Årets champagnetips!

Här är allt du behöver veta om inköp, servering och hantering av champagne och mousserande vin inför nyårsfirandet.

Vilken är den bästa champagnen och det vettigaste alternativet bland de mousserande vinerna? Det kanske är den vanligaste frågan dessa dagar mellan jul och nyår. Svaret beror på smak, plånbok och vem du frågar. Mina tips utgår helt utifrån vad jag själv tycker är bra, ekonomiskt försvarbart och vad jag utan att skämmas skulle bjuda på. Till skillnad från många vinjournalister som hissar vidriga Chapel Hill så skulle jag aldrig få för mig att rekommendera något jag aldrig själv skulle köpa eller dricka.

Bland champagnerna har jag tre säkra kort. Mest allround är Pannier Brut Tradition som funkar till aperitif och entrérätter med skaldjur exempelvis. Kosta under tvåhundra men smakar mycket mer. Mycket stram, ung, frisk och elegant med mycket tydlig mineralkaraktär är 2004 Launois Vintage Blanc de Blancs Brut. Servera gärna med salta eller syrliga tilltugg som tar udden av syran i vinet. I den kraftfulla, smakrika och mogna stilen vinner alltid Bollinger Special Cuvée Brut. Lite dyrare än de andra men värd varenda krona. Står du på Systembolaget utan att hitta ovanstående så undvik ändå till varje pris Moët & Chandon. Vilken annan champagne du väljer kommer förmodligen att vara bättre.

Som alternativ till champagne är crémant från Frankrike ganska svårslaget. Louis Bouillot Brut är en av de bästa för tillfället och är väldigt lik en fruktig, lite mognare champagne i stilen. Finns även som magnum. Lachèze Brut från Jura är mer lik en frisk, elegant blanc de blanc i stilen och har en mycket fin mineralkaraktär. Langlois Crémant de Loire Brut är dominerad av chenin blanc vilket märks på den friska syran och den päron- och äppelfruktiga karaktären med inslag av honung.

Cava ska vi absolut inte glömma bort i sammanhanget. Tillverkad på samma sätt som både champagne och crémant men på andra druvor och i annan stil. Tyvärr finns det inte så mycket att välja på i Systembolagets ordinarie sortiment. L’Hereu de Raventós i Blanc Brut Nature är en cava i den modernare, knastertorra och elegantare skolan. Mattsvarta trotjänaren Cordon Negro Brut skäms inte för sig heller även om den fått lite skamfilat rykte, mest beroende på sin popularitet. Kan du tänka dig en rosé så är Segura Viudas Brut Rosado fantastiskt trevlig, sommarbärig och välgjord till ett obegripligt lågt pris.

Servering och Hantering. För många, allt för många, är nyårsafton den gång på året man dricker champagne. Eftersom osäkerheten är stor och champagneservering inte ingår i grundskolans läroplan (ännu) så kommer här lite goda råd.

 • Champagne eller mousserande? Det är stor skillnad på champagne och mousserande viner från andra ursprung. Även den okunnige känner kvalitetsskillnaden vid jämförande provning. Tro mig. Jag har oräkneliga champagneprovningar med nybörjare bakom mig. Sedan är det en annan fråga om man tycker att skillnaden är värd pengarna. 69 kronor eller 269? Är ni ett sällskap på sex personer så kostar ett glas champagne strax över 40 kronor. Det kanske det kan vara värt ändå? 
 • Kyl inte champagnen för hårt. Kylskåpskallt (cirka +6°) är i kallaste laget. Ta ut champagnen en stund innan den ska serveras. Champagnekylare med is är inte att rekommendera. Om champagnen får stå för länge blir den så kall att aromerna helt ”fryser inne”. Fyll kylaren med kallt vatten så håller vinet sin temperatur.
 • Öppna med försiktighet. Se till att inte flaskan har skakats innan den ska öppnas. Låt flaskan stå på ett stadigt underlag. Ta bort folien, greppa om flaskhalsen med tummen över korken och lossa grimman. Ta inte bort grimman! Ståltråden hjälper till att ge ett bra grepp om den lite glatta korken. Ta ett stadigt grepp om korken och grimman och håll om bottnen på flaskan. Se till att ingen står i vägen. Vrid på flaskan och känn hur korken genast släpper sitt grepp. Håll emot och lått korken sakta arbeta sig upp med hjälp av trycket. Vicka lite på korken för att hjälpa till. Det ska bara pysa lite lätt när korken åker ur.
 • Sabrera. Om du nödvändigtvis måste briljera så kan du alltid sabrera. Kolla min lilla intruktionfilm på YouTube.
 • Glas. De höga smala flöjtglasen rekommenderas då de bäst bevarar bubblorna. Coupeglasen har nyligen fått en renässans. Avstå! Både aromer och kolsyra sticker iväg fort som attan. Pröva hellre ett vanligt vitvinsglas, det låter dig uppleva aromen i vinet bättre än både flöjt och coupe. Ett riktigt champagneglas ska också ha en lite ojämnhet längst ned i kupan där en stilig bubbelpelare kan bildas. Har du köpt billiga champagneglas kan du fixa detta genom att raspa lite lätt med en syll eller spetsig kniv.
 • Hälla upp. Det skummar lätt över när man häller upp champagne. Om du ska servera många gäster kan du förbereda lite. Häll upp några centiliter champagne i varje glas. När du sedan serverar skummar det inte lika mycket och du slipper spill och söl.
 • Spara inte det bästa till sist. Håll inte på champagnen till tolvslaget, då är smaklökarna med största sannolikhet fördärvade. Servera champagnen som välkomstdrink eller till förrätten. Till fyrverkerierna duger det gott med ett enklare mousserande eller Pommac.
 • Överbliven champagne. Om det, mot förmodan, skulle bli champagne över så gör du en tuss av hushållspapper och stoppar ner i flaskhalsen. Ställ sedan flaskan kallt. En halvfull flaska klarar sig ett par dygn på detta sätt. Att sätta en tesked i flaskhalsen är en myt som avlivats.
 • Viktigast av allt! Drick och njut!

GOTT SLUT OCH NYTT ÅR!

Etiketter:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategorier: Cava, Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

13 kommentarer på “Årets champagnetips!”

 1. Christine i Frankrike
  27 december 2010 den 10:12 #

  Du glömde en säkerhetsdetalj: flygande champagnekorkar är farliga! 60 personer förlorar ett öga varje àr i Frankrike pga detta.

  ps: jag gillar trots allt att dricka champagne i en coupe 🙂

  • 27 december 2010 den 10:19 #

   Flygande champagnekorkar undviker man om man öppnar som jag beskrivit.

 2. 27 december 2010 den 14:55 #

  Detsamma, gott nytt år!

  Två kommentarer.

  1. Jag gillar också coupeglasen, mest för att de enligt legenden är avgjutningar av kvinnobröst (säkert inte sant, men lite småerotiskt är det allt 😉 )

  2. Yo Öhman! Jag har sagt det förr, men det är ju ett nytt år som ska bli fantastiskt! Förtjänar inte det ett bättre öde är Pommac eller ett enkelt mousserande vin? Ok att du inte behöver ta årgångsskumpan till tolvslaget, men åtminstone champagne?

  • 27 december 2010 den 15:00 #

   Går du igång på bröstavgjutningar så tycker jag du ska sörpla skumpan ur sådan. 😉

   Vad gäller det bubbliga till tolvslaget så spetsar jag till det lite grand, som man ska göra i en bloggpost. Däremot så står jag fast vid att många skulle må bättre av Pommac till tolvslaget. Jag sparar själv champagnen till ett lämpligare tillfälle än det upphaussade firandet av kalenderbyte.

   • 27 december 2010 den 20:18 #

    Hahaha! Faktum är att jag faktiskt går igång på… 😉 Eller inte. Om sanningen ska fram har jag nog en hel del av Juhlins champagneglas i skåpet – fast egentligen föredrar jag nog hans vitvinsglas till champagnen.

 3. Niclas
  28 december 2010 den 8:58 #

  Skönt att någon mer än jag tycker att Möet är grymt överskattad
  och dessutom vurmar för Bollinger Special Cuvée Brut, Verkar som vi har samma smak 🙂
  Ska testa några andra av dina tips för nyåret 2010-2011 (men har givetvis en flaska Bollinger på lut jic).

 4. 28 december 2010 den 18:21 #

  För vår del spar vi det ”riktiga” bubblet till en annan kväll än just nyårskvällen. Vid tolvslaget brukar det få bli en billigare variant och i år tar vi ditt tips på de rosa bubblorna från Spanien på inköpslistan!

 5. AnnaT
  28 december 2010 den 21:33 #

  Vi börjar med champagneskål i Diebolt Vallois vid 18-tiden, så jag räknar med att vi 6 timmar senare klarar njuta av samma champagne vid 12-slaget.
  Då kommer vi ha transporterat oss via Pierre Peters 2002 till förrätten och en rådjursstek med Bx-viner till och sedan via ostar och Sauternes samt en dessert.

  Det kommer bli så bra så!

 6. 29 december 2010 den 17:02 #

  Kan du rekommendera någon annan champagne från Launois? Jag kommer inte kunna få tag på den du rekommenderar och jag minns inte vilken av dem jag smakat förr och gillat mycket…

 7. 29 december 2010 den 17:24 #

  Åh, jag som är ute efter MYCKET mineral.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Frånvaro, julmat och kommande viner « Falsk mat och dryck - 27 december 2010

  […] bli dags att lägga vantarna på ett bra bubbel. Öhmansmatochvin har en alldeles förträfflig bubbel/mousserande-guide. Även om jag inte provat alla nämnda, kan jag bara säga att en person som sågar Chapel Hill och […]

 2. De obetydliga vinbloggarna « Öhmans Mat & Vin - 25 augusti 2011

  […] tittar igenom min statistik så ser det ut så här: Först på 17:e plats kommer ett inlägg om tips på champagne och därefter dröjer det ner till 30:e innan ett liknande inlägg kommer. Hack i häl kommer […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: