Jamie’s Beef & Stout Pie

Ett riktigt engelskt recept ur Jamie Olivers Jamies Matrevolution. Det är ett grundrecept där öl och nötkött kan bytas ut mot exempelvis kyckling/vitt vin, fläsk/cider eller lamm/rödvin. Tillbehör och liknande kan också varieras. I den här versionen blir det en version på cottage pie. Otroligt mustig och smakrik gryta som smakade fantastiskt till en Guinness (folkölsvarianten).

Skär ner 2 selleristjälkar, 2 morötter och 2 gula lökar grovt och fräs i rikligt med olivolja i en tjockbottnad gryta i cirka 10 minuter. Skär under tiden ner 500-700 g nötkött (högrev eller fransyska till exempel) i grytbitar och vänd ner bland grönsakerna. Pudra över en rågad matsked vetemjöl och blanda runt ordentligt. Tillsätt 50 cl Guinness (eller annan stout, port eller mörk ale), 400 g krossade tomater, 2-3 lagerblad, 1 tsk salt och rejält med svartpeppar från kvarn. Koka upp, lägg på locket och sjud sakta på spisen eller i ugn (175°) i minst 3 timmar. Skala under tiden på 1,2-1,5 kilo potatis, dela och koka mjuka. Mosa samman med mycket smör, salt och peppar så du får ett stadigt mos. När grytan är klar smakar du av den med worchestershiresås (inte i Jamies originalrecept), salt och peppar och reder eventuellt av den med lite maizena, den ska vara ganska tjock i konsistensen. Bred moset ovanpå grytan, tryck ner lite färsk rosmarin i moset och ringla över olivolja. Gratinera i ugn på 200° tills moset blir vackert gyllenbrunt.

Etiketter:,

Kategorier: Öl, lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Jamie’s Beef & Stout Pie”

 1. Stefan N
  29 november 2010 den 20:12 #

  Finns det en risk att maten blir bitter när den kokas så pass länge med stout-humlets beska koncentreras?

  • 29 november 2010 den 20:59 #

   Jag var faktiskt lite orolig för just det, men det var knappt att den märktes alls.

 2. 02 december 2010 den 7:12 #

  Det låter helt vansinnigt gott. Helt klart passande i den rådande vinterkylan. Jag låter mig inspireras!

 3. Tomas
  03 december 2010 den 14:02 #

  Brittisk kokkonst när den är som bäst! Tror mycket på tillägget av worcestersås. Och att man måste dricka Guinness till…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: