Detta är en text jag publicerat på olika sätt flera gånger tidigare (bland annat som en facebookgrupp). Jag återger den en än gång i något uppdaterat skick här på bloggen då jag vill den ska följa mig. Håll tillgodo:
Jag ska börja med en bekännelse: Ja. Jag har också deltagit i den allmänna hysterin och bedyrat att jag minsann tycker att bag-in-box är en utmärkt och praktisk förpackning för vardagsvin. Det har till och med undsluppit mig att plastpåseviner gagnar vinintresset. Herregud! Man vill ju inte bli stämplad som en vinsnobb. Men bara för att man som jag gärna dricker enkla, billiga och ärliga viner* behöver man inte bejaka förfulning, förflackning och förenkling.
Men nu är det slut! Det är dags att sätta ner foten och säga sanningen:
Vin i plastpåse med tappkran är en styggelse och saknar existensberättigande. Jag ska berätta varför.
”Det är en så praktisk förpackning och bra att ha i båten” Detta argument har jag hört till och med av folk vars senaste marina upplevelse är Ålandsbåten eller sundsbussen mellan Helsingborg-Helsingör. Du kan inte ha den på bordet utan en speciell ställning. Kranen droppar undantagslöst. Att bjuda runt en papplåda på grillfesten kanske höjer stämningen runt bordet, vad vet jag. Personligen tycker jag det är lättare och trevligare att servera ur en flaska. Har ni någon gång sett de patetiska övningar som folk tvingas till för att få ut de sista tre decilitrarna ur lådan. Vicka och jucka på lådan. Trassla ur den tarmiga påsen ur hålet. Krama och pressa. Förnedring är bara förnamnet.
”Det är så bra att ha hemma, lätt att ta ett glas utan att behöva öppna en hel flaska”. Hallåååååå! Ta ett glas?! Problemet med boxvinerna är att du tappar all kontroll över hur mycket vin du har druckit ur förpackningen. Det blir ett evigt sörplande helt enkelt. Och varför i herrans namn är det bättre att öppna 300cl än 75cl om man vill ta sig ett glas? Dricker du ett glas om dagen så är en flaska urdrucken på 5 dagar. Förvara flaskan i kylen(där den tar mycket mindre plats än en box!) så håller den sig. Kartongeländet barrikaderar sig i kylen i över tre veckor med samma konsumtionstakt. Personligen hade jag tröttnat på att behöva dricka samma vin i tjugo dagar. Men jag kanske är konstig. Samma människor som dricker lådviner kanske har en femkilosförpackning av Mamma Scans köttbullar för alla veckans måltider?
”Kvaliteten på lådvinerna har ju blivit så bra”. Jo hej du. Det kanske stämmer om man gillar viner som är översvavlade, ligger på en förpackning som med automatik gör att vinet tappar fruktigheten och är odrickbart efter 12 månader. Ofelbart är samma vin på flaska bättre än om det kommer ur en plastpåse. Men sant är att kvaliteten är generellt bättre än på tetra-briken. Nu tycker jag personligen att man ska ha andra kvalitetsreferenser på det man äter och dricker. Men som sagt – jag är väl konstig.
”Det finns så många olika viner på box att välja på” Bland de hundratalet påsviner som finns i Systembolagets sortiment är merparten viner med tydlig frukt, en slatt ek, mjuka syror och en liten påklistrad druvsötma. Vita viner med ”lagom” frisk syra, tydlig frukt, antingen lite blommig eller ”smörigt ekig” och på slutet återigen en liten påklistrad druvsötma. Jippi! Jag hjular runt av entusiasm. Det stora problemet är dock inte det magra urvalet på plastpåse. Boxarnas totala dominans av volymen utarmar sortimentet på flaska. Förutsättningarna för ett varierat intressant utbud av flaskviner minskar.
”Det är mycket billigare att köpa vin på box än på flaska” Obestridligen så. Men du får vad du betalar för. Ett vin som Umbala från Syadfrika för 128 kr kan aldrig vara bra, jag är ledsen. Ett tips är att kolla Systembolagets beskrivning; ju ordfattiggare beskrivning desto sämre vin, jämför med skräckvinet Diamant. För att citera en känd svensk vinmakare; ”Betalar man för skit så får man skit”. Oavsett om det är vin, fläskkött eller grönsaker det handlar om så får man försöka se till kvaliteten. Liksom med den billiga skinkan får du mer vatten med dig hem när du försöker spara någon tia. Hellre då ”lite mindre, mycket bättre”. Jag tycker som sagt att man ska vara noga med vad man äter och dricker. Se även punkt 3.
”Till och med kvalitetsproducenterna tappar på plastpåse numera” Det stämmer. Men samma kvalitetsproducenter vägrade att tappa på påse från början. De ville inte fördärva sina viner och sänka sitt anseende. När de förlorade nästan all sin försäljning på butelj ändrade de sig. ”Omvändelse under galgen” kallas det. En personlig hjälte är Miguel Torres som hårdnackat vägrar påsa sina viner. Heja Miguel!
”Man slipper korkskruv och korkdefekta viner” Någon som hört talas om skruvkork? Inte det? Tar hand om bägge problemen och är ljuvligt återförslutningsbar.
”Boxvinerna har avdramatiserat vindrickandet” Avdramatiserat? Snarare gjort vindrickandet tristare. Varför bära hem en familjepack vin med tre liter av en och samma smak när du istället kan prova fyra olika smaker. Tänk om du hittar ett nytt vin du gillar.
”Boxvinerna sprider vinintresset genom att göra prisvärd kvalitet lättilgänglig” McDonalds har också bedrivit kampanjer där de hävdar att de står för kvalitet och matkultur. Det enda som hände var väl att Erik Lallerstedts anseende fick sig en knäck.
”Vinjournalisterna skriver ju upp boxvinerna. Då måste de ju vara bra” Snälla. Lova att höra av er till mig när ni ser någon av Sveriges vinjournalister köa för en bag-in-box på Systembolaget. Jag lovar er att vinskribenterna inte själva dricker det de vill pracka på läsarna. Det finns ett ord för sådant agerande. Hmmm…jag har det på tungan.
Nästa gång någon säger till dig ”Bag-in-box är ju så praktiskt och vinerna är riktigt bra, eller hur?”, ta ditt ansvar och svara ”Nej!”
Våga vägra plastpåse! Gör det idag!
Edit 2: En intressant följd av denna bloggpost är att Magdalena Ribbing fått ta ställning till ”påsvinsvägran” på grund av en av kommentarerna nedan. Håller helt med etikettsexperten. Antingen dricker man vinet eller håller käft och nöjer sig med vatten med någon medicinsk ursäkt. Själv dricker jag alltid om jag blir bjuden. 😉
Edit 1: Den rackarns Miguel Torres har gjort den mest skamlösa helomvändning jag upplevt. För lite drygt ett år sedan svor han i medierna att aldrig någonsin tappa sina viner på box. Nu finns hans storsäljande viner i 3-literspåsar. Svagt och ynkligt.
*Gudarna ska veta att jag dricker snordyra och exklusiva viner också. Men inte varje gång jag vill dricka vin. Det har jag verkligen inte råd med. Vin ska kunna drickas i djupa klunkar också.
Pusha gärna denna bloggpost så fler läser den.
Om du gillade denna post om påsviner så kommer du nog att uppskatta denna.
Det gäller bara att inte vara så oförskämd som jag var när jag blev erbjuden ett lådvin hos en kollega och sa ”jag dricker inte lådvin” . Det låter inte så bra. Men vad ska man säga? En fråga för etikettsoraklet Magdalena Ribbing kanske?
Snälla Per, kan du inte skicka in den frågan till Ribbing?! Det vore underbart att få sen den på dn.se.
Samma tanke slog mig samtidigt som jag skrev ovanstående kommentar. Så jag har redan skrivit till Magdalena Ribbing.
För en del år sedan testade min fru och jag Jurassique http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=5688, som då fanns på låda, och motsvarande på flaska. Det var inte samma vin. Inte ens färgen var likadan. Och prisskillnaden var bara ett par kronor mot att köpa samma mängd vin på flaska.
Lådviner för oss är numera ett vin som är så gott att det är värt att köpa en hel låda av det.
Det smärtar mig Anders, men du måste redigera ditt inlägg. Boxar med Torres stolta namn på (Coronas och Sangre de Toro) står dessvärre uppallade på varenda gränsbutik i Tyskland sedan i början av sommaren…
Säg att det inte är sant!!! Bildbevis! Länk!
Är det sant är det ju en total helomvändning.
Bra inläg!
Men jag tycker att det är otroligt oförskämt att säga att man inte dricker lådvin när man blir bjuden hos en kollega. Det är inte bara oförskämt det är elakt att medvetet såra en person som bjuder på något.
Om man har preferenser eller allergier berättar man om det innan man går på bjudning. Inte ens då är det helt OK att ställa krav på vilket vin som ska serveras. Man kan alltid säga att man är överkänslig mot svavel. Om man inte vill ha lådvin när det väl uppenbarar sig finns det alltid tusen ursäkter att ta till.
Jag tror att Ribbing skriver under på det Lisa.
Till exempel här hittar du Torres boxar: http://www.calle.dk/products/productinfo.aspx?productid=125060 Som James Heatfield en gång så visst diktade ”sad but true”…
Pinsamt! Pinsamt! Att göra en sån helomvändning från sina principer. Det trodde jag inte om Torres.
Jag får väl citera Hoolabandola ”vem kan man lita på?”
Hiskeligt sent svar, jag vet. Men när jag hittade diskussionen måste jag ju meddela vem, eller vilka, du kan lita på. Och det är ju självklart hela Rioja-regionen som hårdnackat vägrar box fortfarande.
Per S, fan vad kul att du frågade.
Var ju bara tvungen att uppmärksamma det:
http://desbonsvins.wordpress.com/2009/08/21/gillar-man-vin-far-man-lida-pin-2/
F ö så tycker jag också att lådvin är en för stor commitment. Vem orkar liksom dricka halvtaskigt vin som blir sämre och sämre flera helger i rad?
Jag har gjort det förr och jag gör det igen: HURRA för denna sågning. Föll till föga i somras och köpte 2 ”baggar” till semestern. Utomordentligt tråkigt! Dåligt, äckligt och samma skit i 2 veckor. Usch! Torres….Hmmmm
Jag håller med! I tidningarna är det en massa snack om nyheter med boxvin hela tiden, men vet fasen vill köpa boxvin förutom gamla alkoholister?
Som sagt, varför köpa bag-in-box överhuvudtaget, det är ju bara skit. Vad ska man häva i sig enorma mängder med vin för, då är man ju alkoholist och bör söka hjälp istället för att köpa boxvin.
Och skall man bjuda hem någon, ja då kan man väl unna sig själv och sina vänner något bättre än att servera rinnande skit?
Som sagt- jag tycker det är obegripligt hur boxvinskonsumtionen kan vara så hög i Sverige, har folk inga kvalitetskrav överhuvudgagen? Tragiskt!
Vin i box finns inte, det är alkoholhaltiga drycker.
På sjuttiotalet blev jag sakta men säkert mer och mer intresserad av i första hand röda viner. Jag provade många olika märken och prisklasser av rött vin och upptäckte så småningom att det finns ett samband mellan vinets kvalitet och prisklass. År 1996 så skulle jag prova ett boxvin för att testa vad det var som fanns i boxen. Jag köpte ett boxvin av samma märke och namn för att utröna om det innehållet skulle vara av samma kvalitet som flaskorna innehöll. Boxvinet i det här fallet gjorde mig oerhört besviken eftersom jag hade en flaska av samma sort bredvid, jag drack ett glas av den boxen men slog ut resten i diskhon men flaskan konsumerade jag som jag hade gjort så många gånger tidigare med detta vin. Jag lovade mig själv att aldrig köpa box igen.
Nu i fredags (15 år senare) den 15 april 2011 så skulle jag pröva ett annat vin på box eftersom jag har god erfarenhet av också detta vin på flaska, även denna gång så blev jag väldigt besviken på den flyktiga och obefintliga kvaliteten av innehållet i den här boxen. Den här gången så lyckades jag tvinga i mig två glas men resten åkte raka vägen ner i diskhon för att det var inte vin utan någon slags alkoholhaltig dryck.
Jag anser nog att om man köper boxvin och säger att det är gott så har man nog över huvud taget inget intresse av vin alls. Det är bättre med ett vin i flaska som är njutbart och som man inte behöver tvinga i sig. Boxvin handlar nog mer om att man vill ha alkohol i en form som man kallar vin, det är väl bättre att dricka grogg i stället om man nu måste bli lite mer eller mindre yr i mössan.
Men att kalla det som finns i box för vin är en hädelse.
Det kanske finns de som kanske skulle kalla mig för snobbig men det bjuder jag på och det skulle vara bättre om människor hellre la krutet på att utveckla sina personliga kunskaper om vad vin är och att inte suga åt sig det som man sprider i massmedia om box, för det är bara kommersiellt.
Ett glas gott vin på flaska är bättre än hur många boxar som helst. Alltså, kvalitet före kvantitet.
Sören
Underbart kul och välskrivet inlägg! Måste erkänna att vi också köper box ibland, speciellt till stora fester. Men det är ju såklart bäst med flaska! Kolla gärna in min nya blogg, http://www.annasvinblogg.se! Jag kommenterar de viner jag dricker och maten till, det mesta under hundringen!
Lysande skrivet! Och mitt i prick!
Det var jag som kläckte ur mig det klumpiga yttrandet och skrev till Magdalena Ribbing.
Men så har jag ju en sällsynt förmåga att göra bort mig i sociala sammanhang.