3 liter gåsfett!

Jag hyser en varm kärlek till ankfett, men med nästan tre liter gåsfett i förrådet är jag benägen att flytta min lojalitet till ett det större fjäderfäet.

När jag skulle plocka upp en gåsamiddag för avhämtning på kvarterskrogen i helgen blev jag utan extra kostnad erbjuden en hel kasse med fryst inkråmsfett från gässen som tillagats till gillena. Ett fettregn från himlen omöjligt att tacka nej till.

Jag slängde ner den något oaptitliga klumpen i en gryta på spisen och satte värmen på 2:an. Inom några minuter hade redan det klara och ljust gula fettet börjat täcka bottnen med alla sin godhet. Nedsmältningen gick förvånansvärt snabbt och snart återstod bara skrumpna, bruna klumpar av det som tidigare var någon fettsprängd körtel (här sviktar mina fågelanatomiska kunskaper). De hivades upp med hålslev, orenheterna fick sjunka till botten och sedan silades fettet genom en nätsil och grumset fick stanna kvar i grytan. Nu fanns bara en helt klar ”olja” som jag hällde upp på alla glasburkar som hushållet kunde uppbringa. Efter att de fått svalna på altanen var innehållet opakt off-white och utstrålade kulinarisk rikedom!

Vad tusan ska jag göra med allt fettet!? Jag har dessutom två burkar som jag köpte på marknaden i Prag förra helgen. Angenäma problem.

Kategorier: Råvaror

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

12 kommentarer på “3 liter gåsfett!”

 1. 16 november 2010 den 8:24 #

  Ja, verkligen angenäma problem 🙂 ! Själv har jag två burkar gåsfett som vi köpte i London i våras. De känns närmast som en sorts ”försäkring” i skafferiet. En liten trygghet, helt enkelt!

 2. 16 november 2010 den 11:21 #

  Roast potatoes!!!! De blir latt bast med gas- eller ankfett. 🙂

 3. CM
  16 november 2010 den 13:14 #

  En rilette förstås, som räcker hela julen.

 4. 16 november 2010 den 15:16 #

  Dels ska du naturligtvis konfitera av hela din själ. Dels ska du använda det till rillettes, men då klarar du dig med en bråk del av den där mängden (du behöver det troligen bara till förslutningen). Steka i? Bre på smörgåsen? Göra gåsbearnaise med?

 5. Kalle B
  16 november 2010 den 20:09 #

  Om inte allt går åt till mat så kan du ju alltid göra ljus av det som blir över – de sprider en ljuvlig doft. Om du låter en klump stå i frysen kan du också ta fram den och låta barnen karva ut lite fint julpyssel ur den. Det blir en realistisk färg på små snögubbar för stadsbarn.

 6. örjan
  17 november 2010 den 18:43 #

  Säregen restaurang/cateringfirma som inte vet värdet av exklusiva råvaror.
  Gratulerar till ditt kap.
  Håller sig länge i kylen, men kan även frysas.
  Gitto har ju bl a konfiterat svamp i ankfett, med gott resultat.

  • 18 november 2010 den 17:58 #

   Nog vet de fettets värde. Men det här är Skåne och mängde gäss gör att det faktiskt är en övermaga uppgift att ta hand om allt. Dessutom är krögaren en vänlig själ som jag känner väl.

 7. Marita
  13 november 2011 den 19:29 #

  Tack för tipset om gåsafettet, det blev riktigt bra. Jag skar det i bitar för att få ut så mycket som möjligt av det. Mvh från Skåne

  • 13 november 2011 den 19:31 #

   Visst är det härligt med eget gåsfett? Man känner sig rik på något sätt.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Användningsområden för fett « Griskindspatrik - 16 november 2010

  […] Anders Öhman undrar vad han ska göra med 3 liter gåsfett. Det finns ju i och för sig rätt uppenbara möjligheter som rillettes, konfitering, stekning, smörgåspålägg, gåsbearnaisesås. […]

 2. Julkalender – 4:e advent « Öhmans Mat & Vin - 19 december 2010

  […] Dags för den sista tävlingen innan jul. Eftersom jag avslutade mitt Carl Butler-projekt igår så är priset denna gång ett fint antikvariskt exemplar av Carl Butlers Kokbok samt en burk med fint gåsfett. […]

 3. Lax, salmon, lohi – Bittersweet tastes of north - 18 augusti 2020

  […] fina hyllor från bland andra Asien, Italien, Frankrike och USA. Vi hittade äntligen även en fin burk gåsfett  ! Det ska vi steka potatis i . Men nu ska ni få ett recept på en enkel […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: