Jens Dolk i rutan: Finn Fem Fel!

Min uppfattning om Jens Dolk har väl inte varit helt igenom positiv sedan jag läste hans uttalande i en intervju häromsistens:

Jens vill vara ”svenne banans vinnäsa” som han själv uttrycker det och därför är han rädd för att pröva för många viner. Så medan hans kollegor jämför och framhäver hur många tusentals viner de testat, försöker Jens prova så lite som möjligt då han är livrädd att hans näsa och gom ska bli mer kräsen och ständigt kräva bättre viner.
– Jag vill hellre att min smak är närmare konsumentens än expertens, säger Jens.

Tänk er om en litteraturkritiker hade stoltserat med att undvika läsa för mycket böcker  eller en sportjournalist som försöker se så få matcher som möjligt och helst inte elitidrott. Skrämmande tycker jag.

Tills nu har jag lyckats undgå att se Jens ”in action” men efter ett tips från Erica så var jag helt enkelt tvungen att kolla det senaste inslaget på TV4. På 2:45 blankt lyckas han pressa inte mindre än fem fel, obegripligheter och märkliga snubblingar:

 • ”mat å vin hänger ihop med smaken”. Okey? Vad sa du nu?
 • ”Vinet är gjort på ruttna druvor”. Jag tror du menar druvor angripna av mögelsvampen Botrytis cinerea och som därigenom skrumpnat.
 • ”söt druva”. Snälla rara Jens. PX är inte någon särskilt söt druva. Inte sötare än några andra druvor som skördas mogna. Däremot så torkas de för att göra vinet intensivt sött.
 • ”Det är en sherry..”. Nej det är ingen sherry. Don PX är ett vin från Montilla-Moriles.
 • ”dessertvin…dessertvin…dessertvin…” Som ett mantra upprepar Jens att de söta vinerna han har framför sig endast är lämpade till dessert och gör dem därmed en stor otjänst. Läs här om min uppfattning om begreppet ”dessertvin”.

Det är okej om du inte vill prova vin Jens. Men om du ska prata vin i TV så kanske du ska läsa på lite grand i alla fall. Eller?

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Jens Dolk i rutan: Finn Fem Fel!”

 1. Claes
  22 november 2010 den 23:11 #

  Humor… Du skrev i ett tidigare ner ”Georg Breuer Riseling Sauvage” ganska hårt. Har druckit detta någon gång och väl tyckt det var ok. Nu är ju frågan vilket Riesling som du istället tycker man skulle köpa till sina skaldjur för att nå nya höjder…

  /C

 2. 01 juli 2011 den 23:40 #

  Jag följde dig på Ekerö idag.Jag är förvånad att du använde Roslagspunsch före Facile punsch som är världens bästa punsch. Lägsta sockerhalt. Du fick fullständig information av mig på Finlands färjan Svesk Cater. Du har tydligt bommat viktig information. Jag hoppas att Örnen sitter på rätt plats.

 3. hans lindmark
  28 juni 2012 den 10:01 #

  Fortfarande fel Punsch.Bäst Svensk tillverkad Punsch är Facile Punsch.Malmköping.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Alkoholpolitik och -journalistik « pale ale saints - 06 juli 2011

  […] i all journalistik, fackgranskningen under all kritik. Se till exempel Vingrodan om Kronstam och Öhmans Mat & Vin angående Jens […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: