske det skulle vara nåt att testa på Sherry med risk att få bort ytterligare en missuppfattning 😉

  • 10 september 2010 den 10:08 #

   Om du ger dig till tåls så planerar jag en dubbelblindtest av vacu-vin där mina elever ska vara panel. Pump redan inköpt.

 2. 10 september 2010 den 10:15 #

  Tack för detta! Då kan jag fortsätta ”fula” med att ha en fllaska Amontillado ståendes som ”matlagningssherry” i köket… skriver jag, en smula barbariskt.

  • 10 september 2010 den 15:51 #

   En amontillado eller oloroso ska ALLTID stå bredvid spisen. Passar det inte i maten så funkar det alltid i kocken. 😉

   • matpolisen
    10 september 2010 den 19:41 #

    Helt rätt, haha.

 3. matpolisen
  10 september 2010 den 13:02 #

  Tack för den här fina informationen.

 4. Per Stade
  10 september 2010 den 20:25 #

  Uselt att Systembolaget inte tydligt informerar om att Fino är en färskvara. Att det står på deras site att ett vin inte vinner på lagring är inte detsamma som att det i princip skall konsumeras omgående. Som konsument ska jag inte behöva kunna något om dryckerna, jag skall bara veta om jag gillar det jag dricker eller inte.

  Hade en mail-konversation med kundtjänst om detta för ett år sedan.
  Tar mig friheten att skicka kopior på mailen till dig.

 5. Paul
  31 augusti 2014 den 11:36 #

  Hej ! Jag ser att det finns både torra och söta Olorosos på Systembolaget. Är det samma hållbarhet på dem ? Vilken rekommenderar du ? Undrar också vilken skillnaden är på en Fino och en Fino en rama ? Är Amontillado närmare en Fino eller mer som en Oloroso ? Det finns många namn inom sherry-världen. Vore tacksam för svar.

 6. Paul
  05 september 2014 den 17:07 #

  Tack för informationen Anders. Mycket intressant. Jag har hämtat en flaska Leonor – Palo Cortado på Systemet idag. Den är om jag förstår rätt mer oxiderad än en fino och håller relativt bra efter öppning ?

  • 05 september 2014 den 19:27 #

   Leonor är mycket bra! En palo cortado är lika oxiderad som en oloroso men är elegantare och lättare i kroppen.

 7. Nico
  06 januari 2015 den 16:10 #

  Hej! Vi har hittat en flaska oöppnad ”Pale Sherry” från AB V&S – säkert inte en dag yngre än 50 år. Flyter runt lite oidentifierat grums i den. Den verkar ha förvarats liggande i ett antal år för det har fastnat grums längs ena sidan. Dock har jag bara haft den stående. (kvarleva från ett dödsbo av en man som dog 67). Något tips på vad man ska göra? Bara o vaska eller 🙂 ?

  • 07 januari 2015 den 14:18 #

   Vinet är en enkel härtappning och med största sannolikhet fördärvat. Dofta och smaka innan ni häller ut det. Man vet aldrig med sherry.

 8. Jonas Nydahl
  11 juli 2019 den 20:48 #

  Gammal artikel men bra tips! Jag köper PX och använder i drinkar (bourbon- och whiskeydrinkar typ Hemingways Gasoline, Manhattan PX mfl). Har hört att de ska drickas upp snabbt, men kan ha en 75cl PX öppen ett par-tre månader utan problem. Gött att höra att det stämmer.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Utvecklas sherry på flaska? « Öhmans Mat & Vin - 17 augusti 2011

  […] har i ett tidigare inlägg försökt utreda olika sherrytypers hållbarhet på både öppnade och obrutna buteljer. Därefter […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: