Julkalender – Bästa julmusten

Den här kalenderluckan öppnades felaktigt igår, så om någon av er fick en déja vu så har ni förklaringen.

Julmusten är en ursvensk tradition som i år fyller 100 år. Det var 1910 som Familjen Roberts lanserade detta alkoholfria alternativ till julölen. Allt sedan dess är det samma företag som sitter på det topphemliga receptet och lanserar smakextraktet till samtliga bryggerier som säljer julmust. Och alla läskfabrikanter vill ha sin del av kakan, för under julen dricker den genomsnittlige svensken nästan 5 liter julmust!

Med tanke på att essensen är densamma i samtliga varumärken så borde det inte vara så stor skillnad mellan dem. Det är det inte heller. Men de finns. Jag testade Icas egna must, Spendrups märke Nygårda, Carlsbergs Apotekarnes samt norrländska Zeunerts (ägs av Kopparberg) variant för att se om någon var bättre eller sämre.

De tre första doftade nästan identiskt men från glaset med Zeunerts stod en tydlig och trevligt maltig doft. Icas smakade ”mustigt” och fylligt med en balanserande syra. Däremot var både Nygårda och Apotekarnes ganska tunna i smaken och särskilt den sistnämnda var en riktig besvikelse då jag alltid av födsel och ohejdad vana köpt Apotekarnes. Zeunerts överraskade stort med en fyllig, mindre söt smak med mycket maltighet, toner av choklad och lite kaffe. Nyanserad, lång och en mycket tevlig bekantskap. En lite vuxnare julmust som även kan tilltala barnen.

Vinnaren Zeunerts skiljer sig också från de andra genom att de inte använder Roberts extrakt, tillsatt naturlig humle. och maltarom samt lagrat musten för att den ska mogna, så såsom man gjorde förr.

Läs om de superläckra glasen i kalendern hos precis en sån.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt, Drycker

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Julkalender – Bästa julmusten”

 1. AnnaT
  07 december 2010 den 9:42 #

  Har inte testat Zeunerts ännu. Känns som det inte behövs för jag är helt såld på Mora bryggeriets Julmust.

  Är mer bekymrad över att du säger 5 liter p.p/år. Då har jag bara 2,5 liter kvar av min andel 😮

  Är det någon som hittat Mora musten på annat ställe än Cajsa Warg så hojta gärna till.

 2. Per Stade
  09 december 2010 den 21:14 #

  Fick se Zeunerts julmust i ICA-affären idag. Och eftersom du hade skrivit så positivt om den så måste jag bara prova. Egentligen tycker jag inte om söta drycker men jag måste ju uppoffra mig för barnens skull.
  Du har helt rätt – den är mycket fylligare än andra, som jag smakat. Ton av kaffe som du skriver men också av nougat.

 3. Desmond
  15 december 2010 den 3:27 #

  Ramlar in i denna glömda tråd, men jag måste bara slå ett slag för ”Lagra julmusten”!. Köp julmust billigt efter jul, drick den nästa jul, det är bara då den blir helt drickbar. Den första julmusten som säljs är alltid bäst, det är oftast rester från föregående år!
  LAGRA JULMUSTEN!

 4. Hedberg o Schneider
  02 januari 2011 den 12:59 #

  Så det är alltså därför jag tycker att Zeunerts är den enda drickara musten! Tack för det lilla testet och alla förklaringar i detta mustiska ämne! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: