Carl Butler: Lammrullad

Jag satte upp som mål för Carl Butler-projektet att jag skulle vara klar innan året var slut. Efter detta recept har jag bara kvar att avverka bouillabaissen! Det har gått segt på slutet vilket kan skyllas på oinspirerande recept och att livet kommit i vägen. Men snart är det dags för den stora finalen!

Denna rätt från boken är en av många som innehåller bringa och jag har faktiskt blivit fena på att binda upp rullader vid det här laget tack vare salig Butler. Två saker är lite märkliga med detta recept; enligt min slaktare kan man inte få ut ett kilo benfri bringa från lamm, min finputsade bit vägde in på 500g. Kanske menade Calle bringa med ben? Efter att ha studerat min duktige slaktare bena ur köttstycket så är det ingen aktivitet jag rekommenderar. Det finns också en herrelös vitlöksklyfta i receptet. Jag rev helt sonika ner den i färsen där jag tyckte den passade bäst.

(5-6 personer)
1 benfri lambringa

1 hg lammfärs

1 tsk rosmarin
8-10 potatisear

2 vitlöksklyft0r

1 gul lök

smör

salt och peppar

Bred ut bringan och strö 1/2 tsk salt, 1/2 tsk rosmarin och rejält med svartpeppar över köttet. Blanda ihop färsen med 1/2 tsk salt, 1/2 tsk rosmarin, riven/pressad vitlöksklyfta och rejält med svartpeppar. Bred ut färsen över bringan, rulla ihop och bind upp med steksnöre. Bryn rullen runt om i smör så den får fin färg och sätt in i ugnen på 175°. Skala potatisen, skiva mycket tunt, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Skiva också löken fint. Bryn hälften av potatisen i smör, salta peppra, blanda ner löken och vitlöken. Potatisen ska inte bli färdigstekt. Bryn den andra omgången på samma sätt och lägg sedan all potatis i en ugnsform. När köttet stått i ugnen en halvtimme lägger du det ovanpå potatisen och ställer in allt i ugnen igen och steker färdigt i en timme.

Potatisen blev mycket god och det var också den och salladen vi åt oss mätta på. Lammrulladen gick inte att äta. Torr och senig växte den bara i munnen. Omöjligt att putsa bort mer senor och hinnor utan att göra bringan till färs och slamsor. Till och med färsen var stenhård, knastertorr och oaptitlig. Följde receptet till punkt och pricka (med undantag för den där vitlöksklyftan då) men ändå gick det åt skogen. Då lammbringa inte är den lättaste styckdelen att hitta så avråder jag å det bestämdaste från detta recept.

Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.

Etiketter:, , ,

Kategorier: lättlagat, Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

10 kommentarer på “Carl Butler: Lammrullad”

 1. 12 december 2010 den 1:17 #

  Vad ska man göra med lammbringan då?

 2. Claes
  12 december 2010 den 22:14 #

  Jag har lagat lammrulle fylld med marockanska kryddor: 5 av 10 på skalan – blev lite geggigt. Godare blev då förra gången då det rullades in rökta merguez-korvar i rullen; 8 av 10 😉

  Tror hemligheten är att bryna den bra först, och sedan dra in den ugnen och mäta innertemp…

  Nästa gång ska jag våga ta råa merguez istället för ”klara”. Mitt enda råd är ”upp på hästen igen” – rullen är en fantastiskt mjäll styckdetalj om man lyckas.

 3. 13 december 2010 den 20:28 #

  Mest nyfiken blir jag på vem din slaktare är eftersom jag letar efter en bra slaktare att bli bästis med!

 4. Lena
  14 december 2010 den 22:11 #

  Ha- denna lammbringa gjorde vi den gången på 70-talet när kokboken var nyutkommen. Den var lika oätlig då!!!!! Minns också att vi åt oss mätta på potatisen.

 5. Örjan
  15 december 2010 den 19:15 #

  Alernativförslag
  -mycket lägre temperatur, och längre tid
  -bräsera
  -kombination (vattenstek)- långpanna, lite vätska, alufolie, låg temp och lång tid

 6. Harald
  15 december 2010 den 21:47 #

  Confitera den med olivolja, örter och vitlök! Länge å sakta. Rimma, eller se till att få bringan rimmad åxo..

 7. Lisa
  22 oktober 2011 den 21:26 #

  Jag minns att jag hjälpte min pappa i köket med flera av Calle Butlers rätter när jag var liten (tidigt 80-tal) och detta var min absoluta favorit – saftig färs och lite knäckig utsida. Inte alls som du beskriver den. Kanske var det lättare att få tag på bra bringa förr?
  Kul att du lagat allt ur boken – jag minns den med värme.

 8. Carl
  24 oktober 2012 den 1:58 #

  Min pappa har gjort det här receptet i flera år (dock utan färs) med alltid kanon resultat. Jag har dock aldrig riktigt vetat vilken styckningsdetalj han använder, men det han har är iaf en rejält fet bit som nästan kan jämföras med sidfläsk.

  Kör du finputsad bringa utan fett är det inte konstigt att det blir torrt och tråkigt? Pappas variant är snarare jämförbart med nån slags vitlökskryddad orökt lammbacon.

 9. Leif Åkesson
  17 december 2014 den 20:11 #

  Leif
  Ev. kan ni ha använt fel styckningsdetalj på lammet, det skall inte vara lammbringa utan tunnbringan eller slaksidan som skall användas till lammrulle. Jag läste i recepten att det skulle vara urbenad lammbringa, men när jag ringde slaktaren idag så fick jag denna information. Beställde 5 st till nyår, men eftersom jag aldrig tillagat detta förut, kommer jag att provtrycka en av dom kommande helg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: