Pressgurka – en smak av barndom

Jag vet ingen smak som så omedelbart för mig tillbaka till barndomen som pressgurka. Den friskt söta och lite krispiga gurksalladen är dessutom det oslagbara tillbehöret till den trygga husmanskosten; kåldolmar, köttbullar, slottsstek, köttfärslimpa och stekt strömming bland annat. Den är också fin att blanda ner i sallader.

Det bästa är att den så löjligt enkel att göra och ger ett förutsägbart resultat. Tänk bara på att den ska göras à la minute och inte sparas mer än någon dag.

Skala en stor slanggurka lite slarvigt så lite av skalet är kvar. Skiva mycket tunt med vass kniv, osthyvel eller potatisskalare. Lägg i en skål och vänd ner 2 msk socker och 2 kapsyler 24%-ättika. Lägg en assiett med en tyngd över och ställ in i kylen minst en halvtimme. Blanda ned finhackad persilja (eller dill om du vill servera till fisk) precis innan servering.

Kategorier: lättlagat, Recept, Vegetariskt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

7 kommentarer på “Pressgurka – en smak av barndom”

 1. kerstin
  31 oktober 2010 den 9:30 #

  Tillräckligt enkla anvisningar till en ren läckerhet. Tack!

 2. 31 oktober 2010 den 21:05 #

  Äts med gaffel, direkt ur skålen!

 3. 31 oktober 2010 den 21:12 #

  Åh, ja men verkligen! Min mormor gjorde alltid sån, underbart gott!

 4. 01 november 2010 den 10:41 #

  Väldigt gott gjort på Västeråsgurka 😉 också när det är säsong för sådana. Men den bör skalas först.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Köttfärslimpa åt alla « Öhmans Mat & Vin - 31 oktober 2010

  […] Blanda samman 1 dl ströbröd, 1 dl gräddmjölk, 2 ägg, 200 g leverpastej, 5-6 sardeller, 1 msk worcestershiresauce, 1 tsk salt och svartpeppar till en jämn smet. Blanda denna väl med 1 kg köttfärs (jag använder 1/3 fläsk och 3/4 nöt) och forma till en limpa i en form. Stek i ugn på 150° i cirka 90 minuter. Ta ut köttfärslimpan och häll/ös ut spadet i en gryta och hetta upp under omrörning och vispa ned matlagningsgrädde. Smaka av gräddsåsen med soja och peppar och red eventuellt av med lite maizena. Servera med potatismos, lingonsylt och den omistliga pressgurkan. […]

 2. Fluffiga pannbiffar « Öhmans Mat & Vin - 12 januari 2012

  […] Servera biffarna och såsen med kokt potatis, lingonsylt och härligt frisk pressgurka. […]

 3. Klassisk Söndagsstek « Öhmans Mat & Vin - 22 januari 2012

  […] Sila av skyn, häll tillbaka i grytan och vispa ur allt det goda. Vispa i omgångar ner 4-5 msk vetemjöl utrört i smör (toppredning) i skyn tills du får en fin konsistens på såsen. Blanda i en knapp deciliter vispgrädde. Smaka av med peppar, ansjovisspad och soja. Klipp upp nätet, skär upp köttet, salta lite och servera med kokt potatis, morötter, brysselkål, gelé och pressgurka. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: