Ravenswood i plastpåse och falsk matematik

Gamla zinfandelhjältarna Ravenswood har, liksom förrädaren Miguel Torres, kroknat och gett upp inför plastpåseeländet. Nu lanseras deras Lodi Zinfandel i 3-liters familjeförpackning i Systembolagets beställningssortiment. Deras slogan ”No Wimpy Wines” klingar med ens ganska ihåligt.

Det märkliga i sammanhanget är att deras vanliga, enkla Vintners Blend i butelj i ordinarie sortiment kostar 99 kronor (132 kr/l), Lodi Zinfandel på flaska 159 kronor (212 kr/l) och samma vin på plastpåse 219 kr. Det sistnämnda hamnar då på 73 kr litern eller 53 kr för 75 cl! Hur kan samma vin plötsligt kosta en tredjedel av priset på en annan förpackning? Storsäljaren Vintners Blend i ordinarie sortiment kostar därmed nästan dubbelt så mycket som det i teorin mycket bättre vinet från Lodi.

Är det mer än jag som anar ugglor i mossen snarare än korpar i skogen?

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

10 kommentarer på “Ravenswood i plastpåse och falsk matematik”

 1. 28 september 2010 den 10:10 #

  Men det är väl inte falsk matematik om b-i-b är billigare än de dyra flaskorna. Det var väl därför man började med dem. Skillnaden är dessutom väldigt stor.
  Hemma på monopolet är det ju tvärtom att priset på flaska ofta är detsammma som på påse. Antagligen för att folk gillar bosarna. I Frankrike så är det ca 1/3 billigare på påse. Trots det får man nästan söka med ljus och lykta för att hitta dem. I en broschyr med ca 1000 flaskor, som vi fick nyligen hade de väl typ fem boxar ( och fem viner från utlandet).

  • 28 september 2010 den 12:24 #

   Det är inget ovanligt att BIB är LITE billigare, men en så stor skillnad är skumt.

 2. Kidde
  28 september 2010 den 11:53 #

  Det är inte mycket svårare än att priset i ordinarie sortiment är det pris Systembolaget kräver. Därför pressar – eller snarare mosar – man både sina egna och producentens marginaler till ingenting om så behövs för att få vara med i provningslotteriet. Ett vin i bs prissätter man som man själv önskar. Man kan välja att ta ut kostnaden eller plöja ner marknadsföringspengar i ett lågt pris för att sedan när det har kommit in i ordinarie sortiment höja priset… Och samma namn är ju ingen garant för samma vin direkt…

  • 28 september 2010 den 12:28 #

   1. Om priset på Vintners Blend var för lågt vid lansering så har man haft många år på sig att justera det uppåt.
   2. På både flaskan och BIBen i beställningssortimentet har man ju satt satt priset själv med en skriande diskrepans. Har de som köpt buteljen av Lodi blivit skinnade?
   3. Om det inte är samma kvalitet (vilket jag starkt betvivlar) så är det lurendrejeri att sälja båda under samma namn. Tycker jag.

   Ugglorna hoar fortfarande.

 3. 29 september 2010 den 14:36 #

  Skillnaden i systembolagets påslag motsvarar ca 4 kr/liter till BiB:s fördel.

  Jag gjorde en snabb räkneövning enligt Systembolagets föredömligt transparenta prissättningsmodell:
  Systembolaget betalar för flaskorna ett inpris på 50 kr för Vintners Blend och 90kr för Lodi (ex moms och alkoholskatt).

  För BiB:en betalar Systembolaget 89 kr om jag räknar rätt.

  Jag får det till att om inpriset per liter varit detsamma skulle utpriset för en box Vintners bli 384 kr och för en box Lodi 622 kr. Så nej, det är svårt att se att det skulle kunna vara samma vin, även om leverantören har lite lägre hanteringskostnader på en BiB än på fyra flaskor.

 4. 01 oktober 2010 den 11:00 #

  Sen måste man ta in i beräkningarna hur vinet transporterats och packats (tappats på box i USA eller skeppats i Bulk och tappats i exempelvis Tyskland), skillnaden i kostnad mellan BIB och flaska, torrgodset, etiketter, stelvins – alla kostar de pengar.

  Men till syvende og sisdt så kvarstår faktum.

  Någonting är väldigt fel med prissättningen. Och att lansera på det här sättet är en väldigt underlig varumärkesstrategi. IOFS är dollarn låg nu, det kanske påverkar priset också. Men då ska ju en prissänkning vara över hela rangen. Någonting som inte går att göra då SS bara tillåter priskorrigeringar två gånger per år.

  Aaah, underbara system!

 5. 01 oktober 2010 den 22:32 #

  Kankse bäst att stryka inlägget så at de inte höjer priset 🙂

 6. Björn
  02 oktober 2010 den 15:30 #

  Ingen som kan uttala sig om hur det smakar istället?

 7. Martin
  11 oktober 2010 den 1:26 #

  Nej det är inte samma vin i boxen som i flaskan…

  Tittar man på Bibendums hemsida (importören i sverige) så ser man att både doft och smak är olika, Lodi på flaska kommer från 2 namngivna vingårdar och innehåller 85% Zin och 15% Petit Sirah, boxen näms det inget utan det e troligen en blandning från en massa ställen i Lodi regionen. Den innehåller även 100% Zin..

  Så nej, tyvärr får vi inte en tidig julklapp i att kunna köpa ett toppvin till kaffepengar.. Men dock så tror jag nog att boxen kan vara bra ( har beställt redan ).. så jag kan ge en kommentar inom kort.

 8. Robert van Wijnen
  07 november 2010 den 15:59 #

  I have spoken to Ravenswood in the US and they confirmed that it’s not the same wine. The BIB is a100% Lodi zinfandel but not made in the same way as the 75cl Lodi, less oak etc.
  Don’t understand why everybody is complaining about the price and why it is so cheap? Just enjoy the wine because it’s great and not worry about why it’s so cheap!?

  Fantastic wine and worth 2 the price they charge us!!

  American living in Gothenburg Sweden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: