Ankfett är…FETT!

Sedan min tidigare post i ämnet ”ankfett” och på grund av mitt ständiga tjat har jag fått en massa frågor om denna fantastiska produkt. Därför tycker jag att det är på tiden att uppdatera och upprepa ytterligare:

 • Du bör kunna hitta ankfett hos välsorterade och seriösa slaktare, saluhallar eller be din livsmedelshandlare att beställa från grossist (Werners Gourmetservice till exempel). Funkar inte böner prova med hot. I Malmö hittar man ankfett hos Gejo Kött på Erikslustvägen precis efter rondellen. Cirka en hundralapp för en burk på 800 g.
 • Ankfett är drygt. Mycket drygt. Kära hustrun stekte nästan två kilo köttbullar till jul och använde för första gången ankfett. Hon behövde en matsked för hela satsen. I vanliga fall går mängder med smör och med ankfettet blev stekytan bättre.
 • Ankfett är hållbart och billigt. Även om en burk kostar en slant räcker den hur länge som helst. Du kan dessutom återanvända fett från stekningen. Häll över i en burk och använd nästa gång. Tänk bara på att fettet tagit smak av det du stekt, vilket kan vara riktigt trevligt. Fettet från öppnad burk slevar du över till en glasburk med skruvlock. Håller i månader i kylen.
 • I ankfett kan du steka nästan allt. Fettet har en lite ”jordig” men mild karaktär. Är du ute efter smörsmak klickar du i lite vid slutet av stekningen.
 • Ankfett ger överlägsen stekyta. Snyggt brun, krispig och smakrik stekyta varje gång. Fettet tål höga temperaturer och du slipper det där svarta vidbrända proteinerna som kommer med smörstekning.

För att uttrycka sig kort – ankfett är fett!

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Råvaror

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

12 kommentarer på “Ankfett är…FETT!”

 1. 08 januari 2010 den 14:07 #

  Vi gjorde potatisklyftor i ugn med ankfett igår. Vilken underbar kombo de är, potatisar och ankfett. För att inte tala om stekytan!
  Hälsar fröken Dill

 2. biffen
  08 januari 2010 den 14:38 #

  om du ska steka i höga temperaturer så går det utmärkt med smör, Smält smöret i en kastrull och låt vasslen (det vita) samlas på botten av kastrullen och använd sedan det genomskinliga. Som när du gör en bea-sås. Kör upp en större mängd direkt och förvara i kyl.

 3. 08 januari 2010 den 16:13 #

  Det stämmer att klarat smör (ghee) klarar högre temperaturer, men jag gillar verkligen smaken från ankfettet. Ett mycket trevligt inlägg!

 4. Örjan
  09 januari 2010 den 1:12 #

  Kan man sätta liikhetstecken mellan ditt ankfett och gåsfett (smält från mårtensgåsen)
  Jag avser då inte stekfettet

  • 09 januari 2010 den 10:55 #

   Gåsfett har samma egenskaper som ankfett, ja.

 5. Mikael
  10 januari 2010 den 12:26 #

  Var nere på Gejo Kött på lördan och köpte Ankfett måste ju testa efter Öhmans tjat om detta fantastiska fett.
  Det visade sig att kycklingfilén fick en fin stekyta så nu blir det ankfett framöver när det ska stekas.
  Finns det något som man inte ska steka i ankfett?

  Mikael

 6. 11 februari 2010 den 22:12 #

  Hej! Tack för en mycket inspirerande blogg som jag just har upptäckt! Eftersom jag bor i ankans förlovade land, sydvästra Frankrike, måste jag bara tillägga en sak angående ankfett. Det anses, här i alla fall, också vara väldigt nyttigt och jämförs med olivolja, dvs det innehåller mycket fleromättade fetter. Sen att det är ruggigt gott och allt det andra, gör ju inte saken sämre. Se bara exemplet att steka potatis i ankfett. Gudomligt gott i all sin enkelhet.

  Sedan jag kom hit har jag generellt lärt mig att allt med anka är gott. Ankbröst, anklever, ankhals…

  • 11 februari 2010 den 22:18 #

   Lyckliga du som får bo i denna välsignade del av Frankrike! Jag avundas dig!

 7. Pia
  30 oktober 2012 den 15:49 #

  Ska tillaga min Krispiga Rödkål, till Mårtens afton, ikväll…som naturligtvis ska fräsas i ankfett tillsammans med rödlök, marineras i vinäger och rödvin,sockerbit, salt,kryddnejlika och lagerblad…och som final tärnade gröna, syrliga äpplen….so lovely!!

 8. Maritha Karlsson
  01 april 2019 den 13:54 #

  Vet du hur länge ankfett kan förvaras fryst? Vi köper ofta Confit de Canard och jag skulle vilja spara fettet en längre tid.

  • 02 april 2019 den 7:26 #

   Jag tror inte du förlänger hållbarheten särskilt länge. Riktigt feta produkter har ju inte särskilt lång hållbarhet i frysen. Smör har ju till exempel en hållbarhet på tre månader fryst. Borde vara samma för ankfett.

Trackbacks/Pingbacks

 1. 3 liter gåsfett! « Öhmans Mat & Vin - 16 november 2010

  […] hyser en varm kärlek till ankfett, men med nästan tre liter gåsfett i förrådet är jag benägen att flytta min lojalitet till ett […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: