Mandelmusslor

Mandelmusslor är julafton för mig. Att i två stora tuggor sluka de spröda mandelkakan, den lena grädden och den murrigt söta och myrsmakande hjortronsylten är en sann njutning. Här hemma gillar inte alla skogens guld så vi serverar kakorna på ett fat, grädde i en skål och en burk vardera av hjortron- och hallonsylt och sen får var och en montera sin egen kaka. Det är faktiskt gott med hallon också i brist på annat.

Skala och mal 100g skållad mandeln (lägg mandlarna i kokande vatten 1 minut). Blanda mandeln med 5 dl vetemjöl, 200g rumsvarmt smör, 1,5 dl socker och arbeta ihop med fingrarna till en deg och låt vila i kylen någon timme. Forma degen till längder och dela i ungefär 45 bitar. Pensla mandelmusselformar med smält smör och tryck ut degbitarna i formarna. Grädda på 200° i ungefär 8-10 minuter utan att kakorna tar färg. Ta ur kakorna ur formarna omedelbart. Det är lite pilligt och varmt och du kan behöva knacka till hårt på formen för att musslan ska lossna. Tryck också till musslan med tummen inne i ”skålen” om degen bubblat upp.

Jag har samlat alla mina julrecept här!

Vill du veta mer om de blommiga tekopparna och emaljljusstakarna (se där ett märkligt ord!) så ska du kika in på precis en sån retroblogg.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Bakat, Julrecept, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Mandelmusslor”

 1. 11 december 2010 den 12:53 #

  Åh, mandelformar. Min moster gör det till julafton varje år. Fruktansvärt gott!

 2. 11 december 2010 den 15:26 #

  Min mammas mandelmusslor har jag tänkt blogga om de senaste två åren. Du hann före ;-). Nej, skämt å sido, så tänjer även jag hylla denna spröda lilla klassiker, framöver; så snart jag får tid.
  När jag var barn uppskadde jag (i likhet med somliga bland er) inte heller hjortron, och jag brukade därför få mandelmusslorna med grädde och björnbärssylt. Det var fantastiskt gott, det med.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Alla julrecept « Öhmans Mat & Vin - 05 december 2011

  […] Mandelmusslor […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: